Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało

Czasem nie trzeba skomplikowanych ciast czy wyszukanych kremów, aby deser po rodzinnym obiedzie wywołał kojącą ciszę przy stole. Już po pierwszej łyżeczce obłędnie kremowego sernika na twarzy gości pojawia się błogość, która nie gaśnie do ostatniego kęsa.

Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten przepis na sernik cytrynowy jest zupełnie inny niż wszystkie. Chociaż zaczyna się klasycznie – od zmiksowania herbatników z roztopionym masłem, ciąg dalszy wzbudza coraz większe zainteresowanie, głównie za sprawą jednego składnika – mleko skondensowane wyprowadza kremowość deseru ponad ziemskie doświadczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno bez żelatyny

Tym razem to nie dodatek galaretki cytrynowej decyduje o smaku ciasta. W kremowej masie znajduje się prawdziwy sok z cytryny, a także świeżo starta skórka, która zjawiskowo pokręca aromatyczność deseru. Jednak, żeby skórka z cytryny była nie tylko pyszna, ale i zdrowa, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu owocu.

Obłędna konsystencja sernika wynika nie tylko z jego bazy, jaką jest twaróg śmietankowy, ale przede wszystkim ze zmiksowania go z mlekiem skondensowanym. Trzeba przyznać, że słodka masa jest uzależniająca, ale też dobrze wyważona dzięki kwaśnym dodatkom. Całość należy wymieszać z bitą śmietaną, dzięki której deser nabiera lekkości.

Sernik cytrynowy na zimno

Przepis na kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm.

Składniki:

  • 150 g herbatników,
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 450 g twarogu śmietankowego,
  • 400 g mleka skondensowanego,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 150 ml śmietanki 46 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na proszek. Wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż na spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Utrzyj mikserem serek śmietankowy, stopniowo dodawaj mleko skondensowane, sok z cytryny i skórkę.
  3. W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Całość przełóż na spód z herbatników. Wstaw na noc do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste