Polacy często nie wiedzą, więc rybak z Łeby tłumaczy. Łatwo się nabrać na świeżą rybę

Mrożona ryba to nie tylko postrach Magdy Gessler w "Kuchennych rewolucjach". Jadąc na wakacje nad morze, większość osób boi się, że natnie się na mrożoną, niesmaczną i kiepską rybę w restauracji. Reporter WP Jakub Bujnik zapytał rybaka z Łeby, jak wybrać świeżą rybę w lokalu lub na targu rybnym.

Rybak z Łeby opowiada o tym, jak kupić naprawdę świeżą rybęRybak z Łeby opowiada o tym, jak kupić naprawdę świeżą rybę
Źródło zdjęć: © Wirtualna Polska
Magdalena Pomorska

O świeżej rybie w nadmorskiej knajpce krążą już legendy. Niestety, nierzadko spotkać się można z oszukanymi propozycjami, które tylko udają lokalne produkty prosto z morza. Niektórych gatunków proponowanych w menu nawet nie spotkamy w polskich wodach. Dlatego warto poznać krótką listę ryb, które w sezonie faktycznie regularnie łowione są przez polskich rybaków. Reporter WP Jakub Bujnik odwiedził Łebę i przepytał eksperta prosto z kutra. Lepszej rekomendacji trudno szukać gdzie indziej, niż u źródła połowów. A odpowiedź o mrożonej rybie, nie była taka jednoznaczna, jak może się wydawać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rybak wyjaśnia, jakie ryby najlepiej wybierać nad Bałtykiem

Gatunki ryb prosto z Bałtyku

Mnogość propozycji w każdym z barów i restauracji, gdzie frytura to jeden z elementów wyposażenia kuchni, może wywołać konsternację. Są jednak takie gatunki ryb, które po prostu w sezonie w naturalny sposób, bez długiego transportu, lądują bezpośrednio z morza do gastronomicznych chłodni.

Flądra, dorsz, turbot, gładzica, okoń, sandacz - wyjaśnił rzeczowo reporterowi rozmówca.

I faktycznie, te ryby królują w nadmorskich lokalach. Co ciekawe, nierzadko można trafić na leszcza - co też potwierdza w swojej wypowiedzi rybak. Czy to zawsze ryby świeże, a może jednak zdarzają się mrożone? I jak w 100 proc. zapewnić sobie świeżą rybę? Na to pytanie ekspert też odpowiedział.

Mrożona czy świeża - jak to jest z tą rybą?

Połów ryb zaczyna się już od maja, a wiele zależy od warunków m.in. pogodowych. Z kolei sezon wakacyjny to dopiero końcówka czerwca. Właściciele i szefowie kuchni nierzadko zabezpieczają się i kupując w maju ryby, odpowiednio je mrożą. To forma przechowywania żywności, która jest bezpieczna dla produktów, pod warunkiem, że zadba się o odpowiedni sprzęt AGD, materiały do mrożenia i opisy mrożonych składników. Nie jesteśmy w stanie niestety zorientować się, czy podana i już usmażona ryba była mrożona, czy nie. Możemy liczyć jedynie na szczerą odpowiedź obsługi. A jeśli naprawdę zależy nam na świeżej rybie, to wybierzmy się w sezonie na targ rybny. Rybak z Łeby podkreślił, że obecnie wśród klientów dominują osoby starsze, więc być może pora to zmienić i szukać najlepszych jakościowych ryb u źródła.

Dlatego pamiętajmy, że największą szansą na zakup świeżej ryby według naszego rozmówcy, jest wybór gatunków, które można spotkać w Bałtyku. Zdaniem rybaka rozsądną opcją jest też po prostu wybranie się na targ rybny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej