Kwitną w każdym parku. Zerwij kwiaty i zrób z nich sok
Kwiaty kasztanowca znajdziemy niemalże w każdym parku. Niedawno zaczęły kwitnąć, a to znak, by wykorzystać je w kuchni. Można z nich zrobić przepyszny sok, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i będzie miał pozytywny wpływ na zdrowie.
15.05.2023 17:15
Wystarczy tylko jedna łyżeczka mikstury dziennie, aby poczuć się lepiej. Sok z kwiatów kasztanowca ma wiele zalet. Przynosi na przykład ulgę zmęczonym nogom i ma działanie przeciwzapalne. Przygotowuje się go w maju i czerwcu, gdy główny składnik kwitnie w najlepsze. Warto po niego sięgać regularnie, gdyż jest skarbnicą witamin oraz minerałów.
Kwiaty kasztanowca mają wiele zalet. Przygotuj z nich przepyszny syrop
Są bardzo niedoceniane, a to ogromny błąd. Kwiaty mają przepiękny zapach, a to nie jest jedyna ich zaleta. Zawierają mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Substancje te działają przeciwzapalnie i rozkurczowe. Regularne spożywanie soku z kwiatów kasztanowca zapobiega powstawaniu skrzepów krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Poleca się je w przypadku hemoroidów i zakrzepicy. Ze składnika powinny korzystać osoby, u których ryzyko wystąpienia żylaków jest wysokie. W tym przypadku warto robić sobie okłady.
Jak zrobić syrop z kwiatów kasztanowca? Wystarczy tylko jeden składnik
Do wykonania przepisu potrzebujesz tylko 300 gramów kwiatów kasztanowca zebranych w słoneczny dzień. Na samym początku opłucz je pod bieżącą wodą i oczyść. Następnie dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Po tym czasie odcedź płyn i wlej go do czystej, wyparzonej butelki. Pamiętaj o tym, by naczynie było suche. Syrop przechowuj w lodówce. Sięgaj po niego codziennie — pij 1-2 łyżeczki przed posiłkiem.
Z tego składnika możesz zrobić również herbatę. Zalej zasuszone kwiaty litrem wrzącej wody i odczekaj 15 minut. Na samym końcu odcedź i powoli pij. Dzięki niej złagodzisz bóle reumatyczne i biegunkę.
Na uwagę zasługuje również maść, którą możesz wcierać w miejsca z żylakami. Jak ją zrobić? Posiekaj kwiaty i zalej je 500 ml oleju. Gotuj wszystko przez godzinę w kąpieli wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia i odcedź. Maść przechowuj w słoiczku.
Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby.