Kotlety z mortadeli w panierce jak za dawnych lat. Kultowy przepis na obiad rodem z PRL

Smak dzieciństwa na talerzu! Kotlety z mortadeli w chrupiącej panierce pamiętamy wszyscy. Dziś odtworzyliśmy kultowy przepis w naszej kuchni.

Kotlety z mortadeli- PysznościKotlety z mortadeli- Pyszności
Ewa

Kotlet z dzieciństwa

Po latach z przyjemnością wracamy do smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Odtwarzanie przepisów naszych babć i mam sprawia nam naprawdę dużą radość, a większość tych smaków wcale się nie zestarzała. Nasz dzisiejszy przepis to pyszny kotlet z mortadeli, przełożony żółtym serem. Tanie danie królowało w czasach PRL, gdy mięso nie było tak łatwo dostępne. Były odpowiedzią na to, jak zrobić kotlety, gdy schabu brak. Kreatywność to cecha, którą z pewnością odznaczały się gospodynie domowe przed laty. Zrobić coś z niczego i żeby to jeszcze smakowało- to dopiero wyzwanie!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kotlety z mortadeli

Składniki:

      
  • 300 g mortadelli
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. bułki tartej

Sposób przygotowania:

Z mortadeli zdejmij osłonkę i pokrój w dość grube plasterki. W każdym plasterku natnij kieszonkę i włóż do niej plasterek ulubionego żółtego sera.

Kotlety z mortadeli- Pyszności
Kotlety z mortadeli- Pyszności

Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je przy pomocy widelca. Do drugiego talerza przesyp bułkę tartą. Po kolei panieruj przygotowaną mortadelę w jajku i bułce. Powtórz to kilkukrotnie, aby panierka dobrze okryła cały kawałek mięsa.

Kotlety z mortadeli- Pyszności
Kotlety z mortadeli- Pyszności

Tak przygotowane kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Powinny ładnie się zarumienić- to znak, że są już gotowe. Możesz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Usmażone kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na klasyk, czyli ugotowane ziemniaki i ogórki kiszone z domowej spiżarni.

Smacznego!

Obrazek
Kotlety z mortadeli- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę