PoradyOdkąd znam ten patent, w mojej kuchni nie marnuje się ani gram pietruszki

Odkąd znam ten patent, w mojej kuchni nie marnuje się ani gram pietruszki

Aby zachować świeżość pietruszki, wystarczy wykorzystać ten trik
Aby zachować świeżość pietruszki, wystarczy wykorzystać ten trik
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

31.08.2024 17:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lubisz dodawać pietruszkę do wielu dań? Ale z drugiej strony masz problem z jej przechowywaniem? Czy istnieje jakiś złoty środek, który można tu zastosować? Już tłumaczę!

Świeża natka pietruszki to składnik, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. W końcu przy jej pomocy możesz wzbogacić smak wielu dań. Można wymienić tu, chociażby: zupy, sosy czy dania z mięsem, rybą oraz warzywami. 

I choć w pierwszej chwili mogłoby się wydawać, że praca z pietruszką nie jest wcale skomplikowana i problematyczna, to kiedy przyjrzymy się temu tematowi bliżej, można zauważyć pewną niepokojącą kwestię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zachować świeżość pietruszki na dłużej?

Problem z pietruszką pojawia się w chwili, kiedy trzeba ją przechowywać. Chodzi oczywiście o takie rozwiązanie, by zachowała idealną świeżość na dłużej. Czy w ogóle jest to możliwe?

Jak się okazuje, w przypadku pietruszki, tak jak przy świeżych owocach i warzywach, można zastosować pewne triki, które znacznie wydłużają żywotność zakupionych produktów. Jeśli więc jesteś zapalonym miłośnikiem świeżej pietruszki, musisz poznać ten genialny trik.

Ten patent zostanie z tobą na dłużej
Ten patent zostanie z tobą na dłużej© Licencjodawca | Pyszności

Trik ze słoikami i wodą

Nie trzeba mieć żadnych dodatkowych zdolności, aby odpowiednio zabezpieczyć pietruszkę. Wszystko, czego potrzebujesz, to tak naprawdę: dwa słoiki — jeden większy, drugi mniejszy, pokrywka (pasującą do większego słoika) oraz woda

Aby zachować świeżość pietruszki na dłużej, na blacie kuchennym należy najpierw ułożyć pokrywkę pasującą do dużego słoika. Następnie bezpośrednio na takiej podstawce układamy mały słoik, który wypełniamy wodą. Do małego słoiczka wkładamy świeżą pietruszkę, po czym powstałą konstrukcję przykrywamy większym słoikiem, który należy dobrze zakręcić. I to wszystko, domowej roboty konstrukcja przedłużająca żywotność pietruszki jest już gotowa.

Zabezpieczoną w ten sposób pietruszkę przechowujemy w lodówce. Dzięki takiemu rozwiązaniu już nigdy więcej w twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Co więcej, zawsze pod ręką będzie czekać świeża pietruszka, która wzbogaci smak każdej potrawy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także