PoradyMasz osełkę w lodówce? To zdecydowanie musisz o niej wiedzieć

Masz osełkę w lodówce? To zdecydowanie musisz o niej wiedzieć

Gdy ceny masła szybują w górę, coraz więcej osób rozgląda się za alternatywami. Na sklepowych półkach czeka osełka. Najczęściej różni się ona od masła kształtem, ale na pierwszy rzut oka można się pomylić. Pozornie podobne do siebie produkty mają jednak nieco inne właściwości.

Do czego wykorzystać osełkę
Do czego wykorzystać osełkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Porównując na sklepowych półkach zwykłe masło do osełki, to drugie niejednokrotnie korzystniej cenowo wychodzi ta druga. Na dodatek sprzedawana jest w różnych gramaturach, więc łatwo dopasować ją do swoich potrzeb. Osełka nie zawsze równa jest zwykłemu masłu, chociaż wciąż pozostaje przydatnym produktem w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest osełka?

Wiele osób uważa osełkę za korzystniejszy wybór ze względu na cenę czy formę opakowania. Jednak osełka nie zawsze jest czystym masłem, jest to często mieszanka tłuszczów roślinnych, z dominantą tłuszczu mlecznego na poziomie zaledwie 10 proc. Oznacza to, że produkt taki może być mniej zdrowy niż tradycyjne masło, szczególnie jeśli zawiera szkodliwe utwardzone tłuszcze roślinne (tłuszcze trans).

Samo słowo osełka odnosi się do formy i może być stosowane do opisu różnych produktów. Dlatego tak ważne jest to, by czytać etykiety, bo osełka wcale nie musi być masłem - nawet tutaj zdarzają się czarne owce. Jeśli szukasz wyłącznie masła mlecznego, zwróć uwagę na skład i wybierz produkt z oznaczeniem "masło osełkowe".

Jak wykorzystać osełkę?

Kupiłeś zapas osełki i nie wiesz, jak go wykorzystać? Ta z wysoką zawartością tłuszczów mlecznych świetnie sprawdzi się do smarowania kanapek, bo jest to po prostu uformowane w walcowaty kształt masło.

Nie oznacza to jednak, że osełka śmietankowa z 50 procentami tłuszczów roślinnych nada się tylko do kosza.

Krojenie masła na mniejsze kawałki
Krojenie masła na mniejsze kawałki© Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy

Osełka to również dobry tłuszcz do smażenia. Osełka może być używana do smażenia jajek, naleśników czy innych potraw. Nadaje im delikatny, mleczny posmak. Wzbogaci również smak sosów i kremowych zup. Dodatek osełki do ciast, ciasteczek czy muffinów wzbogaca ich smak i sprawia, że są bardziej wilgotne.

Zawsze sprawdzaj skład na opakowaniu, aby mieć pewność, że wybierasz produkt zgodny z twoimi oczekiwaniami.

Wybrane dla Ciebie