Śląski sposób na ziemniaki. Dziś już prawie zapomniany, a szkoda, bo smakuje obłędnie
Ślązacy lubią serwować dania z ziemniakami w nieco mniej standardowej formie. Zamiast gotowanych warzyw z koperkiem, wolą przygotować z nich kluski lub podać w postaci ziemniaczanych kulek. Całość najlepiej okrasić roztopionym tłuszczem, chrupiącym boczkiem lub podsmażoną cebulką.
Jedną z podstawowych potraw w kuchni śląskiej, zwłaszcza w biedniejszych domach, były praznunki, nazywane też prandzonkami, prażuchami lub prażonkami. W skrócie można powiedzieć, że jest to rodzaj ziemniaczanego purée, ale kremowa masa powstaje w nieco inny sposób – bez dodatku masła, mleka czy maślanki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku
Jak podawano ziemniaki na Śląsku?
Pranzunki tradycyjnie powstawały z ziemniaków zmieszanych z podprażoną na suchej patelni mąką ziemniaczaną. Nabiał w postaci maślanki lub kwaśnego mleka był podawany osobno. Z ziemniaczanej masy lepiono kule, które układano na talerzu. W bogatszych domach na ziemniakach lądowały skwarki.
O pranzunkach wspomina Mieczysław Gładysz w publikacji etnograficznej Stare i Nowe Siołkowice. Pisze, że jest to:
„potrawa z gotowanych ziemniaków rozmieszanych z paroma łyżkami mąki pszennej lub ziemniaczanej prażonej na ogniu".
Również ks. Norbert Bonczyk wspomina o pranzunkach podawanych w jednym z uboższych domów na Śląsku:
"właśnie siedziała liczna Podeszwów rodzina, przy prażonkach z maślanką, gdy wpadła nowina, w ubożuchną ich pańską komorę z rozkazem".
Przepis na śląskie ziemniaki
Pranzunki sprawdzą się również jako dodatek do mięsa, gulaszu lub sosu pieczarkowego.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C,
- 100 g mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- 250 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- łyżeczka soli.
Wykonanie:
- Obierz i umyj ziemniaki. Zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i wstaw do zagotowania.
- Na suchej patelni podpraż wybraną mąkę na złoty kolor.
- Dodaj do ugotowanych ziemniaków (bez odcedzania wody), wymieszaj i pozostaw jeszcze przez chwilę na ogniu.
- Następnie ubij tłuczkiem ziemniaki do konsystencji kremowego purée.
- Na osobnej patelni podsmaż pokrojony w małą kostkę boczek. Gdy się zarumieni dodaj posiekaną cebulę.
- Pranzunki połóż łyżką na talerz, okraś smażonymi dodatkami.