Kotlety z mortadeli w panierce jak za dawnych lat. Kultowy przepis na obiad rodem z PRL

Smak dzieciństwa na talerzu! Kotlety z mortadeli w chrupiącej panierce pamiętamy wszyscy. Dziś odtworzyliśmy kultowy przepis w naszej kuchni.

Kotlety z mortadeli- PysznościKotlety z mortadeli- Pyszności
Ewa

Kotlet z dzieciństwa

Po latach z przyjemnością wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Odtwarzanie przepisów naszych babć i mam sprawia nam naprawdę dużą radość, a większość tych smaków wcale się nie zestarzała. Nasz dzisiejszy przepis to pyszny kotlet z mortadeli, przełożony żółtym serem. Tanie danie królowało w czasach PRL, gdy mięso nie było tak łatwo dostępne. Były odpowiedzią na to, jak zrobić kotlety, gdy schabu brak. Kreatywność to cecha, którą z pewnością odznaczały się gospodynie domowe przed laty. Zrobić coś z niczego i żeby to jeszcze smakowało- to dopiero wyzwanie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kotlety z mortadeli

Składniki:

      
  • 300 g mortadelli
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania:

Z mortadeli zdejmij osłonkę i pokrój w dość grube plasterki. W każdym plasterku natnij kieszonkę i włóż do niej plasterek ulubionego żółtego sera.

Kotlety z mortadeli- Pyszności
Kotlety z mortadeli- Pyszności

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je przy pomocy widelca. Do drugiego talerza przesyp bułkę tartą. Po kolei panieruj przygotowaną mortadelę w jajku i bułce. Powtórz to kilkukrotnie, aby panierka dobrze okryła cały kawałek mięsa.

Kotlety z mortadeli- Pyszności
Kotlety z mortadeli- Pyszności

Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Powinny ładnie się zarumienić- to znak, że są już gotowe. Możesz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasyk, czyli ugotowane ziemniaki i ogórki kiszone z domowej spiżarni.

Smacznego!

Obrazek
Kotlety z mortadeli- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji