Masz dość stania godzinami przy garach po świętach? Przygotuj szybką zapiekankę z ziemniakami
Ziemniaki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Niektóre wymagają sporego nakładu pracy, inne zajmują nam dosłownie kilkanaście minut. Ten przepis zalicza się do drugiej kategorii. Wystarczy, że połączymy je z kilkoma składnikami i wyczarujemy banalnie prostą zapiekankę ziemniaczaną.
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 13:05
Pewnie niewiele osób słyszało o ziemniakach po cabańsku. Nazwa nic pewnie ci nie mówi, ale jak poznasz więcej szczegółów, uznasz je za niesamowicie proste i pożywne. Przygotowanie tego dania zajmie ci dosłownie kilka chwil, podczas których nie musisz robić nic skomplikowanego. Tak naprawdę najwięcej pracy będzie przy obieraniu i krojeniu ziemniaków, reszta to totalna bułka z masłem. Wszystkie składniki musisz po prostu ładnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Receptura ma wiele lat i znana jest już od XII wieku. Wtedy to Cabanie (pasterze owiec z Rumunii, Mołdawii lub Węgier) dotarli do Chrzanowa. Na początku ziemniaki po cabańsku nosiły nazwę "pieczona", jednak w 2005 roku podczas plebiscytu tygodnika "Przełom" została ona zmieniona.
Ziemniaki po cabańsku - przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 3 cebule,
- 4 duże marchewki,
- 400 g wędzonego boczku,
- 2 pęta swojskiej kiełbasy,
- 3 liście kapusty,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Obierz ziemniaki, marchew i cebulę. Przemyj też kapustę.
- Pierwsze dwa warzywa pokrój w plastry, cebulę zaś w piórka. Pokrój także kiełbasę na mniejsze kawałki, natomiast natkę pietruszki posiekaj.
- Na samym dnie naczynia żaroodpornego ułóż wędzony boczek, na nim ziemniaki, cebulę, marchew, a całość przykryj kiełbasą. Czynność tę powtarzaj do momentu, w którym skończą ci się wszystkie składniki. Na samym końcu połóż liście kapusty.
- Ziemniaki po cabańsku przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie ziemniaki powinny stać się odpowiednio miękkie.
- Danie podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład sałatką lub ogórkami kiszonymi.