Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia. Goście nie mogą wyjść z podziwu

Szukasz efektownego deseru, który zachwyci twoich gości, a przy tym będzie prosty w przygotowaniu? Pychotka bez pieczenia to idealne rozwiązanie! To słodkie połączenie kruchych herbatników, delikatnego kremu budyniowego i orzeźwiającej konfitury, które rozpływa się w ustach.

Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia.Na andrzejki robię pychotkę bez pieczenia.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Szukasz efektownego deseru na andrzejkowe spotkanie? Idealnym rozwiązaniem będzie ciasto pychotka, które przygotujesz bez pieczenia. Ta warstwowa kompozycja smaków z herbatników, kremu budyniowego i delikatnego kremu śmietankowego oczaruje twoich gości. Co więcej, przygotowanie go nie wymaga piekarnika, a efekt końcowy prezentuje się wyśmienicie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Ciasto na andrzejki – łatwe, szybkie i efektowne

Ciasto Pychotka sprawdzi się idealnie, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym. Składa się z warstw herbatników, gęstego kremu budyniowego i lekkiego kremu śmietankowego. Możesz wybrać herbatniki jasne lub kakaowe, w zależności od preferencji smakowych i estetycznych.

Sekretem tego ciasta jest kwaśna konfitura z czarnej porzeczki, która dodaje orzeźwiającego akcentu. Wierzch udekorowany pokruszonymi bezami i podprażonymi płatkami migdałowymi sprawia, że deser wygląda wyjątkowo elegancko. Dzięki temu ciasto Pychotka to świetny wybór na specjalne okazje, takie jak andrzejki czy inne rodzinne uroczystości.

Jak przygotować ciasto Pychotka bez pieczenia?Składniki

Aby przygotować ciasto, potrzebujesz:

  • 280 g herbatników maślanych,
  • 750 ml mleka,
  • 4 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru,
  • 150 g masła,
  • 250 ml śmietanki kremówki (30 proc. lub 36 proc.),
  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • gęstej konfitury z czarnej porzeczki,
  • kilku małych bezików,
  • 4 łyżek płatków migdałowych.

Przygotowanie

  1. Krem budyniowy: W misce połącz 250 ml mleka, żółtka, cukry, mąkę i proszek budyniowy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. W osobnym garnku zagotuj 500 ml mleka, a następnie powoli wlej do niego przygotowaną mieszankę, stale mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia, a później zmiksuj z masłem.
  2. Krem śmietankowy: Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem.
  3. Układanie warstw: Na dno prostokątnej formy wyłóż herbatniki. Posmaruj je cienką warstwą konfitury, a następnie nałóż krem budyniowy. Posyp całość pokruszonymi bezikami i przykryj kolejną warstwą herbatników. Powtórz te czynności, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na wierzchu rozsmaruj krem śmietankowy i udekoruj płatkami migdałowymi oraz bezami.
  4. Schładzanie: Ciasto włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły, a smaki się połączyły.

Pychotka bez pieczenia to doskonały deser dla każdego, kto ceni sobie domowe wypieki i lubi eksperymentować w kuchni. Dzięki prostym składnikom i łatwej realizacji, przygotujesz ją nawet w ostatniej chwili.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe