WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Jest najzdrowszą rybą z polskiego morza. Polacy o niej zapomnieli, więc dietetyk przypomina

Tak zdrowej ryby ze świecą szukać. Pływa w Bałtyku, nie zawiera toksyn, ma doskonałe wartości odżywcze, a na dodatek jest tania i pyszna. Czy może być lepiej? Według popularnego specjalisty żywieniowego — nie. I właśnie dlatego to właśnie na tę rybę warto postawić podczas wakacji. I nie tylko wtedy!

ObrazekDietetyk wskazał najzdrowsze ryby - Pyszności; foto: Canva, Facebook

To nie są tanie rzeczy — można powiedzieć w kwestii zjedzenia świeżej ryby nad polskim morzem. Lizanie finansowych ran jeszcze jako tako przechodzi, o ile ryba, za którą zapłaciliśmy krocie, była naprawdę smaczna i zdrowa. No i świeża — czego niestety nie można powiedzieć o sporej części oferty nadmorskich sprzedawców.

Przyznaj, ile razy widziałeś na potykaczu smażalni zaproszenie do konsumpcji łososia czy dorsza prosto z morza? To wszystko bujda, ponieważ połowy tych ryb w Bałtyku są wstrzymane decyzją Międzynarodowej Rady Badań Morza. Jeszcze gorzej wygląda sprawa ze "świeżym halibutem", który w Bałtyku... prawie w ogóle nie występuje.

Obrazek
Kutry przywożą świeże ryby. Tylko jakie? - Pyszności; foto: Canva

To dlatego jeśli szukasz naprawdę zdrowej ryby, która jest zarówno świeża, smaczna jak i wcale nie taka droga, to dobrze jest postawić na inną opcję. Trzy najlepsze przedstawił ostatnio dr Michał Wrzosek — dietetyk i trener sportowy. Warto posłuchać specjalisty!

Trzy najlepsze ryby w Bałtyku

Na najniższym stopniu szlachetnego podium jakości polskich, bałtyckich ryb Michał Wrzosek umieścił flądrę. Tę smaczną, niskokaloryczną rybę wyprzedził w rankingu znany przez wszystkich i lubiany śledź. W zestawieniu Wrzoska jeszcze lepiej poradziła sobie... szprotka — faworyt dietetyka, uznany przez niego za najzdrowszą rybę w Bałtyku.

Obrazek
Szprotki - najzdrowsze ryby według Michała Wrzoska - Pyszności; foto: Canva

Szprotki nie zawsze były doceniane przez nadmorskich konsumentów. Te małe, niepozorne rybki są jednak niezastąpionym źródłem wartości odżywczych, a przy okazji bosko smakują. Ostatnio pojawiają się coraz częściej w turystycznych kurortach i są sprzedawane w formie rybnego fastfoodu. Za relatywnie niewielką cenę dostajemy cały kartonik pozbawionych głów i wnętrzności smażonych szprotek.

Dr Michał Wrzosek podkreślił, że te małe ryby zawierają wszystko, co powinny. Nie brakuje w nich kwasów tłuszczowych omega-3, a także selenu i wapnia. Ponadto są źródłem wysokiej jakości białka, witaminy D i B12. Tylko jeść, prawda? A czy ty już ich próbowałeś? Koniecznie daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟