Na Halloween piekę te ciasteczka. Dzieci zajadają, aż im się trzęsą uszy
Czasami wystarczy trochę kreatywności, by odkryć proste przepisy na nowo. Kruche ciasteczka z dżemem przy pomocy palców i wykałaczki zamienią się w upiorny deser idealny na imprezę halloweenową. Nie oprze im się żaden śmiertelnik.
26.10.2024 | aktual.: 26.10.2024 10:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są proste w przygotowaniu i wymagają zaledwie kilku składników, a smakują naprawdę przepyszne. Nie musisz mieć też żadnych specjalnych foremek. Przyda się z kolei patyczek do szaszłyków oraz rękaw cukierniczy, dzięki któremu łatwiej będzie dekorować ciasteczka. Idealnie sprawdzą się zarówno na imprezę dla dorosłych, jak i dziecięce przyjęcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasteczka na Halloween
Halloween to doskonała okazja, by puścić wodze fantazji i stworzyć w kuchni słodkie potworki. Połączenie dżemu i kruchego ciasta to klasyka, która w halloweenowej odsłonie zachwyci każdego.
Samo przygotowanie jest naprawdę szybkie, ale ciasto musi spędzić w lodówce kilka godzin. Z tego powodu warto zaplanować pieczenie odpowiednio wcześniej.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 250 g masła,
- 3 żółtka,
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę pszenną oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj całość nożem.
Krok 2. Następnie dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Krok 3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wytnij kółka przy pomocy filiżanki lub szklanki. Ciasto nie powinno być zbyt cienkie, by dało się później odcisnąć w nim kształty.
Krok 4. Przy pomocy palców zrób wgłębienia na oczy, słomką zaznacz nos. Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wypełnij wgłębienia malinowym dżemem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza na ok. 10 minut.
Krok 5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Zanurz w niej patyczek do szaszłyków i narysuj uśmiech na upieczonych ciasteczkach. Smacznego!