Lody z kiszonych pomidorów i trufle. Szef kuchni o daniach, które zaskakują, ale nie onieśmielają

Latem kuchnia powinna być nie tylko lekka, ale i odważna. W restauracji Boska w Gliwicach sezonowe składniki łączą się z kulinarną wyobraźnią, a klasyka spotyka się z nowoczesnością. Szef kuchni Mikołaj Baryłka nie tylko zaprasza na wyjątkowe menu, ale przede wszystkim opowiada o filozofii, która stoi za każdym daniem.

Szef kuchni Mikołaj Baryłka z restauracji Boska w GliwicachSzef kuchni Mikołaj Baryłka z restauracji Boska w Gliwicach
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Pomorska

W Boskiej nic nie jest przypadkowe – dobór składników to zawsze przemyślana kompozycja. A jednak szef kuchni nie boi się zaskakiwać gości nieoczywistym smakiem, który finalnie... po prostu działa.

Sezon, pomysł i nieoczywiste połączenia

Jaka filozofia stoi za festiwalowym menu – gdzie tradycyjne składniki (np. szczaw, ziemniaki, żółtko, koper) zyskują nowoczesną formę, a w daniach mięsnych pojawiają się nuty czereśni i trufli? O to zapytałam szefa kuchni Mikołaja Baryłkę.

- Dobierając składniki, przede wszystkim zwracam uwagę na sezonowość produktów oraz ich dostępność. Istotną kwestią jest tworzenie kompozycji z produktów, które czasem mogą wydawać się nieoczywistym połączeniem smaków, lecz finalnie okazują się ze sobą bardzo spójne. Znakiem rozpoznawczym mojej kuchni jest łączenie tradycji z nowoczesnością, czego przykładem mogą być znane wszystkim gołąbki, ale w wersji wege - wyjaśnia kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe

Lody z kiszonych pomidorów i amuse bouche z botwiny

Nie dziwi więc, że amuse bouche w Boskiej staje się pełnoprawną atrakcją. Kto powiedział, że maliny i kozi ser nie pasują do białej czekolady? W upalne dni szef kuchni stawia na dania, które przynoszą ulgę – ale nie rezygnują z wyrafinowania. Letnie propozycje to pełna gama chłodników, warzyw i fermentacji.

- Moimi propozycjami na letnie gorące dni są między innymi: chłodnik z ogórka małosolnego, łosoś gravlax czy – jako dodatek – lody z kiszonych pomidorów. Warto wspomnieć również o moim festiwalowym amuse bouche, który okazał się dla wielu uczestników fine diningu hitem: botwina, kozi ser, maliny oraz biała czekolada podane w niepowtarzalnej formie - opisuje ekspert.

Truskawki od babci – smak, który zostaje na zawsze

Czasem najprostsze smaki są tymi najważniejszymi. Kiedy pytamy szefa o smak dzieciństwa, nie ma wahania i wymienia rozpropagowany ostatnią również przez Igę świątek makaron ze świeżymi truskawkami podany przez babcię na wsi. Choć danie nie znalazło się w festiwalowym menu, to właśnie ten rodzaj pamięci smakowej kształtuje podejście szefa do gotowania – z sentymentem, ale i szacunkiem do składników.

Jedzenie na wynos? Tak, byle z głową.

Kiedy goście pytają, czy mogą zabrać niezjedzoną porcję do domu – w Boskiej odpowiedź jest prosta i zdecydowana.

- Od samych początków restauracji stosujemy tę praktykę i wspieramy zamysł niemarnowania jedzenia oraz zachęcamy Gości do tego typu rozwiązań - podsumowuje szef kuchni.

Bo w Boskiej kuchnia to nie tylko smak – to także odpowiedzialność.

Letnie menu Boskiej dostępne podczas Fine Dining Week to dwa autorskie zestawy – jeden klasyczny, drugi wegetariański. W obu królują składniki sezonowe: mirabelki, czereśnie, kiszonki, świeże zioła, a także intrygujące detale, jak lody z pomidorów kiszonych, beluga z halibutem, czy wege gołąbki z kapusty włoskiej, ryżu i jarmużu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji