Często masz ochotę na coś słodkiego? Znany dietetyk ostrzega
30.06.2023 07:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ochota na coś słodkiego nachodzi wielu z nas. Ci, którzy liczą kalorie, obawiają się nadejścia tej chwili. Popularny w sieci dietetyk Michał Wrzosek tłumaczy, dlaczego tak jest i jak sobie z tym radzić. Okazuje się, że częsta ochota na coś słodkiego może mieć wiele różnych przyczyn.
Warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Częste sięganie po słodycze prowadzi do nadwagi i otyłości, a także powoduje wzrost stężenia cholesterolu we krwi oraz znacznie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze słodyczy, ale sięgać po nie z głową.
Masz ochotę na coś słodkiego? Dietetyk Michał Wrzosek wskazuje przyczyny
- informuje dietetyk Michał Wrzosek.
- dodaje.
Sprawdź także: Znana piosenkarka przyleciała do Polski. Zamówiła jedzenie w Warszawie i film wrzuciła do sieci
Niedobór magnezu może prowadzić do drażliwości oraz dużego poziomu stresu. Lekiem na to "zło" dla wielu jest właśnie słodka przekąska. Jeśli jednak nie możemy się oprzeć, lepszym wyborem będą orzechy lub nasiona bogate w magnez, które zadziałają podobnie, a nie mają tyle cukru.
Ciągle nachodzi cię ochota na słodkie? W tym może tkwić przyczyna
Inni eksperci wskazują również, że może być to przyczyna przyzwyczajenia organizmu do spożywania węglowodanów prostych, które uzależniają w podobny sposób jak narkotyki czy alkohol. Innymi czynnikami mogą być też stres, wahania hormonalne, działanie niektórych przyjmowanych leków oraz niektóre choroby - cukrzyca typu 1, zaburzenia odżywiania oraz depresja.
Czytaj również: Pyszne ciasto czekoladowe w 10 minut bez pieczenia. Potrzebujesz tylko trzech składników
Okazuje się, że najlepszym odwróceniem uwagi od słodyczy, gdy nachodzi nas na nie ochota, jest aktywność fizyczna. Ruch podnosi poziom endorfin w organizmie, a ale nie psuje naszej figury tak, jak robią to słodycze.