WAŻNE
TERAZ

PKB Polski w górę - są najnowsze dane

Polacy często nie wiedzą, więc rybak z Łeby tłumaczy. Łatwo się nabrać na świeżą rybę

Mrożona ryba to nie tylko postrach Magdy Gessler w "Kuchennych rewolucjach". Jadąc na wakacje nad morze, większość osób boi się, że natnie się na mrożoną, niesmaczną i kiepską rybę w restauracji. Reporter WP Jakub Bujnik zapytał rybaka z Łeby, jak wybrać świeżą rybę w lokalu lub na targu rybnym.

Rybak z Łeby opowiada o tym, jak kupić naprawdę świeżą rybęRybak z Łeby opowiada o tym, jak kupić naprawdę świeżą rybę
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska
Jakub BujnikMagdalena Pomorska

O świeżej rybie w nadmorskiej knajpce krążą już legendy. Niestety, nierzadko spotkać się można z oszukanymi propozycjami, które tylko udają lokalne produkty prosto z morza. Niektórych gatunków proponowanych w menu nawet nie spotkamy w polskich wodach. Dlatego warto poznać krótką listę ryb, które w sezonie faktycznie regularnie łowione są przez polskich rybaków. Reporter WP Jakub Bujnik odwiedził Łebę i przepytał eksperta prosto z kutra. Lepszej rekomendacji trudno szukać gdzie indziej, niż u źródła połowów. A odpowiedź o mrożonej rybie, nie była taka jednoznaczna, jak może się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Gatunki ryb prosto z Bałtyku

Mnogość propozycji w każdym z barów i restauracji, gdzie frytura to jeden z elementów wyposażenia kuchni, może wywołać konsternację. Są jednak takie gatunki ryb, które po prostu w sezonie w naturalny sposób, bez długiego transportu, lądują bezpośrednio z morza do gastronomicznych chłodni.

Flądra, dorsz, turbot, gładzica, okoń, sandacz - wyjaśnił rzeczowo reporterowi rozmówca.

I faktycznie, te ryby królują w nadmorskich lokalach. Co ciekawe, nierzadko można trafić na leszcza - co też potwierdza w swojej wypowiedzi rybak. Czy to zawsze ryby świeże, a może jednak zdarzają się mrożone? I jak w 100 proc. zapewnić sobie świeżą rybę? Na to pytanie ekspert też odpowiedział.

Mrożona czy świeża - jak to jest z tą rybą?

Połów ryb zaczyna się już od maja, a wiele zależy od warunków m.in. pogodowych. Z kolei sezon wakacyjny to dopiero końcówka czerwca. Właściciele i szefowie kuchni nierzadko zabezpieczają się i kupując w maju ryby, odpowiednio je mrożą. To forma przechowywania żywności, która jest bezpieczna dla produktów, pod warunkiem, że zadba się o odpowiedni sprzęt AGD, materiały do mrożenia i opisy mrożonych składników. Nie jesteśmy w stanie niestety zorientować się, czy podana i już usmażona ryba była mrożona, czy nie. Możemy liczyć jedynie na szczerą odpowiedź obsługi. A jeśli naprawdę zależy nam na świeżej rybie, to wybierzmy się w sezonie na targ rybny. Rybak z Łeby podkreślił, że obecnie wśród klientów dominują osoby starsze, więc być może pora to zmienić i szukać najlepszych jakościowych ryb u źródła.

Dlatego pamiętajmy, że największą szansą na zakup świeżej ryby według naszego rozmówcy, jest wybór gatunków, które można spotkać w Bałtyku. Zdaniem rybaka rozsądną opcją jest też po prostu wybranie się na targ rybny.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯