Kotlety z mortadeli w panierce jak za dawnych lat. Kultowy przepis na obiad rodem z PRL
Smak dzieciństwa na talerzu! Kotlety z mortadeli w chrupiącej panierce pamiętamy wszyscy. Dziś odtworzyliśmy kultowy przepis w naszej kuchni.
04.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:25
Kotlet z dzieciństwa
Po latach z przyjemnością wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Odtwarzanie przepisów naszych babć i mam sprawia nam naprawdę dużą radość, a większość tych smaków wcale się nie zestarzała. Nasz dzisiejszy przepis to pyszny kotlet z mortadeli, przełożony żółtym serem. Tanie danie królowało w czasach PRL, gdy mięso nie było tak łatwo dostępne. Były odpowiedzią na to, jak zrobić kotlety, gdy schabu brak. Kreatywność to cecha, którą z pewnością odznaczały się gospodynie domowe przed laty. Zrobić coś z niczego i żeby to jeszcze smakowało- to dopiero wyzwanie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kotlety z mortadeli
Składniki:
- 300 g mortadelli
- 5 plastrów sera żółtego
- 3 jajka
- 1,5 szkl. bułki tartej
Sposób przygotowania:
Z mortadeli zdejmij osłonkę i pokrój w dość grube plasterki. W każdym plasterku natnij kieszonkę i włóż do niej plasterek ulubionego żółtego sera.
Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je przy pomocy widelca. Do drugiego talerza przesyp bułkę tartą. Po kolei panieruj przygotowaną mortadelę w jajku i bułce. Powtórz to kilkukrotnie, aby panierka dobrze okryła cały kawałek mięsa.
Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Powinny ładnie się zarumienić- to znak, że są już gotowe. Możesz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasyk, czyli ugotowane ziemniaki i ogórki kiszone z domowej spiżarni.
Smacznego!