Moja babcia robiła pączki na wodzie i maśle. Były pyszne, mięciutkie i nie ociekały tłuszczem

Szukasz przepisu na pączki idealne? Wypróbuj przepis mojej babci na pączki na wodzie, które są pyszne, mięciutkie i nie ociekają tłuszczem. To tradycyjny sposób przygotowania tych słodkości, który gwarantuje doskonały smak i teksturę. Te pączki na wodzie i maśle to prawdziwy hit, który z pewnością przypadnie ci do gustu.

Moja babcia robiła pączki na wodzie i maśleMoja babcia robiła pączki na wodzie i maśle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
Marcin Michałowski

Pączki to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi tradycjami. Choć najczęściej smaży się je na głębokim oleju, moja babcia miała swój unikalny sposób na ich przygotowanie. Jej pączki na wodzie i maśle były lekkie, puszyste i nie nasiąkały tłuszczem. To przepis, który warto odtworzyć, by poczuć smak dawnych lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Sekret babcinych pączków na wodzie i maśle

Wielu osobom trudno wyobrazić sobie pączki, które nie są smażone w głębokim oleju. Jednak babcia znała sposób, by uzyskać lekkie, maślane pączki bez nadmiaru tłuszczu. Jej sekretem było wykorzystanie pary i duszenia pączków na patelni. Taki proces sprawiał, że były one nie tylko pyszne, ale i zdrowsze.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • 20 g drożdży,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 żółtka + 1 białko,
  • 1,5 łyžczki cukru waniliowego,
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • szczypta soli.

Dodatkowo na patelni:

  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. W misce pokrusz drożdże, dodaj mleko, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. W oddzielnej misce ubij żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.
  3. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, ocet, wyrośnięte drożdże, masło, ubite żółtka i otartą skórkę z cytryny.
  4. Ubij białko na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  5. Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  7. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób.
  8. Formuj pączki, nadziewając je ulubionym nadzieniem (np. marmoladą).
  9. Na patelni rozpuść masło, dodaj wodę i zagotuj.
  10. Włóż pączki na patelnię, przykryj i duś na minimalnej mocy palnika przez 15 minut.
  11. Podawaj pączki na ciepło, posypane cukrem pudrem lub lukrem.

Pączki na wodzie i maśle to pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością nie pożałujesz!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo