WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Czym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych? Mało kto ma tego świadomość

Ogórek to częsty składnik wielu przetworów. To dzięki nim powstają takie produkty jak ogórki kiszone. W supermarketach niekiedy spotykamy się z nazwą ogórki kwaszone. Czym różnią się te wyroby od tych kiszonych? Okazuje się, że nie każdy z nas to wie.

ObrazekCzym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Ogórki kiszone - jak powstają?

Obrazek
Ogórki - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone jak sama nazwa wskazuje, powstają na skutek kiszenia. Kiszenie to wyjątkowo stara metoda konserwacji. Opiera się ona na fermentacji mlekowej. Proces ten zachodzi dzięki działaniu bakterii kwasu mlekowego. Znajdujące się w ogórkach cukry proste ulegają rozkładowi na kwas mlekowy. Obniża się pH produktu. W konsekwencji nasze przetwory są dobrze zakonserwowane i nie gniją.

Ogórki kiszone, a kwaszone

Wielu z nas zastanawia się, czy kiszone to, to samo, co ogórki kwaszone. Okazuje się, że tak. Przetwory te powstają w takim sam sposób. Niektórzy jednak uważają, że do tych kwaszonych dodaje się ocet. Wynika to z tego, że niektórzy producenci dodają do swoich produktów ten składnik. Jednak warto wiedzieć, że jest to nieuczciwa praktyka, która nie powinna być stosowana.

Poza tym nie zawsze dotyczy to ogórków kwaszonych. W składzie wielu produktów pod nazwą ogórków kiszonych również możemy znaleźć ocet. W związku z tym warto czytać etykiety. Dzięki temu wybierzemy produkt o dobrej jakości.

Kiszonki, a nasze zdrowie

Obrazek
Słoik z ogórkami- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ogórki kiszone są nie tylko pyszne, ale również wyjątkowo zdrowe. Stanowią one świetne źródło witamin z grupy C, czy B. Poza tym dostarczają nam wielu pożytecznych bakterii probiotycznych. Warto zaznaczyć, że mają one wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz organizm.

W związku z tym, kiszona wersja powinna wchodzić w skład naszej diety. Warto po nie sięgać szczególnie jesienią i zimą. Należy podkreślić również, że przetwory te dostarczają nam wyjątkowo mało kalorii. 100 g produktu odpowiada jedynie 12 kcal.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku. Przetwory te stanowią świetny dodatek do dań obiadowych.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej