Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia. Goście nie mogą wyjść z podziwu

Szukasz efektownego deseru, który zachwyci twoich gości, a przy tym będzie prosty w przygotowaniu? Pychotka bez pieczenia to idealne rozwiązanie! To słodkie połączenie kruchych herbatników, delikatnego kremu budyniowego i orzeźwiającej konfitury, które rozpływa się w ustach.

Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia.Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Szukasz efektownego deseru na andrzejkowe spotkanie? Idealnym rozwiązaniem będzie ciasto pychotka, które przygotujesz bez pieczenia. Ta warstwowa kompozycja smaków z herbatników, kremu budyniowego i delikatnego kremu śmietankowego oczaruje twoich gości. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga piekarnika, a efekt końcowy prezentuje się wyśmienicie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Ciasto na andrzejki – łatwe, szybkie i efektowne

Ciasto Pychotka sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Składa się z warstw herbatników, gęstego kremu budyniowego i lekkiego kremu śmietankowego. Możesz wybrać herbatniki jasne lub kakaowe, w zależności od preferencji smakowych i estetycznych.

Sekretem tego ciasta jest kwaśna konfitura z czarnej porzeczki, która dodaje orzeźwiającego akcentu. Wierzch udekorowany pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałowymi sprawia, że deser wygląda wyjątkowo elegancko. Dzięki temu ciasto Pychotka to świetny wybór na specjalne okazje, takie jak andrzejki czy inne rodzinne uroczystości.

Jak przygotować ciasto Pychotka bez pieczenia?Składniki

Aby przygotować ciasto, potrzebujesz:

  • 280 g herbatników maślanych,
  • 750 ml mleka,
  • 4 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 150 g masła,
  • 250 ml śmietanki kremówki (30 proc. lub 36 proc.),
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • gęstej konfitury z czarnej porzeczki,
  • kilku małych bezików,
  • 4 łyżek płatków migdałowych.

Przygotowanie

  1. Krem budyniowy: W misce połącz 250 ml mleka, żółtka, cukry, mąkę i proszek budyniowy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnku zagotuj 500 ml mleka, a następnie powoli wlej do niego przygotowaną mieszankę, stale mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, a później zmiksuj z masłem.
  2. Krem śmietankowy: Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem.
  3. Układanie warstw: Na dno prostokątnej formy wyłóż herbatniki. Posmaruj je cienką warstwą konfitury, a następnie nałóż krem budyniowy. Posyp całość pokruszonymi bezikami i przykryj kolejną warstwą herbatników. Powtórz te czynności, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietankowy i udekoruj płatkami migdałowymi oraz bezami.
  4. Schładzanie: Ciasto włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły, a smaki się połączyły.

Pychotka bez pieczenia to doskonały deser dla każdego, kto ceni sobie domowe wypieki i lubi eksperymentować w kuchni. Dzięki prostym składnikom i łatwej realizacji, przygotujesz ją nawet w ostatniej chwili.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy