Odkąd znam ten przepis, nie zamawiam ich w restauracji. W domu wychodzą znacznie smaczniejsze

Sajgonki to przystawka, której nie może zabraknąć w chińskich barach i restauracjach. Chrupiące ruloniki z farszem to coś, co uwielbiam. Od kiedy poznałam ten przepis, przygotowuję je samodzielnie w domu. Smakują o niebo lepiej niż kupne.

Sajgonki - PysznościSajgonki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dennis Sihaloho
Ewa Malinowska

Niestety, spora część restauracji z kuchnią azjatycką korzysta z gotowców. Smak farszu w mrożonych sajgonkach pozostawia jednak sporo do życzenia - najczęściej jest mało doprawiony i "kartonowy". Po kilku wpadkach przy zamawianiu sajgonek doszłam do wniosku, że przecież to tak prosta sprawa, że z łatwością przygotuję je w domu. Dopracowałam przepis na farsz i mogę śmiało powiedzieć - te sajgonki są po prostu przepyszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i kapustą pekińską to znakomity pomysł na pyszną przekąskę. Przygotowuję je zarówno na kolację, jak i spotkania ze znajomymi - wszyscy przepadają za chrupiącymi sajgonkami z pysznym farszem.

Tak przygotowane sajgonki będą lżejsze, lecz zachowają smak i chrupkość
Tak przygotowane sajgonki będą lżejsze, lecz zachowają smak i chrupkość © Adobe Stock

Chrupiące z zewnątrz, skrywające pyszny farsz w środku sajgonki to naprawdę prosty przepis bez udziwnionych składników. Sos na bazie sosu sojowego, miodu, wody i płatków chili doskonale podkreśla smak sajgonek z kurczakiem. Możesz także eksperymentować z farszem i dodawać do niego inne warzywa. Dobrze sprawdza się papryka, pieczarki czy grzybki mun, a niektórzy stawiają także na... ananasa.

Składniki:

  • 20 arkuszy papieru ryżowego,
  • 100 g makaronu ryżowego,
  • 300 g kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 320 g piersi z kurczaka,
  • 60 g świeżych ziół: świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Sos

  • 30 ml wody,
  • 20 ml sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj kapustę pekińską, przekrój ją na pół, usuń głąb i cienko poszatkuj.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć przygotowane warzywa.
  4. Gdy zmiękną, dolej sos sojowy oraz dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Podsmażone warzywa przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
  6. Zalej makaron ryżowy wrzątkiem i odstaw na 3 minuty, aż zmięknie.
  7. Kurczaka pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni o grubym dnie na średnim ogniu.
  8. Przestudź i połącz z warzywami oraz posiekanymi ziołami.
  9. Do szerokiej miski wlej wodę i zanurzaj w niej arkusze papieru ryżowego na pół minuty.
  10. Mokry arkusz ułóż na nawilżonej desce i umieść porcję farszu. Zawiń jak krokieta.
  11. Na patelni rozgrzej olej. Smaż sajgonki z kurczakiem przez około 4 minuty, aż będą złociste i chrupiące.
  12. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymiesza.

Usmażone sajgonki podaj z sosem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯