Nie tylko chłodnik. W upalny dzień możesz zrobić lekką, aromatyczną zupę

Zupa pieczarkowa weszła do kanonu w większości domów w podobnej wersji. Jedni dodają więcej zieleniny, kolejni preferują konkretny dodatek śmietany, jednak finalnie efekt jest zbliżony. Jeśli jednak chcesz zdjąć z poczciwej pieczarkowej odium powtarzalności, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. To wariacja idealna na lato.

Kremowa zupa pieczarkowa na lato Kremowa zupa pieczarkowa na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób boi się eksperymentów na znanych i sprawdzonych przepisach, obawiając się zbytniego udziwnienia, zmarnowania czasu i produktów. I nie ma się czemu dziwić, jednak do eksperymentu na zupie pieczarkowej możesz podejść na luzie. Nic złego cię tutaj nie spotka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz

Co zamiast chłodnika? Zupa pieczarkowa na zimno

Zupę pieczarkową w tej wersji podasz i na ciepło, i na zimno. Jest kremowa, a jednocześnie lekka, pełna smaku, ale nieprzytłaczająca. Sekret tkwi w mleczku kokosowym, którym zastąpiłam śmietanę. Mleczko kokosowe jest gęste, wspaniale więc odmieni konsystencję zupy pieczarkowej. To jednocześnie roślinny zamiennik śmietany. Odnajdzie się więc w jadłospisie osób na diecie wegańskiej czy bezlaktozowej.

Smak mleczka kokosowego nie jest tak przytłaczający, jak wiele osób uważa. Jeśli sama zupa pieczarkowa jest dobrze doprawiona, jest w niej dużo grzybów, to z pewnością dodatek mleczka kokosowego nie przytłoczy dania, a nawet wydobędzie z niego to, co najlepsze, nada mu delikatności. Warto postawić też na brązowe pieczarki, które różnią się od białych bardziej intensywnym smakiem i aromatem. A jeśli lubisz mocniejsze smaki, zupę pieczarkową możesz „doprawić” topionym serkiem.

Zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na obiad
Zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na obiad © Pixabay

Zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym. Przepis

Składniki:

  • 700 g pieczarek,
  • 1,5 l bulionu,
  • niewielki kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • ok. 400 ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • masło klarowane,
  • natka pietruszki i koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Seler, marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do bulionu. Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
  2. Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w większą kostkę lub plastry. Następnie podsmaż je na maśle klarowanym partiami, by nabrały złotego koloru i chrupkości. Usmażone pieczarki przełóż do zupy.
  3. Do zupy opcjonalnie dodaj nieco serka topionego.
  4. Kiedy serek już się rozpuści, zupa zagotuje, a warzywa będą miękkie, zdejmij ją ognia i dodaj mleczko kokosowe (stopniowo, wedle uznania). Zupę możesz zagotować po dodaniu mleczka kokosowego, ale pamiętaj, że nie należy dopuszczać do długotrwałego wrzenia produktu. W przeciwnym razie utworzą się nieestetyczne i nieapetyczne grudki.
  5. Na koniec dopraw zupę pieczarkową solą i pieprzem do smaku. Podawaj oprószoną świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat