Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone

Kotlety mielone są lubiane przez Polaków i chętnie przygotowywane, niestety często są smażone na dużej ilości tłuszczu. Na szczęście można łatwo temu zapobiec.

KotletyDobrze przygotowane kotlety mielone są miękkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Peredniankina

Sekretem idealnych kotletów mielonych jest między innymi wykorzystanie piekarnika. Pieczone są zdrowsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż smażone – dzięki wysokiej temperaturze mięso szybko się ścina i pozostaje soczyste, a kuchnia nie jest narażona na zapach smażonego tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Idealnie soczyste kotlety

Aby kotlety drobiowe były idealnie miękkie i soczyste, warto zastosować kilka prostych, sprawdzonych trików. Już na etapie przygotowania masy liczy się odpowiednio przygotowane warzywa, które dodamy do kotletów – w tym przypadku cebula i brokuł są wcześniej podduszone na patelni. W ten sposób unikniesz surowych, twardych kawałków w gotowych kotletach. Dodatek kaszy jaglanej i jajka sprawia, że masa jest dobrze związana, ale nie zbita, a brokuł wnosi lekkość i delikatny smak.

Równie ważna jest metoda pieczenia. Najpierw kotlety trafiają do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza – wysoka temperatura szybko ścina mięso i zatrzymuje soki w środku. Następnie, po kilkunastu minutach, temperatura zostaje obniżona do stu osiemdziesięciu stopni, co pozwala kotletom dopiec się równomiernie bez przesuszenia. Posmarowanie ich cienką warstwą oleju dodatkowo zapewnia apetyczną, lekko chrupiącą skórkę – bez konieczności smażenia na tłuszczu. Dzięki tym krokom otrzymujesz kotlety, które są miękkie w środku, delikatnie zrumienione z wierzchu i lekkie – idealne na domowy obiad lub posiłek do pracy.

Przepis na kotlety

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka,
  • 1 średni brokuł,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 jajko, średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 4 łyżki oleju,
  • dodatkowo 2 łyżki oleju do pieczenia
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, umyj i posiekaj brokuł na małe kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, lekko posól cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj czosnek i brokuł, smaż minutę na dużym ogniu, po czym odstaw do ostudzenia.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. W dużej misce wymieszaj mięso, kaszę, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki oraz przestudzone warzywa.
  6. Dopraw solą i pieprzem i wyrób jednolitą masę.
  7. Formuj z niej kule wielkości mandarynki, spłaszcz je na kotlety, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, obróć kotlety na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż się zarumienią.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"