Mój narzeczony robi to z ziemniakami. Kiedy je serwuje, nie potrafię odejść od stołu

Przyznam, że niezbyt lubię gotowane ziemniaki. Często ich nie dojadałam, ale narzeczony znalazł na to sposób. Zaserwował mi obłędne purée z boczkiem i serem. Dorzucił też kilka innych dodatków. Zjadłam i całkowicie przepadłam.

Purée z boczkiem i seremPurée z boczkiem i serem
Źródło zdjęć: © własne | P. Hermann
Paulina Hermann

Od razu muszę napisać, że taki obiad to istna bomba kaloryczna, ale za to fajnie podbija "makrosy". Dostarcza dużych ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Nawet gdy teraz jestem na redukcji, to czasem lubię zrobić sobie taki reset i zjeść coś bardziej tłustego, ale za to przepysznego. Właśnie takie purée z boczkiem i serem to idealna odpowiedź na moje potrzeby. Smakuje o wiele lepiej niż wiele znanych mi dań, a zwykłe tłuczone ziemniaki bije na głowę. Przygotowuje się je bardzo szybko, a składniki do niego znajdziesz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Purée z boczkiem i serem to nowy poziom smaku

Co sprawia, że ta potrawa jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim jej smak i to, w jaki sposób wszystkie składniki łączą się w jedną całość. Mimo że to proste danie, to daje wrażenie mocno wykwintnego i eleganckiego. Zmiksowane z serem i boczkiem ziemniaki, i przykrywające je jajko sadzone, a wszystko oprószone szczypiorkiem - czy to nie brzmi cudownie? Sam Gordon Ramsay nie wymyśliłby czegoś lepszego. Kiedy jadłam ten przysmak poczułam się trochę jak Obelix zjadający ulubionego dzika na uczcie w Egipcie.

Chociaż purée z boczkiem i serem to ogromna bomba kaloryczna i tłuszczowa, jest jednym z moich ulubionych dań. Na sam widok i zapach cieszę się jak dziecko i zjadam całą swoją porcję. Ogromnym plusem dla mnie jest też fakt, że to danie syci na bardzo długi czas i nie jestem głodna pięć minut po obiedzie. Jestem pewna, że chcesz poznać tę potrawę, dlatego od razu wrzucam przepis.

Jak zrobić purée z boczkiem i serem pod jajeczną chmurką?

Zacznij od przygotowania składników. Do wykonania tego dania potrzebujesz:

  • 5-6 dużych ziemniaków (może być 10 mniejszych),
  • 2-3 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g tartego sera (u nas najczęściej jest to mozzarella, ale możesz spokojnie wybrać jakiś inny),
  • 300 g boczku wędzonego lub kiełbasy,
  • sól i pieprz,
  • posiekany szczypiorek lub cebula.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ziemniaki ugotują.
  2. W międzyczasie podsmaż pokrojony boczek lub kiełbasę. Mięso musi chrupać.
  3. Odcedź ziemniaki, dorzuć masło, śmietankę, czosnek, boczek (zostaw trochę do ozdobienia dania) i ser. Ugnieć wszystko tak, by powstało kremowe purée. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Usmaż jajka sadzone, ale pilnuj, by żółtko się nie ścięło. Powinno być całkowicie płynne.
  5. Purée z boczkiem i serem wyłóż na talerz, ładnie je ułóż i przykryj jajkiem sadzonym. Całość posyp szczypiorkiem i resztą boczku. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni