Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało

Czasem nie trzeba skomplikowanych ciast czy wyszukanych kremów, aby deser po rodzinnym obiedzie wywołał kojącą ciszę przy stole. Już po pierwszej łyżeczce obłędnie kremowego sernika na twarzy gości pojawia się błogość, która nie gaśnie do ostatniego kęsa.

Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany Ten sernik cytrynowy jest tak dobry, że powinien być zakazany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten przepis na sernik cytrynowy jest zupełnie inny niż wszystkie. Chociaż zaczyna się klasycznie – od zmiksowania herbatników z roztopionym masłem, ciąg dalszy wzbudza coraz większe zainteresowanie, głównie za sprawą jednego składnika – mleko skondensowane wyprowadza kremowość deseru ponad ziemskie doświadczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser twarogowy połącz z innym nabiałem. Wyjdzie najlepszy sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno bez żelatyny

Tym razem to nie dodatek galaretki cytrynowej decyduje o smaku ciasta. W kremowej masie znajduje się prawdziwy sok z cytryny, a także świeżo starta skórka, która zjawiskowo pokręca aromatyczność deseru. Jednak, żeby skórka z cytryny była nie tylko pyszna, ale i zdrowa, pamiętaj o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu owocu.

Obłędna konsystencja sernika wynika nie tylko z jego bazy, jaką jest twaróg śmietankowy, ale przede wszystkim ze zmiksowania go z mlekiem skondensowanym. Trzeba przyznać, że słodka masa jest uzależniająca, ale też dobrze wyważona dzięki kwaśnym dodatkom. Całość należy wymieszać z bitą śmietaną, dzięki której deser nabiera lekkości.

Sernik cytrynowy na zimno

Przepis na kwadratową formę o wymiarach 20 x 20 cm.

Składniki:

  • 150 g herbatników,
  • 60 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 450 g twarogu śmietankowego,
  • 400 g mleka skondensowanego,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 150 ml śmietanki 46 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zmiksuj w blenderze na proszek. Wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż na spód formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  2. Utrzyj mikserem serek śmietankowy, stopniowo dodawaj mleko skondensowane, sok z cytryny i skórkę.
  3. W osobnej misce ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Całość przełóż na spód z herbatników. Wstaw na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥