Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało

Czasem nie trzeba skomplikowanych ciast czy wyszukanych kremów, aby deser po rodzinnym obiedzie wywołał kojącą ciszę przy stole. Już po pierwszej łyżeczce obłędnie kremowego sernika na twarzy gości pojawia się błogość, która nie gaśnie do ostatniego kęsa.

Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten przepis na sernik cytrynowy jest zupełnie inny niż wszystkie. Chociaż zaczyna się klasycznie – od zmiksowania herbatników z roztopionym masłem, ciąg dalszy wzbudza coraz większe zainteresowanie, głównie za sprawą jednego składnika – mleko skondensowane wyprowadza kremowość deseru ponad ziemskie doświadczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno bez żelatyny

Tym razem to nie dodatek galaretki cytrynowej decyduje o smaku ciasta. W kremowej masie znajduje się prawdziwy sok z cytryny, a także świeżo starta skórka, która zjawiskowo pokręca aromatyczność deseru. Jednak, żeby skórka z cytryny była nie tylko pyszna, ale i zdrowa, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu owocu.

Obłędna konsystencja sernika wynika nie tylko z jego bazy, jaką jest twaróg śmietankowy, ale przede wszystkim ze zmiksowania go z mlekiem skondensowanym. Trzeba przyznać, że słodka masa jest uzależniająca, ale też dobrze wyważona dzięki kwaśnym dodatkom. Całość należy wymieszać z bitą śmietaną, dzięki której deser nabiera lekkości.

Sernik cytrynowy na zimno

Przepis na kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm.

Składniki:

  • 150 g herbatników,
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 450 g twarogu śmietankowego,
  • 400 g mleka skondensowanego,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 150 ml śmietanki 46 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na proszek. Wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż na spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Utrzyj mikserem serek śmietankowy, stopniowo dodawaj mleko skondensowane, sok z cytryny i skórkę.
  3. W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Całość przełóż na spód z herbatników. Wstaw na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność