Często masz ochotę na coś słodkiego? Znany dietetyk ostrzega

Ochota na coś słodkiego nachodzi wielu z nas. Ci, którzy liczą kalorie, obawiają się nadejścia tej chwili. Popularny w sieci dietetyk Michał Wrzosek tłumaczy, dlaczego tak jest i jak sobie z tym radzić. Okazuje się, że częsta ochota na coś słodkiego może mieć wiele różnych przyczyn. 

Ochota na słodkie - jak sobie z nią radzić? Fot.Pexels,YouTubeOchota na słodkie - jak sobie z nią radzić? Fot.Pexels,YouTube

Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Częste sięganie po słodycze prowadzi do nadwagi i otyłości, a także powoduje wzrost stężenia cholesterolu we krwi oraz znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze słodyczy, ale sięgać po nie z głową.

Masz ochotę na coś słodkiego? Dietetyk Michał Wrzosek wskazuje przyczyny

Ciągła ochota na coś słodkiego może być spowodowana tymi dwoma rzeczami. Jesz za mało - 1200 kcal to zapotrzebowanie energetyczne dwuletniego dziecka, a nie dorosłej kobiety. Nigdy nie ułożyłem kobiecie diety, która miała mniej niż 1500 kcal

- informuje dietetyk Michał Wrzosek.

Po drugie, masz niedobór błonnika lub magnezu. Musisz mieć dobrze zbilansowaną dietę na co dzień

- dodaje.

Niedobór magnezu może prowadzić do drażliwości oraz dużego poziomu stresu. Lekiem na to "zło" dla wielu jest właśnie słodka przekąska. Jeśli jednak nie możemy się oprzeć, lepszym wyborem będą orzechy lub nasiona bogate w magnez, które zadziałają podobnie, a  nie mają tyle cukru.

Ciągle nachodzi cię ochota na słodkie? W tym może tkwić przyczyna

Inni eksperci wskazują również, że może być to przyczyna przyzwyczajenia organizmu do spożywania węglowodanów prostych, które uzależniają w podobny sposób jak narkotyki czy alkohol. Innymi czynnikami mogą być też stres, wahania hormonalne, działanie niektórych przyjmowanych leków oraz niektóre choroby - cukrzyca typu 1, zaburzenia odżywiania oraz depresja.

Okazuje się, że najlepszym odwróceniem uwagi od słodyczy, gdy nachodzi nas na nie ochota, jest aktywność fizyczna. Ruch podnosi poziom endorfin w organizmie, a ale nie psuje naszej figury tak, jak robią to słodycze.

Ochota na słodkie - jak sobie z nią radzić? Fot.Pexels
Ochota na słodkie - jak sobie z nią radzić? Fot.Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"