NewsyNie wyrzucaj płatków piwonii. Możesz zrobić leczniczy napar i pić w małych ilościach

Nie wyrzucaj płatków piwonii. Możesz zrobić leczniczy napar i pić w małych ilościach

Piwonia to szczególny kwiat (PIXABAY)
Piwonia to szczególny kwiat (PIXABAY)
07.06.2023 21:30, aktualizacja: 07.06.2023 23:57

Piwonia kwitnie późną wiosną, na przełomie maja i czerwca. Kwiaty są przepiękne i wspaniale pachną. Nie wszyscy jednak wiedzą, że płatki mają właściwości lecznicze. Nie możemy jednak spożywać ich zbyt dużo. Inaczej czekają nas przykre konsekwencje.

W medycynie naturalnej wykorzystuje się kwiaty i korzenie. Każda część przeznaczona jest do czegoś innego. Korzeń jest idealny na reumatyzm, hemoroidy i atopowe zapalenie skóry. Napar z kwiatów ma zaś działanie rozkurczowe i przeciwalergicznie. Działa też moczopędnie oraz poprawia krążenie.

Piwonia lekarska - prozdrowotna roślina. Jak przygotować napar?

Robiąc wywar z korzeni, musimy pamiętać o kilku kwestiach. Trzeba je wykopać wiosną lub jesienią, następnie wysuszyć w piekarniku. Kiedy już to zrobicie, możecie działać. Składnik zalejcie dwiema szklankami wody i doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez pięć minut. Odstawcie na 30 minut i odcedźcie. Pijcie maksymalnie trzy razy dziennie po małym łyczku.

Piwonia w dużych ilościach jest trująca (PIXABAY)
Piwonia w dużych ilościach jest trująca (PIXABAY)

Jak przygotować napar z kwiatów? Sprawa jest banalnie prosta. Najpierw ususzcie płatki peonii, a następnie zalejcie je dwiema szklankami wrzątku. Przykryjcie i odstawcie na 30 minut. Po przecedzeniu wywar będzie gotowy do picia. Tutaj również musicie uważać na dawkowanie. Zbyt duża ilość nie jest wskazana.

Płatki piwonii mogą być toksyczne

Piwonia ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, m.in. łagodzi niestrawność, wspiera leczenie kataru i zapobiega zaparciom. Ponadto działa uspokajająco, łagodzi objawy padaczki i wspomaga walkę z chorobą wieńcową.

Niestety, trzeba powiedzieć o pewnej wadzie. Przesadzanie z dawkami może bardzo źle się skończyć dla nieszczęśnika, który zaryzykuje. Czeka go bardzo niemiłe w skutkach zatrucie pokarmowe, które może zakończyć się wizytą w szpitalu. Dlatego też lepiej wszystko konsultować z lekarzem.

Produktów z tą rośliną nie powinny (pod żadnym pozorem!) spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Unikać jej powinny także osoby z menstruacją. Piwonia wzmaga intensywność krwawienia miesiączkowego i może prowadzić do poronień lub przedwczesnych skurczy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także