Możesz chudnąć 1 kilogram każdego tygodnia. Kluczowa jest tylko jedna zasada

Droga do wymarzonej sylwetki nie jest łatwa. Nie ma magicznych sposobów, które pozwoliłyby na utratę wagi szybko i bezpiecznie. Okazuje się jednak, że jeśli zastosujemy się do tej jednej zasady, będziemy mogli chudnąć nawet jeden kilogram każdego tygodnia. Co należy robić, by szybko zauważyć spadek kilogramów? Odpowiadamy.

Jak schudnąć kilogram w tydzień? Fot. PexelsJak schudnąć kilogram w tydzień? Fot. Pexels

Dużo aktywności fizycznej to nie jedyny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Bardzo ważną rolę odgrywa również deficyt kaloryczny. Co to takiego i jak go przestrzegać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Jak schudnąć kilogram tygodniowo? Deficyt kaloryczny to obłędna opcja

Utrata kilogramów wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami. Warto jednak wprowadzić deficyt kaloryczny, by schudnąć zdrowo, skutecznie, a przede wszystkim szybko. Czym jednak jest? To spożywanie mniejszej ilości kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Aby wyliczyć deficyt kaloryczny, należy znać takie wartości jak podstawowa przemiana materii (PPM) i całkowita przemiana materii (CPM). W internecie można znaleźć specjalne wzory, które będą pomocne, ale też aplikacje, które po wpisaniu odpowiednich danych wyliczą liczbę kalorii, które należy spożywać na redukcji.

Dzienny deficyt na redukcji powinien mieścić się w granicach 500-600 kcal. Należy więc odciąć tę liczbę od swojego zapotrzebowania. Rozkład mikroskładników powinien wynosić:

  • białko: od 15 do 17 proc. zapotrzebowania energetycznego;
  • węglowodany: od 50 do 60 proc. zapotrzebowania energetycznego;
  • tłuszcze: poniżej 30 proc. zapotrzebowania energetycznego.

Zbyt duży deficyt kaloryczny może wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Będziemy odczuwać większe zmęczenie i ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia snu i odporności, zaburzenia pamięci i koncentracji, a także pogorszenie stanu włosów, paznokci i skóry. U kobiet mogą pojawić się zaburzenia hormonalne i miesiączkowania. Niezwykle ważne jest więc, by obliczyć zapotrzebowanie prawidłowo. Jeśli mamy w tej kwestii wątpliwości, warto zwrócić się o pomoc do specjalisty. Dzięki temu unikniemy niechcianych dolegliwości oraz problemów zdrowotnych.

Obrazek
Jak schudnąć kilogram w tydzień? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość