Mało kto przygotowuje popularne warzywo w taki sposób. Zrobisz raz i się zakochasz

Placki z cukinii z kurczakiem to szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu danie. Możesz podać je na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na kolację z dodatkiem sosu czosnkowego. To też świetne rozwiązanie, by przemycić nieco warzyw do diety maluchów. Kurczak nadaje sytości daniu, a ser, który topi się podczas smażenia, spaja całość i nadaje placuszkom bardziej wyrazistego smaku. 

ObrazekPlacki z cukinii to sycące i pyszne danie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Gwarantujemy, że ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Można go dowolnie modyfikować: dołożyć więcej warzyw, np. marchewkę i cebulę lub doprawić wyrazistymi przyprawami, jak tymianek czy pieprz cayenne. My proponujemy, by do placuszków dodać świeży czosnek i suszone pomidory, które nadadzą całości bardziej intensywnego smaku. Nie obędzie się też bez świeżych ziół. Najlepiej sprawdzi się koperek, ale pietruszka również doskonale odnajdzie się w tym daniu.

Cukinia i jej uniwersalne zastosowanie w kuchni

Kurczakowe placki z cukinii to jedna z wielu opcji, jakie można zaserwować z dodatkiem tego popularnego warzywa. Smak cukinii nie jest wyrazisty czy intensywny, stąd też warzywo jest doskonałą bazą wielu dań. Świetnie sprawdza się w dietach bezmięsnych: jest idealnym składnikiem gulaszy, potrawek, pasztetów czy placuszków. Przy pomocy specjalnej obieraczki z cukinii można zrobić sprężysty makaron - gotowe nitki wystarczy na chwilę wrzucić do wody.

Doskonale nadaje się do grillowania. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół, czosnku, a także suszonych pomidorów. Dusząc startą na tarce cukinię z posiekaną cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami stworzysz świetny dodatek do wytrawnych naleśników lub farsz do pierogów. Cukinia to także doskonała baza do stworzenia zupy krem. Taka dobrze smakuje z tymiankiem i cytryną.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na placki z cukinii z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • mały pęczek świeżego koperku
  • opcjonalnie: suszone pomidory z zalewy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól ją i odstaw, by puściła soki. Następnie odcedź ją z nadmiaru wody.
  2. Kurczaka pokrój w drobne kawałeczki.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce, posiekaj drobno koperek.
  4. Cukinię połącz z mięsem, serem i koperkiem. Następnie dodaj jajko oraz przesianą mąkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie kilka kawałków suszonego pomidora.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  6. Placki z cukinii smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Placuszki będą świetnie smakować z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, ale bogatym w składniki odżywcze. Zawiera błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Dostarcza ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina A, magnez, potas i mangan. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten, które pomagają w zwalczaniu działania wolnych rodników w organizmie. Co więcej, cukinia może być korzystna dla osób z problemami skórnymi, takimi jak trądzik czy łuszczyca. Działa kojąco na skórę i może pomóc w redukcji stanów zapalnych. Ze względu na swoją niską zawartość sodu i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie obecność potasu, cukinia może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej