Pistacje pokonały przechodniów. Takie pytania mogłyby paść w "Milionerach"

Świat oszalał na punkcie pistacji. Pojawiają się w deserach, trafiają do dań wytrawnych, a i nie brakuje amatorów, którzy uwielbiają chrupać je w formie przekąski. Reporter Wirtualnej Polski, Michał Biały sprawdził wiedzę białostockich przechodniów. Każdy z nich dostał osiem pistacji i jedną minutę na wykonanie zadania.

Zabawa z pistacjamiZabawa z pistacjami
Źródło zdjęć: © Pixabay, Pyszności
Ewa Malinowska

Pistacji nikomu przedstawiać nie trzeba, bo niemal wszyscy znają ich smak. Słone, ukryte w jasnej skorupce orzechy rozkochały w sobie cały świat. Miłośnicy deserów i producenci żywności czerpią z nich inspiracje, ostatnio tworząc dubajskie desery, takie jak sernik czy pączki. Postanowiliśmy sprawdzić wiedzę Polaków na temat tych orzechów. Żeby nie było za łatwo, quiz miał nie tylko określone ramy czasowe, ale również dodatkowe zadanie w postaci rozłupywania pistacji. Jak wypadli w tym teście mieszkańcy Białegostoku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowa zabawa

Skąd pochodzą pistacje?

Jednym z pytań, które przysporzyło ankietowanym najwięcej problemów, dotyczyło kraju pochodzenia pistacji. Można pomyśleć, że mowa tutaj o Włoszech, bo jedną z najpopularniejszych odmian jest ta sycylijska. Przechodnie wskazywali również Hiszpanię i Brazylię. Najbliżej prawdy była odpowiedź "Azja" chociaż w zasadzie to nie kraj, a cały kontynent. Przymknijmy jednak na to oko i uznajmy, że po prostu nie dosłyszano pytania. Wszak obieranie pistacji z łupinek może pochłonąć sporo uwagi.

Pistacje pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Ich kolebką jest obszar obejmujący Iran, Irak, Syrię i Turcję, a pierwsze ślady uprawy tego orzecha sięgają nawet 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Woreczki gotowe do testów
Woreczki gotowe do testów © Pyszności

A jaki barwnik odpowiada za charakterystyczny, ciemnozielony kolor? To pytanie okazało się być zaskakująco łatwe — widać, że kiedyś uważano na przyrodzie.

- No ja wiem, chlorofil - padła odpowiedź.

Drzewo czy krzew?

Zanim pistacje trafią na stoły, muszą dojrzeć. Okazało się, że tylko jedna osoba poprawnie wskazała, że rosną one na drzewach, a nie na krzakach. Można było to skojarzyć z orzechami laskowym, które dziko rosną nawet w Polsce.

Drzewa pistacji muszą rosnąć przez 7 lat, zanim przyjdzie czas na zbiory. I tutaj przechodnie nie byli zgodni — padały odpowiedzi od 5 do 20 lat. Dokładnego czasu niestety nikomu nie udało się wskazać.

Tak rosną pistacje
Tak rosną pistacje © Adobe Stock

Zbiory pistacji przypadają na sierpień i wrzesień, więc poprawną odpowiedzią na pytanie, o jakiej porze roku ma to miejsce, jest lato oraz jesień. To dość szeroki zakres, bo dojrzewanie pistacji zależy od odmiany, warunków klimatycznych oraz regionu.

Łupanie nie takie trudne

Obieranie pistacji poszło lepiej niż odpowiadanie na pytania, chociaż niektóre okazy nie były łatwe do rozłupania. Ku uciesze dentystów próbowano robić to zębami, sięgano także po breloczek od kluczy. Okazało się też, że warto mieć w kieszeni mały nożyk lub scyzoryk — nigdy nie wiadomo, kiedy reporter wyskoczy zza rogu z propozycją obierania pistacji.

Wybrane dla Ciebie

To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję