Dodaj do ogórków tego typu igły a wyjdą genialne kiszone. Mało kto zna ten sposób

Ogórki kiszone spotkamy niemalże w każdym polskim domu. W końcu to nasza narodowa duma i tradycja, bez której nie wyobrażamy sobie obiadów. Ukiszone warzywa mogą przez cały rok stać na półce w piwnicy lub spiżarni i nic złego się im nie stanie. 

ObrazekOgórki z igłami sosnowymi to hit sezonu (ADOBE)
Paulina Hermann

Każdy przepis warto czasem zaktualizować i dodać coś nowego. W przypadku kiszonych ogórków idealnie sprawdzą się... sosnowe igły. Wydawać mogłoby się, że ten składnik zupełnie tu nie pasuje, ale zmienicie zdanie, gdy przetestujecie patent.

Ogórki z igłami sosnowymi - dlaczego warto to łączyć? Jest kilka powodów

Do kiszonek często wrzucaliśmy liście wiśni, czereśni lub malin. Dzięki nim warzywa były bardziej jędrne i miały bardzo ciekawy aromat. Jak zatem wygląda sprawa z igłami sosnowymi. Jest bardzo podobnie. Dzięki temu składnikowi ogórki zachowają swoją jędrność, będą dłużej świeże i chrupkie. Ponadto wzbogacą ich smak i aromat. Koniecznie wrzućcie igiełki to słoika na samym początku przygotowywania kiszonki.

Obrazek
Ogórki (PEXELS)

Tak przygotowane warzywa mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, odkażające, rozkurczowe i przeciwzapalne. Ułatwiają także wykrztuszanie wydzieliny z płuc i oskrzeli. Wszystko za sprawą omawianego wyżej dodatku.

Co jeszcze można przygotować z sosny?

Ogórki kiszone z igłami z tego drzewa to nie jest jedyne dobrodziejstwo kulinarne. Próbowaliście już kiedyś syropu z sosny? Jeśli nie, to koniecznie go przygotujcie. Na początku czeka was krótka wycieczka do lasu lub parku po młode pędy sosnowe. Musi być w nich bardzo dużo żywicy. Składnik umieśćcie w misce lub dużym słoiku i zasypcie cukrem w proporcji 1:1. Odstawcie go na parapet. Musicie uzbroić się w cierpliwość, bo cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni. W tym czasie pędy zaczną wypuszczać syrop, który możecie przelać do butelki (najlepiej ciemnej i z odpowiednim zamknięciem), a następnie schować do lodówki. Tę prozdrowotną i dobroczynną miksturę pijcie codziennie. Najlepiej sprawdzi się jednak w sezonie jesiennym lub wiosennym, kiedy najbardziej grasują wirusy grypy lub przeziębienia.

Obrazek
Ogórki to nie jedyna rzecz, do której można włożyć część sosny (WIKIMEDIA COMMONS)

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę