Kurczak pieczony w soli - wyborny i elegancki pomysł na obiad

Kurczak pieczony w soli wskakuje na zupełnie nowy wymiar smaku. Słona skorupka sprawia, że mięso pozostaje kruche i aromatyczne i chroni je przed wysuszeniem. Jak to zrobić? Pokażemy Ci dokładnie krok po kroku.

ObrazekKurczak w soli- Pyszności
Ewa

Kurczak w soli brzmi dość nietypowo, ale taką formę przygotowania mięsa rekomenduje nawet Jamie Oliver. Pieczenie w soli daje gwarancję, że upieczony kurczak nigdy nie będzie ani przesuszony, ani zbyt twardy. W taki sposób możesz zapiekać również inne mięsa, ryby, a nawet ziemniaki. Nie musisz się obawiać, że mięso będzie zbyt słone- pobiera ono dokładnie taką ilość, jaka jest potrzebna. Podanie jest również bardzo efektowne: na stole ląduje zwykła, mało interesująca bryła soli, która po rozbiciu ukazuje aromatyczną i przepyszną zawartość.

Kurczak pieczony w soli- składniki

2,5 kg soli morskiej

1,5 łyżki suszonego tymianku

1,5 łyżki suszonego rozmarynu

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

3 białka

1 kurczak

1 cytryna

2-3 gałązki świeżego tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu

Przepis na kurczaka w soli

Zacznij od przygotowania słonej mieszanki. Sól morską gruboziarnistą przesyp do miski. Dodaj do niej zioła prowansalskie, suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj całość. Podczas pieczenia oddadzą one cały swój smak i aromat do mięsa. Do środka zetrzyj również skórkę z cytryny- uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony, ponieważ jest ona gorzka. Następnie dodaj białka jaj i wymieszaj całość.

Obrazek
kurczak w soli- Pyszności

Kurczaka umieść na desce. Włóż do jego wnętrza dwie ćwiarki cytryny i świeży tymianek. Dodaj do środka kolejną cząstkę cytryny. Kurczaka dopraw z zewnątrz pieprzem.

Obrazek
kurczak w soli- Pyszności

Do brytfanki lub głębokiej blaszki wsyp część soli tak, aby zakryła dno naczynia. Następnie połóż przygotowanego kurczaka i zasyp go pozostałą częścią soli tak, aby przykryła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.

Obrazek

Kurczak pieczony w soli

Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika i przy pomocy kuchennego tłuczka rozbij solną skorupkę.

Obrazek
Kurczak w soli- Pyszności

I gotowe! Kurczak w środku jest aromatyczny, soczysty i po prostu przepyszny. Podaj go z ulubioną sałatką. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!

Obrazek
Kurczak w soli- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇