Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia

Stoisz przed sklepową półką, patrzysz na wytłaczanki i niemal odruchowo sięgasz po te z brązowymi jajkami. W tym kolorze wydają się bardziej swojskie i zdrowsze, ponieważ wiele osób zna takie jajka z małych i otwartych hodowli u babci. Uważaj, bo kolor skorupek może cię odciągnąć od bardziej istotnych kwestii.

Nieraz brązowe jajka są droższe od białychNieraz brązowe jajka są droższe od białych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kury o białym upierzeniu i jasnych płatkach usznych (mały, ale istotny szczegół!) najczęściej znoszą jajka białe, natomiast te o piórach rudych lub brązowych – jajka w ciemniejszej skorupce. Co ciekawe, jajka mogą mieć nawet naturalnie niebieski kolor, ale zawsze jest to kwestia genetyki, a nie diety czy warunków hodowlanych. Barwniki odkładają się w skorupce dopiero na końcowym etapie jej formowania i nie mają żadnego wpływu na wnętrze jajka.

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Brązowe i białe jajka – wartości odżywcze

Jeśli weźmiesz pod uwagę skład białych i brązowych jajek, wydają się niemal identyczne. Zawierają podobne ilości białka, tłuszczu, witamin z grupy B, witaminy A, D oraz składników mineralnych. Kolor skorupki nie mówi nic ani o jakości żółtka, ani o smaku, ani o zawartości cholesterolu. Różnice, które czasem zauważamy na talerzu, wynikają raczej z diety kury niż z koloru jajka. Żółtka w jajkach od kur karmionych paszą bogatą w karotenoidy mają bardziej instensywny odcień – niezależnie od tego, czy skorupka jest biała, czy brązowa.

Dlaczego brązowe jajka bywają droższe?

W wielu sklepach brązowe i białe jajka sprzedawane są w tej samej cenie, chociaż nieraz te w ciemniejszych skorupkach są nieco droższe. Może to wynikać z tego, że wiele ras kur o brązowym upierzeniu jest większych, a co za tym idzie potrzebują one więcej karmy, więc są droższe w produkcji. Jednak nie wypływa to na jakość białka i żółtka. Dlatego zamiast na kolor jajek w wytłaczance lepiej zwrócić uwagę na oznaczenia zamieszczone na opakowaniu.

Najzdrowsze jajka pochodzą od kur z chowu ekologicznego – to znaczy, że nie tylko mają dostęp do trawki na świeżym powietrzu, ale także spożywają zdrowy, naturalny pokarm, bogaty w składniki odżywcze. Ekologiczne jaja zawierają większą ilość witamin i minerałów, takich jak witamina A, E oraz kwasy omega-3, które są kluczowe dla naszego zdrowia.

Na co należy zwrócić uwagę w sklepie?

Zamiast przejmować się kolorem skorupki, zwróć uwagę na rodzaj hodowli i termin ważności. Świeżość jajek ma kluczowe znaczenie zwłaszcza, gdy na śniadanie masz w planach jajka po benedyktyńsku. Zajrzyj do opakowania i sprawdź stan skorupek – wybierz te, które są w nienaruszonym stanie – bez pęknięć czy nienaturalnych plamek, które mogą świadczyć o zanieczyszczeniu bakteriami.

Wybrane dla Ciebie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟