Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega

Na Instagramie pojawił się nowy filmik, który wywołał dyskusję wśród internautów. Dr n. med. Magdalena Cubała, znana specjalistka od chorób przewlekłych i zdrowia jelit, podzieliła się swoją opinią na temat pakowania ogórków w plastikową folię.

Zapakowane ogórki mogą ukrywać oznaki starzeniaZapakowane ogórki mogą ukrywać oznaki starzenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Dominika Pająk

Dr Magdalena Cubała to doktor nauk medycznych z ponad 30-letnim stażem w medycynie. Brała udział w licznych szkoleniach w kraju i za granicą, współpracowała także z Radą ds. Terapii Niekonwencjonalnych przy Ministerstwie Zdrowia. Jej wiedza i doświadczenie miały realny wpływ na rozwój systemów medycznych zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Dlaczego folia szkodzi?

Jak tłumaczy ekspertka, zamknięcie ogórka w plastikowej osłonie wcale nie sprawia, że jest on świeższy czy bezpieczniejszy - wręcz przeciwnie. Warzywo pozbawione dostępu do powietrza szybciej pleśnieje. Nadmiar wilgoci sprzyja rozwojowi grzybów, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, między innymi do zatrucia pokarmowego. Kolejnym minusem pakowania ogórków w plastik jest pogorszenie ich wyglądu.

Jak zauważa specjalistka, warzywa w folii zaczynają żółknąć, co świadczy o spadku jakości. Magdalena Cubała podkreśla też, że folia może być wykorzystywana do maskowania niedoskonałości i oznak starzenia ogórków. Najważniejszy jednak według niej jest brak możliwości dokładnego sprawdzenia produktu.

"Nie da się ich dotknąć ani powąchać, żeby sprawdzić świeżość. A do tego: plastikowa folia to zbędny odpad - często ląduje od razu w koszu" – napisała specjalistka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na błyskawiczne krojenie papryki. Zobacz, jakie to proste

Internauci zabrali głos

Na koniec filmiku Magdalena Cubała apeluje, by przy zakupach kierować się prostą zasadą: wybieraj ogórki bez żadnej folii. W komentarzach pod nagraniem rozgorzała gorąca dyskusja. "Popieram. Dla mnie osobiście w ogóle powinny zniknąć woreczki do ładowania owoców i warzyw" - napisała internautka.

Inna dodała: "Mnie to przeraża - tęsknie za warzywami kupowanymi na wagę od gospodarza ale w dużych miastach, na ryneczkach wszystko przyjeżdża "skądś" i osoba sprzedająca nie ma pojęcia skąd, czy pryskane itp. (...)" - czytamy pod postem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem