NewsyCeny wielkanocnych potraw u Mateusza Gesslera. Biała kiełbasa za 68 złotych, to dopiero początek

Ceny wielkanocnych potraw u Mateusza Gesslera. Biała kiełbasa za 68 złotych, to dopiero początek

Mateusz Gessler i jego oferta cateringu wielkanocnego - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Mateusz Gessler (screenshot)
Mateusz Gessler i jego oferta cateringu wielkanocnego - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Mateusz Gessler (screenshot)

06.04.2023 19:11, aktual.: 06.04.2023 19:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mateusz Gessler przygotował ofertę cateringu wielkanocnego, która opiewa na prawie 50 różnych pozycji. Znajdziemy tam nie tylko typowe polskie potrawy i dodatki, ale również te nieco mniej kojarzone ze świętami w Polsce, jak makarony czy ratatouille. Jak prezentuje się menu świąteczne znanego kucharza? Ile trzeba zapłacić za te smakołyki?

W ofercie cateringu wielkanocnego Mateusza Gesslera znajdziemy przekąski i zupy, dania główne oraz mączne (a w nich m.in. makaron tagiatelle). Są również dodatki do dań, takie jak chrzan tarty ze śmietaną i ratatouille oraz pieczywo i rzecz jasna - desery. To zdecydowanie jedna z najszerszych ofert, liczy blisko 50 pozycji, wiec jest z czego wybierać. A jak prezentują się ceny?

Oferta wielkanocna u Mateusza Gesslera

Pierwszą pozycją w menu cateringowym Gesslera jest biała kiełbasa. Za pół kilograma parzonego mięsa zapłacimy 38 zł. Chcąc jednak dostać gotowe danie - czyli kiełbasę pieczoną w kapuście - zapłacić trzeba już 30 zł więcej. To cena za 400 gramów mięsa i 250 gramów dodatków. 12 połówek jajek faszerowanych po polsku to koszt 48 zł, w podobnej cenie są zimne nóżki - 46 zł kosztują cztery sztuki "galarety" po 80 gramów każda. Pasztet z kaczki jest w cenie 58 zł (300 g).

Mateusz Gessler w ofercie ma również sałatkę jarzynową. Cena półkilogramowej porcji wynosi 46 zł, tym samym za kilogram zapłacić trzeba 92 zł. Są również i zupy: chrzanowa za 46 zł, żurek - 56 zł i zupa rybna - 68 zł. Wszystkie sprzedawane są w słojach o pojemności 900 ml. W kategorii "dania główne" znajdziemy m.in. bigos staropolski (46 zł/500 g) oraz - za 56 zł - połowę kaczki faszerowanej jabłkami. Dodatki do tychże dań kosztują: 28 zł za surówkę z buraczków (500 g), 34 zł za 400-gramowy słoik tartego chrzanu ze śmietaną i 46 zł za półkilogramową porcję ratatouille.

Wielkanocny stół - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Wielkanocny stół - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Dla porównania w "Zalipiankach" Ewy Wachowicz za żurek na wędzonce zapłacimy 30 zł za litr, a pasztet z jałowcem kosztuje 40 zł za pół kilograma. Z kolei sałatka jarzynowa to koszt 67 zł/kg. "Stary Dom" Piotra Adamczyka oferuje 900 ml żurku za 79 zł, sałatkę jarzynową za 39 zł (za porcję), a za pasztet domowy wieprzowo-cielęcy zapłacić trzeba 89 zł za kilogram. U Anny Korcz natomiast, pasztet klasyczny kosztuje 60 zł za kilogram, żurek - 70 zł za litr, a 100-gramowa porcja sałatki jarzynowej to koszt 8 zł.

Mateusz Gessler i jego menu wielkanocne. Ile trzeba zapłacić za sernik?

Pieczywo rzadko pojawia się w ofercie cateringu wielkanocnego. U Mateusza Gesslera są do wyboru aż cztery warianty: chałka (24 zł), mały chlebek wielkanocny do święconki (6 zł), chleb razowy (18 zł) i paluchy z ziarnami (12 zł za 6 sztuk).

Co więcej? Oczywiście ciasta i tutaj również wybór jest szeroki. Z aż siedmiu pozycji najwięcej zapłacić trzeba za tort czekoladowy - 180 zł za sztukę. Najtańsza zaś jest baba drożdżowa - 60 zł (600 gramów). Jest i sernik, za który zapłacić trzeba 180 zł (800 g) oraz mazurek kajmakowy za 80 zł (500 g). Dla porównania duży sernik u aktorki Anny Korcz kosztuje prawie 200 zł, u Ewy Wachowicz - 120 zł, a u Piotra Adamczyka za pięć porcji zapłacimy 95 zł.

Zobacz także przepis na wielkanocną sałatkę jajeczną według Magdy Gessler:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także