Mało kto przygotowuje popularne warzywo w taki sposób. Zrobisz raz i się zakochasz
Placki z cukinii z kurczakiem to szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu danie. Możesz podać je na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na kolację z dodatkiem sosu czosnkowego. To też świetne rozwiązanie, by przemycić nieco warzyw do diety maluchów. Kurczak nadaje sytości daniu, a ser, który topi się podczas smażenia, spaja całość i nadaje placuszkom bardziej wyrazistego smaku.
20.06.2023 19:45
Gwarantujemy, że ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Można go dowolnie modyfikować: dołożyć więcej warzyw, np. marchewkę i cebulę lub doprawić wyrazistymi przyprawami, jak tymianek czy pieprz cayenne. My proponujemy, by do placuszków dodać świeży czosnek i suszone pomidory, które nadadzą całości bardziej intensywnego smaku. Nie obędzie się też bez świeżych ziół. Najlepiej sprawdzi się koperek, ale pietruszka również doskonale odnajdzie się w tym daniu.
Cukinia i jej uniwersalne zastosowanie w kuchni
Kurczakowe placki z cukinii to jedna z wielu opcji, jakie można zaserwować z dodatkiem tego popularnego warzywa. Smak cukinii nie jest wyrazisty czy intensywny, stąd też warzywo jest doskonałą bazą wielu dań. Świetnie sprawdza się w dietach bezmięsnych: jest idealnym składnikiem gulaszy, potrawek, pasztetów czy placuszków. Przy pomocy specjalnej obieraczki z cukinii można zrobić sprężysty makaron - gotowe nitki wystarczy na chwilę wrzucić do wody.
Doskonale nadaje się do grillowania. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół, czosnku, a także suszonych pomidorów. Dusząc startą na tarce cukinię z posiekaną cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami stworzysz świetny dodatek do wytrawnych naleśników lub farsz do pierogów. Cukinia to także doskonała baza do stworzenia zupy krem. Taka dobrze smakuje z tymiankiem i cytryną.
Przepis na placki z cukinii z kurczakiem
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- mały pęczek świeżego koperku
- opcjonalnie: suszone pomidory z zalewy
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól ją i odstaw, by puściła soki. Następnie odcedź ją z nadmiaru wody.
- Kurczaka pokrój w drobne kawałeczki.
- Ser żółty zetrzyj na tarce, posiekaj drobno koperek.
- Cukinię połącz z mięsem, serem i koperkiem. Następnie dodaj jajko oraz przesianą mąkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie kilka kawałków suszonego pomidora.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Placki z cukinii smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Placuszki będą świetnie smakować z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, ale bogatym w składniki odżywcze. Zawiera błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Dostarcza ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina A, magnez, potas i mangan. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten, które pomagają w zwalczaniu działania wolnych rodników w organizmie. Co więcej, cukinia może być korzystna dla osób z problemami skórnymi, takimi jak trądzik czy łuszczyca. Działa kojąco na skórę i może pomóc w redukcji stanów zapalnych. Ze względu na swoją niską zawartość sodu i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie obecność potasu, cukinia może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.