Łączy w sobie dwa ukochane ciasta świąteczne Polaków. Upiecz, a rodzina będzie nosić cię na rękach

Święta Bożego Narodzenia już za pasem, dlatego warto zacząć myśleć o tym, jakim ciastem w tym roku poczęstujemy naszych bliskich. Miodownikiem? Sernikiem? A może... połączeniem jednego i drugiego? Właśnie taką dzisiaj mamy dla ciebie propozycję. Uwierz nam, to możliwe. A na dodatek pyszne!

Świetny pomysł na ciasto na Boże NarodzenieŚwietny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Asferico

Jeśli zdarzyło ci się kiedyś piec miodownik, to wiesz dobrze, że ta czynność to nie lada wyzwanie. Kruche ciasto biszkoptowe krojone na cienkie blaty wymaga dużej cukierniczej zręczności, a występujące po drodze problemy mogą skutecznie zniechęcić nas do serwowania tego ciasta na Boże Narodzenie. Jeśli jednak znasz jego smak, to rozumiemy, że rezygnowanie z tego deseru byłoby dla ciebie bolesną przykrością. To dlatego pędzimy do ciebie z pewnym rewolucyjnym rozwiązaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak małe puszyste placuszki, to tylko z taką kombinacją smakową. Czyste złoto

Trikiem, o którym chcemy ci dzisiaj opowiedzieć, jest połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków ciasta świątecznych w jedną całość. Miodownik i sernik okazują się zgranym duetem, którego smak cię zachwyci, a prosty sposób przygotowania ukoi zszargane przygotowaniami wigilijnymi nerwy. Czy warto? To się rozumie samo przez się. Przygotuj trzy formy o wymiarach 30x25 cm i działaj. Powodzenia!

Ciasto miodownik-sernik

Składniki:

Blaty miodowe:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu gryczanego albo spadziowego,
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sernik:

  • 800 g mielonego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.,
  • 2 niesłodzone budynie śmietankowe w proszku,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią).

Krem:

  • 200 g mielonego twarogu,
  • 330 ml zimnej śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 listki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Brak pomysłu na ciasto na święta? Zrób miodowniko-sernik!
Brak pomysłu na ciasto na święta? Zrób miodowniko-sernik! © Canva | PROMT8
  1. Formy wyłóż papierem do pieczenia, a potem zacznij od ciasta miodowego. Mąkę wymieszaj z sodą i cukrem. Do tych składników wbij teraz jajka, wlej miód i dorzuć posiekane masło. Zagnieć na jednolitą masę. Następnie podziel ją na dwie równe części, wylep nimi spód dwóch blaszek i piecz 15 minut w 180 stopniach.
  2. Przyszła pora na sernik. Masło roztop i odłóż do wystygnięcia. Twaróg i żółtka zmiksuj, stopniowo dodając do nich mleko zwykłe i w proszku, cukier, pastę waniliową i budyń. Białka ubij na sztywną pianę i połącz ze zmiksowaną masą przy pomocy szpatułki. Całą masę wlej do trzeciej formy. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Wystudź w wyłączonym piekarniku.
  3. Krem. Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Kremówkę ubij, dodaj twaróg, cukier i żelatynę. Całość zmiksuj.
  4. Pierwszy miodowy blat posłuży ci jako spód ciasta. Wysmaruj go połową kremu. Połóż na nim przygotowany sernik. Posmaruj drugą częścią kremu, przykryj drugim blatem. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 dni. Podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej