PrzepisDodaj do ogórków tego typu igły a wyjdą genialne kiszone. Mało kto zna ten sposób

Dodaj do ogórków tego typu igły a wyjdą genialne kiszone. Mało kto zna ten sposób

Ogórki z igłami sosnowymi to hit sezonu (ADOBE)
Ogórki z igłami sosnowymi to hit sezonu (ADOBE)
07.06.2023 08:48, aktualizacja: 15.09.2023 14:00

Ogórki kiszone spotkamy niemalże w każdym polskim domu. W końcu to nasza narodowa duma i tradycja, bez której nie wyobrażamy sobie obiadów. Ukiszone warzywa mogą przez cały rok stać na półce w piwnicy lub spiżarni i nic złego się im nie stanie. 

Każdy przepis warto czasem zaktualizować i dodać coś nowego. W przypadku kiszonych ogórków idealnie sprawdzą się... sosnowe igły. Wydawać mogłoby się, że ten składnik zupełnie tu nie pasuje, ale zmienicie zdanie, gdy przetestujecie patent.

Ogórki z igłami sosnowymi - dlaczego warto to łączyć? Jest kilka powodów

Do kiszonek często wrzucaliśmy liście wiśni, czereśni lub malin. Dzięki nim warzywa były bardziej jędrne i miały bardzo ciekawy aromat. Jak zatem wygląda sprawa z igłami sosnowymi. Jest bardzo podobnie. Dzięki temu składnikowi ogórki zachowają swoją jędrność, będą dłużej świeże i chrupkie. Ponadto wzbogacą ich smak i aromat. Koniecznie wrzućcie igiełki to słoika na samym początku przygotowywania kiszonki.

Ogórki (PEXELS)
Ogórki (PEXELS)

Tak przygotowane warzywa mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, odkażające, rozkurczowe i przeciwzapalne. Ułatwiają także wykrztuszanie wydzieliny z płuc i oskrzeli. Wszystko za sprawą omawianego wyżej dodatku.

Co jeszcze można przygotować z sosny?

Ogórki kiszone z igłami z tego drzewa to nie jest jedyne dobrodziejstwo kulinarne. Próbowaliście już kiedyś syropu z sosny? Jeśli nie, to koniecznie go przygotujcie. Na początku czeka was krótka wycieczka do lasu lub parku po młode pędy sosnowe. Musi być w nich bardzo dużo żywicy. Składnik umieśćcie w misce lub dużym słoiku i zasypcie cukrem w proporcji 1:1. Odstawcie go na parapet. Musicie uzbroić się w cierpliwość, bo cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni. W tym czasie pędy zaczną wypuszczać syrop, który możecie przelać do butelki (najlepiej ciemnej i z odpowiednim zamknięciem), a następnie schować do lodówki. Tę prozdrowotną i dobroczynną miksturę pijcie codziennie. Najlepiej sprawdzi się jednak w sezonie jesiennym lub wiosennym, kiedy najbardziej grasują wirusy grypy lub przeziębienia.

Ogórki to nie jedyna rzecz, do której można włożyć część sosny (WIKIMEDIA COMMONS)
Ogórki to nie jedyna rzecz, do której można włożyć część sosny (WIKIMEDIA COMMONS)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także