Masz osełkę w lodówce? To zdecydowanie musisz o niej wiedzieć

Gdy ceny masła szybują w górę, coraz więcej osób rozgląda się za alternatywami. Na sklepowych półkach czeka osełka. Najczęściej różni się ona od masła kształtem, ale na pierwszy rzut oka można się pomylić. Pozornie podobne do siebie produkty mają jednak nieco inne właściwości.

Do czego wykorzystać osełkęDo czego wykorzystać osełkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Porównując na sklepowych półkach zwykłe masło do osełki, to drugie niejednokrotnie korzystniej cenowo wychodzi ta druga. Na dodatek sprzedawana jest w różnych gramaturach, więc łatwo dopasować ją do swoich potrzeb. Osełka nie zawsze równa jest zwykłemu masłu, chociaż wciąż pozostaje przydatnym produktem w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Czym jest osełka?

Wiele osób uważa osełkę za korzystniejszy wybór ze względu na cenę czy formę opakowania. Jednak osełka nie zawsze jest czystym masłem, jest to często mieszanka tłuszczów roślinnych, z dominantą tłuszczu mlecznego na poziomie zaledwie 10 proc. Oznacza to, że produkt taki może być mniej zdrowy niż tradycyjne masło, szczególnie jeśli zawiera szkodliwe utwardzone tłuszcze roślinne (tłuszcze trans).

Samo słowo osełka odnosi się do formy i może być stosowane do opisu różnych produktów. Dlatego tak ważne jest to, by czytać etykiety, bo osełka wcale nie musi być masłem - nawet tutaj zdarzają się czarne owce. Jeśli szukasz wyłącznie masła mlecznego, zwróć uwagę na skład i wybierz produkt z oznaczeniem "masło osełkowe".

Jak wykorzystać osełkę?

Kupiłeś zapas osełki i nie wiesz, jak go wykorzystać? Ta z wysoką zawartością tłuszczów mlecznych świetnie sprawdzi się do smarowania kanapek, bo jest to po prostu uformowane w walcowaty kształt masło.

Nie oznacza to jednak, że osełka śmietankowa z 50 procentami tłuszczów roślinnych nada się tylko do kosza.

Krojenie masła na mniejsze kawałki
Krojenie masła na mniejsze kawałki © Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy

Osełka to również dobry tłuszcz do smażenia. Osełka może być używana do smażenia jajek, naleśników czy innych potraw. Nadaje im delikatny, mleczny posmak. Wzbogaci również smak sosów i kremowych zup. Dodatek osełki do ciast, ciasteczek czy muffinów wzbogaca ich smak i sprawia, że są bardziej wilgotne.

Zawsze sprawdzaj skład na opakowaniu, aby mieć pewność, że wybierasz produkt zgodny z twoimi oczekiwaniami.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem