Najlepsze powidła sezonu. Rączka zdradza swój smakowity sekret

Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz, ma przepis, który podbije serca miłośników słodkości. Te powidła to majstersztyk, bo łączy śliwki węgierki z nietypowym składnikiem. Połączenie jest tak genialne, że nie da się przestać jeść.

Czekośliwka od Remigiusza Rączki jest obłędnaCzekośliwka od Remigiusza Rączki jest obłędna
Źródło zdjęć: © Adobe, YouTube
Paulina Hermann

Powidła czekoladowo-śliwkowe to klasyk, który w wersji Rączki nabiera wyjątkowego charakteru. Są gęste, aromatyczne, a przy tym proste do przygotowania. To przetwór, który w domu znika w mgnieniu oka, dlatego najlepiej od razu szykować większą porcję. Czekośliwka świetnie pasuje do deserów, ciast i porannego pieczywa. Dzięki prostym składnikom i kilku wskazówkom kucharza każdy poradzi sobie z tym przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła

Remigiusz Rączka radzi, jak zrobić idealną czekośliwkę

Rączka podkreśla, że najważniejszy jest wybór owoców. Najlepsze będą śliwki węgierki, bo podczas duszenia rozpadają się i dają intensywny smak i kolor. Inne odmiany też są dobre, ale nie uzyskamy już takiego ciekawego i pysznego efektu. Kolejna zasada: cukier dodajemy dopiero pod koniec, by śliwki się rozpadły, a nie karmelizowały. Owoce smażymy bez przykrycia, żeby odparowały i często mieszamy, a szczególnie gdy powidła zaczynają gęstnieć.

Ta czekośliwka zawróci ci w głowie, tylko musisz ją zrobić

Lista produktów jest naprawdę krótka i to ogromna zaleta tego przepisu. Nie musisz wydawać połowy wypłaty na wymyślne rzeczy. Wystarczą śliwki, czekolada, cukier i trochę cynamonu, który nadaje czekośliwce wyrazu.

Składniki:

  • 1 kilogram śliwek węgierek,
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 80 proc. kakao),
  • 100 g cukru,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i przełóż do dużego garnka.
  2. Smaż na małym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gdy owoce się rozpadną i zgęstnieją, dodaj cukier, czekoladę połamaną na kawałki i cynamon.
  4. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  5. Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zostawiając trochę luzu od góry. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Czekośliwka to przetwory, które nie wymagają pasteryzacji, a mimo to długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdzi się zimą jako dodatek do pieczywa, deserów i gorących naleśników. Możesz też dorzucić go do owsianki, jaglanki albo posmarować nim piernik.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają