Pistacje pokonały przechodniów. Takie pytania mogłyby paść w "Milionerach"

Świat oszalał na punkcie pistacji. Pojawiają się w deserach, trafiają do dań wytrawnych, a i nie brakuje amatorów, którzy uwielbiają chrupać je w formie przekąski. Reporter Wirtualnej Polski, Michał Biały sprawdził wiedzę białostockich przechodniów. Każdy z nich dostał osiem pistacji i jedną minutę na wykonanie zadania.

Zabawa z pistacjamiZabawa z pistacjami
Źródło zdjęć: © Pixabay, Pyszności
Ewa Malinowska

Pistacji nikomu przedstawiać nie trzeba, bo niemal wszyscy znają ich smak. Słone, ukryte w jasnej skorupce orzechy rozkochały w sobie cały świat. Miłośnicy deserów i producenci żywności czerpią z nich inspiracje, ostatnio tworząc dubajskie desery, takie jak sernik czy pączki. Postanowiliśmy sprawdzić wiedzę Polaków na temat tych orzechów. Żeby nie było za łatwo, quiz miał nie tylko określone ramy czasowe, ale również dodatkowe zadanie w postaci rozłupywania pistacji. Jak wypadli w tym teście mieszkańcy Białegostoku?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowa zabawa

Skąd pochodzą pistacje?

Jednym z pytań, które przysporzyło ankietowanym najwięcej problemów, dotyczyło kraju pochodzenia pistacji. Można pomyśleć, że mowa tutaj o Włoszech, bo jedną z najpopularniejszych odmian jest ta sycylijska. Przechodnie wskazywali również Hiszpanię i Brazylię. Najbliżej prawdy była odpowiedź "Azja" chociaż w zasadzie to nie kraj, a cały kontynent. Przymknijmy jednak na to oko i uznajmy, że po prostu nie dosłyszano pytania. Wszak obieranie pistacji z łupinek może pochłonąć sporo uwagi.

Pistacje pochodzą z rejonów Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej. Ich kolebką jest obszar obejmujący Iran, Irak, Syrię i Turcję, a pierwsze ślady uprawy tego orzecha sięgają nawet 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Woreczki gotowe do testów
Woreczki gotowe do testów © Pyszności

A jaki barwnik odpowiada za charakterystyczny, ciemnozielony kolor? To pytanie okazało się być zaskakująco łatwe — widać, że kiedyś uważano na przyrodzie.

- No ja wiem, chlorofil - padła odpowiedź.

Drzewo czy krzew?

Zanim pistacje trafią na stoły, muszą dojrzeć. Okazało się, że tylko jedna osoba poprawnie wskazała, że rosną one na drzewach, a nie na krzakach. Można było to skojarzyć z orzechami laskowym, które dziko rosną nawet w Polsce.

Drzewa pistacji muszą rosnąć przez 7 lat, zanim przyjdzie czas na zbiory. I tutaj przechodnie nie byli zgodni — padały odpowiedzi od 5 do 20 lat. Dokładnego czasu niestety nikomu nie udało się wskazać.

Tak rosną pistacje
Tak rosną pistacje © Adobe Stock

Zbiory pistacji przypadają na sierpień i wrzesień, więc poprawną odpowiedzią na pytanie, o jakiej porze roku ma to miejsce, jest lato oraz jesień. To dość szeroki zakres, bo dojrzewanie pistacji zależy od odmiany, warunków klimatycznych oraz regionu.

Łupanie nie takie trudne

Obieranie pistacji poszło lepiej niż odpowiadanie na pytania, chociaż niektóre okazy nie były łatwe do rozłupania. Ku uciesze dentystów próbowano robić to zębami, sięgano także po breloczek od kluczy. Okazało się też, że warto mieć w kieszeni mały nożyk lub scyzoryk — nigdy nie wiadomo, kiedy reporter wyskoczy zza rogu z propozycją obierania pistacji.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯