Kwitną w każdym parku. Zerwij kwiaty i zrób z nich sok

Kwiaty kasztanowca znajdziemy niemalże w każdym parku. Niedawno zaczęły kwitnąć, a to znak, by wykorzystać je w kuchni.  Można z nich zrobić przepyszny sok, który nie tylko zachwyci smakiem, ale i będzie miał pozytywny wpływ na zdrowie.

ObrazekKwitną w każdym parku. Zerwij kwiaty i zrób z nich sok (pixbay.com)
Paulina Hermann

Wystarczy tylko jedna łyżeczka mikstury dziennie, aby poczuć się lepiej. Sok z kwiatów kasztanowca ma wiele zalet. Przynosi na przykład ulgę zmęczonym nogom i ma działanie przeciwzapalne. Przygotowuje się go w maju i czerwcu, gdy główny składnik kwitnie w najlepsze. Warto po niego sięgać regularnie, gdyż jest skarbnicą witamin oraz minerałów.

Kwiaty kasztanowca mają wiele zalet. Przygotuj z nich przepyszny syrop

Są bardzo niedoceniane, a to ogromny błąd. Kwiaty mają przepiękny zapach, a to nie jest jedyna ich zaleta. Zawierają mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Substancje te działają przeciwzapalnie i rozkurczowe. Regularne spożywanie soku z kwiatów kasztanowca zapobiega powstawaniu skrzepów krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Poleca się je w przypadku hemoroidów i zakrzepicy. Ze składnika powinny korzystać osoby, u których ryzyko wystąpienia żylaków jest wysokie. W tym przypadku warto robić sobie okłady.

Obrazek
Kwiaty kasztanowca (pixabay)

Jak zrobić syrop z kwiatów kasztanowca? Wystarczy tylko jeden składnik

Do wykonania przepisu potrzebujesz tylko 300 gramów kwiatów kasztanowca zebranych w słoneczny dzień. Na samym początku opłucz je pod bieżącą wodą i oczyść. Następnie dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Po tym czasie odcedź płyn i wlej go do czystej, wyparzonej butelki. Pamiętaj o tym, by naczynie było suche. Syrop przechowuj w lodówce. Sięgaj po niego codziennie — pij 1-2 łyżeczki przed posiłkiem.

Z tego składnika możesz zrobić również herbatę. Zalej zasuszone kwiaty litrem wrzącej wody i odczekaj 15 minut. Na samym końcu odcedź i powoli pij. Dzięki niej złagodzisz bóle reumatyczne i biegunkę.

Na uwagę zasługuje również maść, którą możesz wcierać w miejsca z żylakami. Jak ją zrobić? Posiekaj kwiaty i zalej je 500 ml oleju. Gotuj wszystko przez godzinę w kąpieli wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia i odcedź. Maść przechowuj w słoiczku.

Obrazek
Kwiaty kasztanowca (pixabay.com)

Zobacz przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości