Kurczak pieczony w soli - wyborny i elegancki pomysł na obiad

Kurczak pieczony w soli wskakuje na zupełnie nowy wymiar smaku. Słona skorupka sprawia, że mięso pozostaje kruche i aromatyczne i chroni je przed wysuszeniem. Jak to zrobić? Pokażemy Ci dokładnie krok po kroku.

ObrazekKurczak w soli- Pyszności
Ewa

Kurczak w soli brzmi dość nietypowo, ale taką formę przygotowania mięsa rekomenduje nawet Jamie Oliver. Pieczenie w soli daje gwarancję, że upieczony kurczak nigdy nie będzie ani przesuszony, ani zbyt twardy. W taki sposób możesz zapiekać również inne mięsa, ryby, a nawet ziemniaki. Nie musisz się obawiać, że mięso będzie zbyt słone- pobiera ono dokładnie taką ilość, jaka jest potrzebna. Podanie jest również bardzo efektowne: na stole ląduje zwykła, mało interesująca bryła soli, która po rozbiciu ukazuje aromatyczną i przepyszną zawartość.

Kurczak pieczony w soli- składniki

2,5 kg soli morskiej

1,5 łyżki suszonego tymianku

1,5 łyżki suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

3 białka

1 kurczak

1 cytryna

2-3 gałązki świeżego tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na kurczaka w soli

Zacznij od przygotowania słonej mieszanki. Sól morską gruboziarnistą przesyp do miski. Dodaj do niej zioła prowansalskie, suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj całość. Podczas pieczenia oddadzą one cały swój smak i aromat do mięsa. Do środka zetrzyj również skórkę z cytryny- uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony, ponieważ jest ona gorzka. Następnie dodaj białka jaj i wymieszaj całość.

Obrazek
kurczak w soli- Pyszności

Kurczaka umieść na desce. Włóż do jego wnętrza dwie ćwiarki cytryny i świeży tymianek. Dodaj do środka kolejną cząstkę cytryny. Kurczaka dopraw z zewnątrz pieprzem.

Obrazek
kurczak w soli- Pyszności

Do brytfanki lub głębokiej blaszki wsyp część soli tak, aby zakryła dno naczynia. Następnie połóż przygotowanego kurczaka i zasyp go pozostałą częścią soli tak, aby przykryła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.

Obrazek

Kurczak pieczony w soli

Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika i przy pomocy kuchennego tłuczka rozbij solną skorupkę.

Obrazek
Kurczak w soli- Pyszności

I gotowe! Kurczak w środku jest aromatyczny, soczysty i po prostu przepyszny. Podaj go z ulubioną sałatką. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Kurczak w soli- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę