Michał Wrzosek radzi, jak jeść na all inclusive. Wrócisz bez nadbagażu
Jednym z najchętniej wybieranych sposobów na wakacje za granicą są wczasy all inclusive. Bez względu na to, czy to Turcja, Bułgaria, Egipt czy Tunezja, uginające się pod ciężarem jedzenia stoły potrafią złamać nawet tych, którzy na co dzień raczej oszczędzają miejsce na talerzu. Wśród wakacyjnych pokus łatwo się zagubić, jednak Michał Wrzosek przygotował kilka porad, dzięki którym z wakacji wrócisz bez dodatkowych kilogramów.
11.08.2024 10:27
Podczas wakacji all inclusive można nieźle popłynąć z dietą. Ilości jedzenia są ogromne, dostęp jest niemal przez cały czas, a i urlopowych humor sprawia, że chcemy sobie pozwolić na trochę więcej. Michał Wrzosek poprosił swoich obserwatorów o przesłanie zdjęć hotelowych bufetów. Wszystko po to, aby przygotować zbiór porad dla urlopowiczów na temat tego, jak jeść na wakacjach all inclusive. Nie oznacza to od razu samych wyrzeczeń, jedynie zdrowe podejście do diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego nie jeść na all inclusive?
Michał Wrzosek mówi, że wyjazd na wakacje all inclusive to prawdziwy trening silnej woli. Dużo słodkości, dużo jedzenia i różnorodność sprawiają, że można złapać się za głowę podczas komponowania obiadowego talerza. Jedną z największych pułapek są napoje oraz alkohole, które wliczone są w cenę pobytu. Alkohol nie niesie w sobie nic dobrego, a każda dawka szkodzi. Na dodatek ma sporo kalorii, które nie dodają żadnej sytości. Do tego większość napojów na wakacjach to napoje gazowane, z dużą ilością cukru.
Mięsa w tłustych sosach, frytki, fast foody - duża ilość przetworzonego jedzenia nie wpływa korzystnie na zdrowie. Wiele osób jedzie z myślą "aby się zwróciło". Michał Wrzosek mówi, że najdroższe są warzywa, dobre mięsa i ryby, więc jeśli ma się nam zwrócić, to najlepiej pod tą postacią. Ilość to nie jakość.
- W czasie wakacji warto inwestować w dobre paliwo - podkreśla znany dietetyk.
Co warto jeść na wakacjach?
Warto trzymać się cały czas świętej zasady, że połowę posiłku na talerzu stanowić powinny świeże owoce i warzywa. To pozwala na zachowanie zdrowego balansu i odpowiednich proporcji. Wybierając sery, warto pamiętać, że są dość tłuste i kaloryczne, więc nie powinny stanowić podstawy diety.
Posiłek zacznij od białka i warzyw, dzięki czemu szybciej poczujesz sytość. Unikaj dań typowo fast foodowych, zrezygnuj lub przynajmniej ograniczyć wędliny, parówki i inne wysoko przetworzone mięso. W hotelowych jajecznicach jest często bardzo dużo masła, które podnosi kaloryczność, a przy tym nie jest najlepszym tłuszczem do smażenia. Lepsze będą jajka na twardo. Warto wybrać również pieczywo pełnoziarniste.
Nie warto również marnować kalorii na desery, które nie są smaczne. Nic się nie stanie, jeśli skusimy się na coś słodkiego, ale nie warto jeść na siłę. Tak samo w przypadku słodkich napojów - to tylko puste kalorie. Zamiast spędzać czas tylko na leżaku, postaw na aktywność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo