Masz dość stania godzinami przy garach po świętach? Przygotuj szybką zapiekankę z ziemniakami

Masz dość stania godzinami przy garach po świętach? Przygotuj szybką zapiekankę z ziemniakami

Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki zapiekane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.01.2024 11:13, aktualizacja: 02.01.2024 13:05

Ziemniaki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Niektóre wymagają sporego nakładu pracy, inne zajmują nam dosłownie kilkanaście minut. Ten przepis zalicza się do drugiej kategorii. Wystarczy, że połączymy je z kilkoma składnikami i wyczarujemy banalnie prostą zapiekankę ziemniaczaną.

Pewnie niewiele osób słyszało o ziemniakach po cabańsku. Nazwa nic pewnie ci nie mówi, ale jak poznasz więcej szczegółów, uznasz je za niesamowicie proste i pożywne. Przygotowanie tego dania zajmie ci dosłownie kilka chwil, podczas których nie musisz robić nic skomplikowanego. Tak naprawdę najwięcej pracy będzie przy obieraniu i krojeniu ziemniaków, reszta to totalna bułka z masłem. Wszystkie składniki musisz po prostu ładnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Receptura ma wiele lat i znana jest już od XII wieku. Wtedy to Cabanie (pasterze owiec z Rumunii, Mołdawii lub Węgier) dotarli do Chrzanowa. Na początku ziemniaki po cabańsku nosiły nazwę "pieczona", jednak w 2005 roku podczas plebiscytu tygodnika "Przełom" została ona zmieniona.

Ziemniaki po cabańsku - przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 4 duże marchewki,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 2 pęta swojskiej kiełbasy,
  • 3 liście kapusty,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki, marchew i cebulę. Przemyj też kapustę.
  2. Pierwsze dwa warzywa pokrój w plastry, cebulę zaś w piórka. Pokrój także kiełbasę na mniejsze kawałki, natomiast natkę pietruszki posiekaj.
  3. Na samym dnie naczynia żaroodpornego ułóż wędzony boczek, na nim ziemniaki, cebulę, marchew, a całość przykryj kiełbasą. Czynność tę powtarzaj do momentu, w którym skończą ci się wszystkie składniki. Na samym końcu połóż liście kapusty.
  4. Ziemniaki po cabańsku przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie ziemniaki powinny stać się odpowiednio miękkie.
  5. Danie podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład sałatką lub ogórkami kiszonymi.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także