Miękkie jak chmurka i gotowe w 10 minut. Te placuszki pokochasz od pierwszego kęsa

Kiedy nie ma czasu na drożdżowe ciasto, a chęć na coś domowego nie daje spokoju – sięgam po taratuszki. To puszyste, złociste placuszki z patelni, które smakują trochę jak racuchy, ale są dużo szybsze w przygotowaniu. Taratuszki kefirowe robi się z kilku podstawowych składników, bez czekania na wyrastanie, bez drożdży i bez miksera.

taratuszki kefirowe to alternatywa dla naleśników i racuchów taratuszki kefirowe to alternatywa dla naleśników i racuchów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gosia Biernikiewicz

Czasem najprostsze smaki zostają z nami na dłużej niż najbardziej wyszukane desery. Tak właśnie jest z taratuszkami – puszystymi placuszkami z kefiru, które od lat królują w kuchniach naszych wschodnich sąsiadów. Dziś przeżywają prawdziwy renesans, bo zachwycają prostotą, szybkością przygotowania i… tą znajomą miękkością, którą zna się od pierwszego kęsa. Idealne na leniwe poranki, szybkie kolacje i wtedy, gdy w lodówce została resztka kefiru, a w głowie pustka. Taratuszki kefirowe udają się zawsze – i smakują każdemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na taratuszki kefirowe

Taratuszki kefirowe to świetna propozycja dla tych, którzy cenią prostotę i smak dzieciństwa. Są tanie, szybkie, zawsze się udają – i znikają z talerza w mgnieniu oka. A przy tym możesz je modyfikować na milion sposobów.

Składniki:

  • 250 ml kefiru (1 szklanka),
  • 1 jajko (50 g),
  • 1 łyżka roztopionego masła (12 g),
  • 1 łyżka cukru waniliowego (12 g),
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 5 g na porcję).
  • cukier puder (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W misce mieszam kefir z jajkiem, roztopionym masłem i cukrem waniliowym, dodaję szczyptę soli, wsypuję mąkę przesianą z sodą i mieszam łyżką lub trzepaczką – ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą się konsystencję.
  2. Patelnię rozgrzewam z odrobiną oleju, nakładam porcje ciasta (np. łyżką), smażę taratuszki z obu stron na złoty kolor.
  3. Po usmażeniu odsączam je na ręczniku papierowym.

Czym właściwie są taratuszki?

Taratuszki to placuszki popularne w kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej – proste, szybkie i bardzo domowe. Tradycyjnie robi się je na kefirze lub maślance, z dodatkiem sody, która reagując z kwasem mlekowym, tworzy puszyste, delikatne wnętrze. To świetny przykład kuchni oszczędnej, wykorzystującej to, co akurat jest pod ręką – bez marnowania i bez zbędnego kombinowania. Dziś wracają do łask jako comfort food – szybki, ciepły, pachnący domem.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese