Na Halloween piekę te ciasteczka. Dzieci zajadają, aż im się trzęsą uszy

Czasami wystarczy trochę kreatywności, by odkryć proste przepisy na nowo. Kruche ciasteczka z dżemem przy pomocy palców i wykałaczki zamienią się w upiorny deser idealny na imprezę halloweenową. Nie oprze im się żaden śmiertelnik.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Są proste w przygotowaniu i wymagają zaledwie kilku składników, a smakują naprawdę przepyszne. Nie musisz mieć też żadnych specjalnych foremek. Przyda się z kolei patyczek do szaszłyków oraz rękaw cukierniczy, dzięki któremu łatwiej będzie dekorować ciasteczka. Idealnie sprawdzą się zarówno na imprezę dla dorosłych, jak i dziecięce przyjęcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiorne ciasteczka na imprezę halloweenową

Proste ciasteczka na Halloween

Halloween to doskonała okazja, by puścić wodze fantazji i stworzyć w kuchni słodkie potworki. Połączenie dżemu i kruchego ciasta to klasyka, która w halloweenowej odsłonie zachwyci każdego.

Samo przygotowanie jest naprawdę szybkie, ale ciasto musi spędzić w lodówce kilka godzin. Z tego powodu warto zaplanować pieczenie odpowiednio wcześniej.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 250 g masła, 
  • 3 żółtka,

Dodatkowo: 

  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego, 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj całość nożem.

Masło, mąka i cukier
Masło, mąka i cukier © Licencjodawca

Krok 2. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Ciasto gotowe do chłodzenia
Ciasto gotowe do chłodzenia © Licencjodawca

Krok 3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wytnij kółka przy pomocy filiżanki lub szklanki. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie, by dało się później odcisnąć w nim kształty.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy palców zrób wgłębienia na oczy, słomką zaznacz nos. Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij wgłębienia malinowym dżemem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 10 minut.

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności

Krok 5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zanurz w niej patyczek do szaszłyków i narysuj uśmiech na upieczonych ciasteczkach. Smacznego!

Halloweenowe ciasteczka
Halloweenowe ciasteczka © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej