Ceny wielkanocnych potraw u Mateusza Gesslera. Biała kiełbasa za 68 złotych, to dopiero początek
Mateusz Gessler przygotował ofertę cateringu wielkanocnego, która opiewa na prawie 50 różnych pozycji. Znajdziemy tam nie tylko typowe polskie potrawy i dodatki, ale również te nieco mniej kojarzone ze świętami w Polsce, jak makarony czy ratatouille. Jak prezentuje się menu świąteczne znanego kucharza? Ile trzeba zapłacić za te smakołyki?
06.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 19:33
W ofercie cateringu wielkanocnego Mateusza Gesslera znajdziemy przekąski i zupy, dania główne oraz mączne (a w nich m.in. makaron tagiatelle). Są również dodatki do dań, takie jak chrzan tarty ze śmietaną i ratatouille oraz pieczywo i rzecz jasna - desery. To zdecydowanie jedna z najszerszych ofert, liczy blisko 50 pozycji, wiec jest z czego wybierać. A jak prezentują się ceny?
Oferta wielkanocna u Mateusza Gesslera
Pierwszą pozycją w menu cateringowym Gesslera jest biała kiełbasa. Za pół kilograma parzonego mięsa zapłacimy 38 zł. Chcąc jednak dostać gotowe danie - czyli kiełbasę pieczoną w kapuście - zapłacić trzeba już 30 zł więcej. To cena za 400 gramów mięsa i 250 gramów dodatków. 12 połówek jajek faszerowanych po polsku to koszt 48 zł, w podobnej cenie są zimne nóżki - 46 zł kosztują cztery sztuki "galarety" po 80 gramów każda. Pasztet z kaczki jest w cenie 58 zł (300 g).
Mateusz Gessler w ofercie ma również sałatkę jarzynową. Cena półkilogramowej porcji wynosi 46 zł, tym samym za kilogram zapłacić trzeba 92 zł. Są również i zupy: chrzanowa za 46 zł, żurek - 56 zł i zupa rybna - 68 zł. Wszystkie sprzedawane są w słojach o pojemności 900 ml. W kategorii "dania główne" znajdziemy m.in. bigos staropolski (46 zł/500 g) oraz - za 56 zł - połowę kaczki faszerowanej jabłkami. Dodatki do tychże dań kosztują: 28 zł za surówkę z buraczków (500 g), 34 zł za 400-gramowy słoik tartego chrzanu ze śmietaną i 46 zł za półkilogramową porcję ratatouille.
Dla porównania w "Zalipiankach" Ewy Wachowicz za żurek na wędzonce zapłacimy 30 zł za litr, a pasztet z jałowcem kosztuje 40 zł za pół kilograma. Z kolei sałatka jarzynowa to koszt 67 zł/kg. "Stary Dom" Piotra Adamczyka oferuje 900 ml żurku za 79 zł, sałatkę jarzynową za 39 zł (za porcję), a za pasztet domowy wieprzowo-cielęcy zapłacić trzeba 89 zł za kilogram. U Anny Korcz natomiast, pasztet klasyczny kosztuje 60 zł za kilogram, żurek - 70 zł za litr, a 100-gramowa porcja sałatki jarzynowej to koszt 8 zł.
Mateusz Gessler i jego menu wielkanocne. Ile trzeba zapłacić za sernik?
Pieczywo rzadko pojawia się w ofercie cateringu wielkanocnego. U Mateusza Gesslera są do wyboru aż cztery warianty: chałka (24 zł), mały chlebek wielkanocny do święconki (6 zł), chleb razowy (18 zł) i paluchy z ziarnami (12 zł za 6 sztuk).
Co więcej? Oczywiście ciasta i tutaj również wybór jest szeroki. Z aż siedmiu pozycji najwięcej zapłacić trzeba za tort czekoladowy - 180 zł za sztukę. Najtańsza zaś jest baba drożdżowa - 60 zł (600 gramów). Jest i sernik, za który zapłacić trzeba 180 zł (800 g) oraz mazurek kajmakowy za 80 zł (500 g). Dla porównania duży sernik u aktorki Anny Korcz kosztuje prawie 200 zł, u Ewy Wachowicz - 120 zł, a u Piotra Adamczyka za pięć porcji zapłacimy 95 zł.
Zobacz także przepis na wielkanocną sałatkę jajeczną według Magdy Gessler: