Na postny obiad przygotowuję te kotlety. Dzięki 1 dodatkowi są jeszcze smaczniejsze

Te kotlety opanowały polskie kuchnie w czasach PRL-u i choć dziś nieco zapomniane, wciąż pozostają pyszne i sycące. Do masy dodaję jeszcze jeden składnik, który wzbogaca ich smak i nadaje całości nowy charakter.

Na postny obiad przygotowuje te kotletyNa postny obiad przygotowuje te kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć dziś mięso wydaje się niemal obowiązkowym składnikiem kotletów, nie zawsze tak było. Wegetariańskie kotlety to nie wymysł XXI wieku. Kiedyś mięso nie było tak łatwo dostępne, dlatego powstawały tańsze wersje tego klasycznego dania. W czasach PRL-u bezmięsne kotlety często gościły na polskich stołach i pojawiło się wiele różnych wersji, w tym oczywiście kotlety jajeczne.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Kotlety jajeczne z pysznym dodatkiem

Kotlety jajeczne niegdyś cieszyły się niemałą popularnością. Wszystko dzięki obecności białka i tłuszczu, które są w jajkach — te kotlety były sycące, a równocześnie smaczne. Oczywiście masa nie składała się z samych jajek, bo oprócz typowych dodatków, które mają na celu lepiej związać masę, są też takie, dzięki którym kotlety zyskują głębię smaku.

Można dorzucić do masy jajecznej świeże zioła, pieczarki lub suszone pomidory. Takie dodatki sprawiają, że kotlety zyskują zupełnie nowy charakter i z powodzeniem wracają na salony.

Przepis na kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki bułki tartej + dodatkowa porcja do obtoczenia,
  • 20 g tartej mozzarelli,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj 5 jajek na twardo, przelej je zimną wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  2. Obierz je ze skorupek i przełóż do dużej miski. Następnie dokładnie rozgnieć widelcem, aż powstanie jednolita masa.
  3. Suszone pomidory odsącz z oleju i pokrój na małe kawałki, a szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
  4. Do rozgniecionych jajek dodaj pomidory, zioła, startą mozzarellę, jedno surowe jajko oraz dwie łyżki bułki tartej.
  5. Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu, a potem dokładnie wymieszaj ręką lub łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
  6. Masę podziel na osiem równych części i z każdej uformuj niewielki, spłaszczony kotlecik.
  7. Na talerz wsyp dodatkową porcję bułki tartej i obtocz w niej każdy kotlecik z obu stron.
  8. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki partiami na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
  9. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci