Nie tylko chłodnik. W upalny dzień możesz zrobić lekką, aromatyczną zupę
Zupa pieczarkowa weszła do kanonu w większości domów w podobnej wersji. Jedni dodają więcej zieleniny, kolejni preferują konkretny dodatek śmietany, jednak finalnie efekt jest zbliżony. Jeśli jednak chcesz zdjąć z poczciwej pieczarkowej odium powtarzalności, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. To wariacja idealna na lato.
28.05.2024 | aktual.: 28.05.2024 15:29
Wiele osób boi się eksperymentów na znanych i sprawdzonych przepisach, obawiając się zbytniego udziwnienia, zmarnowania czasu i produktów. I nie ma się czemu dziwić, jednak do eksperymentu na zupie pieczarkowej możesz podejść na luzie. Nic złego cię tutaj nie spotka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast chłodnika? Zupa pieczarkowa na zimno
Zupę pieczarkową w tej wersji podasz i na ciepło, i na zimno. Jest kremowa, a jednocześnie lekka, pełna smaku, ale nieprzytłaczająca. Sekret tkwi w mleczku kokosowym, którym zastąpiłam śmietanę. Mleczko kokosowe jest gęste, wspaniale więc odmieni konsystencję zupy pieczarkowej. To jednocześnie roślinny zamiennik śmietany. Odnajdzie się więc w jadłospisie osób na diecie wegańskiej czy bezlaktozowej.
Smak mleczka kokosowego nie jest tak przytłaczający, jak wiele osób uważa. Jeśli sama zupa pieczarkowa jest dobrze doprawiona, jest w niej dużo grzybów, to z pewnością dodatek mleczka kokosowego nie przytłoczy dania, a nawet wydobędzie z niego to, co najlepsze, nada mu delikatności. Warto postawić też na brązowe pieczarki, które różnią się od białych bardziej intensywnym smakiem i aromatem. A jeśli lubisz mocniejsze smaki, zupę pieczarkową możesz „doprawić” topionym serkiem.
Zobacz także
Zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym. Przepis
Składniki:
- 700 g pieczarek,
- 1,5 l bulionu,
- niewielki kawałek selera,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- ok. 400 ml mleczka kokosowego,
- 2 łyżki serka topionego,
- masło klarowane,
- natka pietruszki i koperek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Seler, marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do bulionu. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
- Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w większą kostkę lub plastry. Następnie podsmaż je na maśle klarowanym partiami, by nabrały złotego koloru i chrupkości. Usmażone pieczarki przełóż do zupy.
- Do zupy opcjonalnie dodaj nieco serka topionego.
- Kiedy serek już się rozpuści, zupa zagotuje, a warzywa będą miękkie, zdejmij ją ognia i dodaj mleczko kokosowe (stopniowo, wedle uznania). Zupę możesz zagotować po dodaniu mleczka kokosowego, ale pamiętaj, że nie należy dopuszczać do długotrwałego wrzenia produktu. W przeciwnym razie utworzą się nieestetyczne i nieapetyczne grudki.
- Na koniec dopraw zupę pieczarkową solą i pieprzem do smaku. Podawaj oprószoną świeżymi ziołami.