Pracownicy nie myli rąk po toalecie i podawali ludziom zgniłe jedzenie. Porażające doniesienia z uwielbianej sieci fast food
Nie ulega żadnej wątpliwości, że restauracje typu fast-food cieszą się dużą popularnością wśród ludzi z całego świata. Nie zawsze szybkość i prostota przygotowania dań idzie w parze z jakością. Do szokującego raportu dotarli niemieccy dziennikarze. W kilku restauracjach Burger King w Niemczech odkryto m.in. zgniłe jedzenie i myszy.
Zgniłe jedzenie i nie tylko - szokujące wyniki raportu!
Raport, do którego dotarli niemieccy dziennikarze, dotyczy restauracji w ich kraju. Ich wyniki są szokujące i dają naprawdę dużo do myślenia. Nawiązując do wyników, które udało im się otrzymać, należy zauważyć, że pracownicy jednej z restauracji typu fast-food w Niemczech nie przestrzegali podstawowych zaleceń sanitarnych. Odkryto również zgniłe jedzenie i myszy w tym konkretnym lokalu.
Restauracja sztucznie wydłużała termin niektórych produktów spożywczych i zdarzało się też, że pracownicy nie myli rąk po wyjściu z toalety. Duże uchybienia odkryto również w samym sposobie przechowywania żywności. Odkryto m.in. zgniłe jedzenie, zepsute mięso, a myszy w kuchni żywiły się bułkami, które były przeznaczone do przygotowania hamburgerów. Większość mięsa była do tego stopnia nieświeża, że znajdowały się na nim larwy.
Restauracje zamknięte, a jedzenie zutylizowane - czy są powody do obaw?
Opublikowany raport spowodował natychmiastową reakcję. Gdyby nie interwencja mediów, to z takimi uchybieniami mielibyśmy dalej do czynienia. Firma podjęła decyzję o natychmiastowym zamknięciu pięciu restauracji, i zutylizowała zgniłe jedzenie. Warto zaznaczyć, że te konkretne fast-foody miały już problemy z zachowaniem należytych warunków już w przeszłości.
Pomimo tego, że fast-foody poddaje się należytej i ścisłej kontroli, to i tak istnieje duży problem z należytym monitorowaniem przestrzeganych zasad. Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, co powoduje tak drastyczne łamanie zasad i to, że zgniłe jedzenie znajduje się w tak popularnych punktach. Spekuluje się, że była to optymalizacja w zarządzaniu towarami, jak i braki w kadrze inspektorów. Niemcy podają, że obecnie jest niedobór nawet 1500 kontrolerów. Obecnie prowadzi się masowe kontrole w restauracjach Burger King. Termin ich zakończenia to koniec 2022 roku.
Wejdź na nasz kanał i zobacz wyjątkowy przepis na hamburgerową zapiekankę z soczystą wołowiną i cheddarem: