Odkąd znam ten patent, w mojej kuchni nie marnuje się ani gram pietruszki

Lubisz dodawać pietruszkę do wielu dań? Ale z drugiej strony masz problem z jej przechowywaniem? Czy istnieje jakiś złoty środek, który można tu zastosować? Już tłumaczę!

Aby zachować świeżość pietruszki, wystarczy wykorzystać ten trikAby zachować świeżość pietruszki, wystarczy wykorzystać ten trik
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Świeża natka pietruszki to składnik, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. W końcu przy jej pomocy możesz wzbogacić smak wielu dań. Można wymienić tu, chociażby: zupy, sosy czy dania z mięsem, rybą oraz warzywami. 

I choć w pierwszej chwili mogłoby się wydawać, że praca z pietruszką nie jest wcale skomplikowana i problematyczna, to kiedy przyjrzymy się temu tematowi bliżej, można zauważyć pewną niepokojącą kwestię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Jak zachować świeżość pietruszki na dłużej?

Problem z pietruszką pojawia się w chwili, kiedy trzeba ją przechowywać. Chodzi oczywiście o takie rozwiązanie, by zachowała idealną świeżość na dłużej. Czy w ogóle jest to możliwe?

Jak się okazuje, w przypadku pietruszki, tak jak przy świeżych owocach i warzywach, można zastosować pewne triki, które znacznie wydłużają żywotność zakupionych produktów. Jeśli więc jesteś zapalonym miłośnikiem świeżej pietruszki, musisz poznać ten genialny trik.

Dzięki temu patentowi pietruszka zachowa świeżość na dłużej
Ten patent zostanie z tobą na dłużej © Licencjodawca | Pyszności

Trik ze słoikami i wodą

Nie trzeba mieć żadnych dodatkowych zdolności, aby odpowiednio zabezpieczyć pietruszkę. Wszystko, czego potrzebujesz, to tak naprawdę: dwa słoiki — jeden większy, drugi mniejszy, pokrywka (pasującą do większego słoika) oraz woda

Aby zachować świeżość pietruszki na dłużej, na blacie kuchennym należy najpierw ułożyć pokrywkę pasującą do dużego słoika. Następnie bezpośrednio na takiej podstawce układamy mały słoik, który wypełniamy wodą. Do małego słoiczka wkładamy świeżą pietruszkę, po czym powstałą konstrukcję przykrywamy większym słoikiem, który należy dobrze zakręcić. I to wszystko, domowej roboty konstrukcja przedłużająca żywotność pietruszki jest już gotowa.

Zabezpieczoną w ten sposób pietruszkę przechowujemy w lodówce. Dzięki takiemu rozwiązaniu już nigdy więcej w twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Co więcej, zawsze pod ręką będzie czekać świeża pietruszka, która wzbogaci smak każdej potrawy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"