Masz dość stania godzinami przy garach po świętach? Przygotuj szybką zapiekankę z ziemniakami

Ziemniaki możemy przygotować na najróżniejsze sposoby. Niektóre wymagają sporego nakładu pracy, inne zajmują nam dosłownie kilkanaście minut. Ten przepis zalicza się do drugiej kategorii. Wystarczy, że połączymy je z kilkoma składnikami i wyczarujemy banalnie prostą zapiekankę ziemniaczaną.

Ziemniaki zapiekaneZiemniaki zapiekane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pewnie niewiele osób słyszało o ziemniakach po cabańsku. Nazwa nic pewnie ci nie mówi, ale jak poznasz więcej szczegółów, uznasz je za niesamowicie proste i pożywne. Przygotowanie tego dania zajmie ci dosłownie kilka chwil, podczas których nie musisz robić nic skomplikowanego. Tak naprawdę najwięcej pracy będzie przy obieraniu i krojeniu ziemniaków, reszta to totalna bułka z masłem. Wszystkie składniki musisz po prostu ładnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażanowa uczta. Danie, które posmakuje każdemu

Receptura ma wiele lat i znana jest już od XII wieku. Wtedy to Cabanie (pasterze owiec z Rumunii, Mołdawii lub Węgier) dotarli do Chrzanowa. Na początku ziemniaki po cabańsku nosiły nazwę "pieczona", jednak w 2005 roku podczas plebiscytu tygodnika "Przełom" została ona zmieniona.

Ziemniaki po cabańsku - przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 4 duże marchewki,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 2 pęta swojskiej kiełbasy,
  • 3 liście kapusty,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Obierz ziemniaki, marchew i cebulę. Przemyj też kapustę.
  2. Pierwsze dwa warzywa pokrój w plastry, cebulę zaś w piórka. Pokrój także kiełbasę na mniejsze kawałki, natomiast natkę pietruszki posiekaj.
  3. Na samym dnie naczynia żaroodpornego ułóż wędzony boczek, na nim ziemniaki, cebulę, marchew, a całość przykryj kiełbasą. Czynność tę powtarzaj do momentu, w którym skończą ci się wszystkie składniki. Na samym końcu połóż liście kapusty.
  4. Ziemniaki po cabańsku przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie ziemniaki powinny stać się odpowiednio miękkie.
  5. Danie podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami, na przykład sałatką lub ogórkami kiszonymi.
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć