Mało kto przygotowuje popularne warzywo w taki sposób. Zrobisz raz i się zakochasz

Placki z cukinii z kurczakiem to szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu danie. Możesz podać je na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub na kolację z dodatkiem sosu czosnkowego. To też świetne rozwiązanie, by przemycić nieco warzyw do diety maluchów. Kurczak nadaje sytości daniu, a ser, który topi się podczas smażenia, spaja całość i nadaje placuszkom bardziej wyrazistego smaku. 

ObrazekPlacki z cukinii to sycące i pyszne danie - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Gwarantujemy, że ten przepis zostanie z tobą na dłużej. Można go dowolnie modyfikować: dołożyć więcej warzyw, np. marchewkę i cebulę lub doprawić wyrazistymi przyprawami, jak tymianek czy pieprz cayenne. My proponujemy, by do placuszków dodać świeży czosnek i suszone pomidory, które nadadzą całości bardziej intensywnego smaku. Nie obędzie się też bez świeżych ziół. Najlepiej sprawdzi się koperek, ale pietruszka również doskonale odnajdzie się w tym daniu.

Cukinia i jej uniwersalne zastosowanie w kuchni

Kurczakowe placki z cukinii to jedna z wielu opcji, jakie można zaserwować z dodatkiem tego popularnego warzywa. Smak cukinii nie jest wyrazisty czy intensywny, stąd też warzywo jest doskonałą bazą wielu dań. Świetnie sprawdza się w dietach bezmięsnych: jest idealnym składnikiem gulaszy, potrawek, pasztetów czy placuszków. Przy pomocy specjalnej obieraczki z cukinii można zrobić sprężysty makaron - gotowe nitki wystarczy na chwilę wrzucić do wody.

Doskonale nadaje się do grillowania. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych ziół, czosnku, a także suszonych pomidorów. Dusząc startą na tarce cukinię z posiekaną cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami stworzysz świetny dodatek do wytrawnych naleśników lub farsz do pierogów. Cukinia to także doskonała baza do stworzenia zupy krem. Taka dobrze smakuje z tymiankiem i cytryną.

Obrazek
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na placki z cukinii z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • mały pęczek świeżego koperku
  • opcjonalnie: suszone pomidory z zalewy

Przygotowanie: 

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól ją i odstaw, by puściła soki. Następnie odcedź ją z nadmiaru wody.
  2. Kurczaka pokrój w drobne kawałeczki.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce, posiekaj drobno koperek.
  4. Cukinię połącz z mięsem, serem i koperkiem. Następnie dodaj jajko oraz przesianą mąkę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek oraz opcjonalnie kilka kawałków suszonego pomidora.
  5. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  6. Placki z cukinii smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
  7. Placuszki będą świetnie smakować z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest warzywem o niskiej zawartości kalorii, ale bogatym w składniki odżywcze. Zawiera błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Dostarcza ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina A, magnez, potas i mangan. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, m.in. beta-karoten, które pomagają w zwalczaniu działania wolnych rodników w organizmie. Co więcej, cukinia może być korzystna dla osób z problemami skórnymi, takimi jak trądzik czy łuszczyca. Działa kojąco na skórę i może pomóc w redukcji stanów zapalnych. Ze względu na swoją niską zawartość sodu i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie obecność potasu, cukinia może pomóc w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i obniżeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀