PrzepisBoże NarodzenieŁączy w sobie dwa ukochane ciasta świąteczne Polaków. Upiecz, a rodzina będzie nosić cię na rękach

Łączy w sobie dwa ukochane ciasta świąteczne Polaków. Upiecz, a rodzina będzie nosić cię na rękach

Świetny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie
Świetny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Asferico

27.11.2023 08:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, dlatego warto zacząć myśleć o tym, jakim ciastem w tym roku poczęstujemy naszych bliskich. Miodownikiem? Sernikiem? A może... połączeniem jednego i drugiego? Właśnie taką dzisiaj mamy dla ciebie propozycję. Uwierz nam, to możliwe. A na dodatek pyszne!

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś piec miodownik, to wiesz dobrze, że ta czynność to nie lada wyzwanie. Kruche ciasto biszkoptowe krojone na cienkie blaty wymaga dużej cukierniczej zręczności, a występujące po drodze problemy mogą skutecznie zniechęcić nas do serwowania tego ciasta na Boże Narodzenie. Jeśli jednak znasz jego smak, to rozumiemy, że rezygnowanie z tego deseru byłoby dla ciebie bolesną przykrością. To dlatego pędzimy do ciebie z pewnym rewolucyjnym rozwiązaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trikiem, o którym chcemy ci dzisiaj opowiedzieć, jest połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków ciasta świątecznych w jedną całość. Miodownik i sernik okazują się zgranym duetem, którego smak cię zachwyci, a prosty sposób przygotowania ukoi zszargane przygotowaniami wigilijnymi nerwy. Czy warto? To się rozumie samo przez się. Przygotuj trzy formy o wymiarach 30x25 cm i działaj. Powodzenia!

Ciasto miodownik-sernik

Składniki:

Blaty miodowe:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu gryczanego albo spadziowego,
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sernik:

  • 800 g mielonego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 2 niesłodzone budynie śmietankowe w proszku,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią).

Krem:

  • 200 g mielonego twarogu,
  • 330 ml zimnej śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 listki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Brak pomysłu na ciasto na święta? Zrób miodowniko-sernik!
Brak pomysłu na ciasto na święta? Zrób miodowniko-sernik!© Canva | PROMT8
  1. Formy wyłóż papierem do pieczenia, a potem zacznij od ciasta miodowego. Mąkę wymieszaj z sodą i cukrem. Do tych składników wbij teraz jajka, wlej miód i dorzuć posiekane masło. Zagnieć na jednolitą masę. Następnie podziel ją na dwie równe części, wylep nimi spód dwóch blaszek i piecz 15 minut w 180 stopniach.
  2. Przyszła pora na sernik. Masło roztop i odłóż do wystygnięcia. Twaróg i żółtka zmiksuj, stopniowo dodając do nich mleko zwykłe i w proszku, cukier, pastę waniliową i budyń. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ze zmiksowaną masą przy pomocy szpatułki. Całą masę wlej do trzeciej formy. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Wystudź w wyłączonym piekarniku.
  3. Krem. Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę ubij, dodaj twaróg, cukier i żelatynę. Całość zmiksuj.
  4. Pierwszy miodowy blat posłuży ci jako spód ciasta. Wysmaruj go połową kremu. Połóż na nim przygotowany sernik. Posmaruj drugą częścią kremu, przykryj drugim blatem. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 dni. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także