Mój narzeczony robi to z ziemniakami. Kiedy je serwuje, nie potrafię odejść od stołu

Przyznam, że niezbyt lubię gotowane ziemniaki. Często ich nie dojadałam, ale narzeczony znalazł na to sposób. Zaserwował mi obłędne purée z boczkiem i serem. Dorzucił też kilka innych dodatków. Zjadłam i całkowicie przepadłam.

Purée z boczkiem i seremPurée z boczkiem i serem
Źródło zdjęć: © własne | P. Hermann
Paulina Hermann

Od razu muszę napisać, że taki obiad to istna bomba kaloryczna, ale za to fajnie podbija "makrosy". Dostarcza dużych ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Nawet gdy teraz jestem na redukcji, to czasem lubię zrobić sobie taki reset i zjeść coś bardziej tłustego, ale za to przepysznego. Właśnie takie purée z boczkiem i serem to idealna odpowiedź na moje potrzeby. Smakuje o wiele lepiej niż wiele znanych mi dań, a zwykłe tłuczone ziemniaki bije na głowę. Przygotowuje się je bardzo szybko, a składniki do niego znajdziesz w każdym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Purée z boczkiem i serem to nowy poziom smaku

Co sprawia, że ta potrawa jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim jej smak i to, w jaki sposób wszystkie składniki łączą się w jedną całość. Mimo że to proste danie, to daje wrażenie mocno wykwintnego i eleganckiego. Zmiksowane z serem i boczkiem ziemniaki, i przykrywające je jajko sadzone, a wszystko oprószone szczypiorkiem - czy to nie brzmi cudownie? Sam Gordon Ramsay nie wymyśliłby czegoś lepszego. Kiedy jadłam ten przysmak poczułam się trochę jak Obelix zjadający ulubionego dzika na uczcie w Egipcie.

Chociaż purée z boczkiem i serem to ogromna bomba kaloryczna i tłuszczowa, jest jednym z moich ulubionych dań. Na sam widok i zapach cieszę się jak dziecko i zjadam całą swoją porcję. Ogromnym plusem dla mnie jest też fakt, że to danie syci na bardzo długi czas i nie jestem głodna pięć minut po obiedzie. Jestem pewna, że chcesz poznać tę potrawę, dlatego od razu wrzucam przepis.

Jak zrobić purée z boczkiem i serem pod jajeczną chmurką?

Zacznij od przygotowania składników. Do wykonania tego dania potrzebujesz:

  • 5-6 dużych ziemniaków (może być 10 mniejszych),
  • 2-3 jajka,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g tartego sera (u nas najczęściej jest to mozzarella, ale możesz spokojnie wybrać jakiś inny),
  • 300 g boczku wędzonego lub kiełbasy,
  • sól i pieprz,
  • posiekany szczypiorek lub cebula.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się ziemniaki ugotują.
  2. W międzyczasie podsmaż pokrojony boczek lub kiełbasę. Mięso musi chrupać.
  3. Odcedź ziemniaki, dorzuć masło, śmietankę, czosnek, boczek (zostaw trochę do ozdobienia dania) i ser. Ugnieć wszystko tak, by powstało kremowe purée. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Usmaż jajka sadzone, ale pilnuj, by żółtko się nie ścięło. Powinno być całkowicie płynne.
  5. Purée z boczkiem i serem wyłóż na talerz, ładnie je ułóż i przykryj jajkiem sadzonym. Całość posyp szczypiorkiem i resztą boczku. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇