Karygodne zachowanie klientów w restauracji. Kelnerzy mają już dość

Niektórzy poza doznaniami smakowymi wynoszą też inne rzeczy z odwiedzanych restauracji. Takich gości nie lubią kelnerzy! Kradzież w restauracji to, niestety, powszechne zjawisko.

Obrazekkradzież w restauracji
Ewa

Wraz z gościem znika wyposażenie

Kelner serwuje kolację, drinki, może jakiś deser. Z uśmiechem przyjmuje płatność, może nawet gdzieś uda się zdobyć napiwek. Kiedy goście wychodzą- czas na posprzątanie stolika. I wtedy okazuje się, że wraz z klientem znikło też kilka rzeczy. Przecież restauracja ma dużo kufli do piwa, więc nie zauważy braku?

"Można powiedzieć wprost: to kradzież w restauracji"

Popielniczki, filiżanki, sztućce, papier toaletowy, mydło w płynie... lista jest naprawdę długa. Chociaż mogłoby się wydawać, że takie drobnostki umkną personelowi, to w rzeczywistości mały problem nawarstwia się w dużą górę.

Regularnie giną nam polarowe koce, kilka razy ktoś zabrał ze sobą obrus. Żeby zminimalizować straty kupujemy teraz koce jak najtańsze i po prostu częściej je dokładamy/wymieniamy. Kiedy pracowałem przy molo w Sopocie, zdarzało się wielokrotnie, że ktoś podprowadzał nam leżak. - mówi w rozmowie z trójmiasto.pl pracownik jednej z nadmorskich restauracji

Małe rzeczy, duże koszty

Grosz do grosza i z takich drobnostek może zrobić się pokaźna sumka.

Gość myśli, że co to tam, jedna szklanka. Ale nie tylko on wpadnie na ten pomysł i z "tylko jednej" robi się nagle kilkanaście. Do tego reszta kradzionego sprzętu i straty po sezonie mogą się liczyć nawet w tysiącach - wyznaje właściciel jednej z restauracji w Warszawie
Obrazek

Giną też dekoracje

Nie tylko naczynia opuszczają lokal wraz z niefrasobliwymi klientami. Giną też elementy dekoracyjne: wazoniki, świeczki i nawet małe klosze do lamp. W czasie dużego ruchu personel nie jest w stanie upilnować każdego, więc kreatywni złodzieje mają niezłe pole do popisu.

Postanowiliśmy zrobić małą dekorację jesienną: kilka ozdobnych dyni na stoliczkach. Każdego wieczora brakowało co najmniej jednej sztuki. Ze świecznika z muszelkami notorycznie ginęły muszelki, a z wazonów znikała trawa pampasowa. - opowiada pracownica restauracji

Złapani za rękę złodzieje mówią, że przecież ruch duży to i szybko się zwróci. Chociaż na małą skalę, to wciąż kradzież.

Właścicielom klubu zamarzyła się fancy samoczyszcząca deska klozetowa (taka, jak w Niemczech są popularne). Po kilku dniach ukradli akumulator, następnego dnia deskę.

Kradzież w restauracji bez konsekwencji

Kamery nie odstraszają wszystkich, upilnować się nie da, a szkody są tak małe, że wzywanie policji nie ma najmniejszego sensu. Drobne kradzieże sumują się w duże straty, ale restauratorzy mają związane ręce.
Pozostaje nam się tylko śmiać- mówią z goryczą.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej