Kurczak pieczony w soli - wyborny i elegancki pomysł na obiad
Kurczak pieczony w soli wskakuje na zupełnie nowy wymiar smaku. Słona skorupka sprawia, że mięso pozostaje kruche i aromatyczne i chroni je przed wysuszeniem. Jak to zrobić? Pokażemy Ci dokładnie krok po kroku.
03.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 12:23
Kurczak w soli brzmi dość nietypowo, ale taką formę przygotowania mięsa rekomenduje nawet Jamie Oliver. Pieczenie w soli daje gwarancję, że upieczony kurczak nigdy nie będzie ani przesuszony, ani zbyt twardy. W taki sposób możesz zapiekać również inne mięsa, ryby, a nawet ziemniaki. Nie musisz się obawiać, że mięso będzie zbyt słone- pobiera ono dokładnie taką ilość, jaka jest potrzebna. Podanie jest również bardzo efektowne: na stole ląduje zwykła, mało interesująca bryła soli, która po rozbiciu ukazuje aromatyczną i przepyszną zawartość.
Kurczak pieczony w soli- składniki
2,5 kg soli morskiej
1,5 łyżki suszonego tymianku
1,5 łyżki suszonego rozmarynu
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
3 białka
1 kurczak
1 cytryna
2-3 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis na kurczaka w soli
Zacznij od przygotowania słonej mieszanki. Sól morską gruboziarnistą przesyp do miski. Dodaj do niej zioła prowansalskie, suszony tymianek i rozmaryn i wymieszaj całość. Podczas pieczenia oddadzą one cały swój smak i aromat do mięsa. Do środka zetrzyj również skórkę z cytryny- uważaj, aby nie zetrzeć również białej błony, ponieważ jest ona gorzka. Następnie dodaj białka jaj i wymieszaj całość.
Kurczaka umieść na desce. Włóż do jego wnętrza dwie ćwiarki cytryny i świeży tymianek. Dodaj do środka kolejną cząstkę cytryny. Kurczaka dopraw z zewnątrz pieprzem.
Do brytfanki lub głębokiej blaszki wsyp część soli tak, aby zakryła dno naczynia. Następnie połóż przygotowanego kurczaka i zasyp go pozostałą częścią soli tak, aby przykryła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 1 godzinę i 40 minut.
Kurczak pieczony w soli
Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika i przy pomocy kuchennego tłuczka rozbij solną skorupkę.
I gotowe! Kurczak w środku jest aromatyczny, soczysty i po prostu przepyszny. Podaj go z ulubioną sałatką. Smakuje dobrze zarówno na zimno, jak i na ciepło. Smacznego!