Jest najzdrowszą rybą z polskiego morza. Polacy o niej zapomnieli, więc dietetyk przypomina

Tak zdrowej ryby ze świecą szukać. Pływa w Bałtyku, nie zawiera toksyn, ma doskonałe wartości odżywcze, a na dodatek jest tania i pyszna. Czy może być lepiej? Według popularnego specjalisty żywieniowego — nie. I właśnie dlatego to właśnie na tę rybę warto postawić podczas wakacji. I nie tylko wtedy!

ObrazekDietetyk wskazał najzdrowsze ryby - Pyszności; foto: Canva, Facebook

To nie są tanie rzeczy — można powiedzieć w kwestii zjedzenia świeżej ryby nad polskim morzem. Lizanie finansowych ran jeszcze jako tako przechodzi, o ile ryba, za którą zapłaciliśmy krocie, była naprawdę smaczna i zdrowa. No i świeża — czego niestety nie można powiedzieć o sporej części oferty nadmorskich sprzedawców.

Przyznaj, ile razy widziałeś na potykaczu smażalni zaproszenie do konsumpcji łososia czy dorsza prosto z morza? To wszystko bujda, ponieważ połowy tych ryb w Bałtyku są wstrzymane decyzją Międzynarodowej Rady Badań Morza. Jeszcze gorzej wygląda sprawa ze "świeżym halibutem", który w Bałtyku... prawie w ogóle nie występuje.

Obrazek
Kutry przywożą świeże ryby. Tylko jakie? - Pyszności; foto: Canva

To dlatego jeśli szukasz naprawdę zdrowej ryby, która jest zarówno świeża, smaczna jak i wcale nie taka droga, to dobrze jest postawić na inną opcję. Trzy najlepsze przedstawił ostatnio dr Michał Wrzosek — dietetyk i trener sportowy. Warto posłuchać specjalisty!

Trzy najlepsze ryby w Bałtyku

Na najniższym stopniu szlachetnego podium jakości polskich, bałtyckich ryb Michał Wrzosek umieścił flądrę. Tę smaczną, niskokaloryczną rybę wyprzedził w rankingu znany przez wszystkich i lubiany śledź. W zestawieniu Wrzoska jeszcze lepiej poradziła sobie... szprotka — faworyt dietetyka, uznany przez niego za najzdrowszą rybę w Bałtyku.

Obrazek
Szprotki - najzdrowsze ryby według Michała Wrzoska - Pyszności; foto: Canva

Szprotki nie zawsze były doceniane przez nadmorskich konsumentów. Te małe, niepozorne rybki są jednak niezastąpionym źródłem wartości odżywczych, a przy okazji bosko smakują. Ostatnio pojawiają się coraz częściej w turystycznych kurortach i są sprzedawane w formie rybnego fastfoodu. Za relatywnie niewielką cenę dostajemy cały kartonik pozbawionych głów i wnętrzności smażonych szprotek.

Dr Michał Wrzosek podkreślił, że te małe ryby zawierają wszystko, co powinny. Nie brakuje w nich kwasów tłuszczowych omega-3, a także selenu i wapnia. Ponadto są źródłem wysokiej jakości białka, witaminy D i B12. Tylko jeść, prawda? A czy ty już ich próbowałeś? Koniecznie daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu