Placki ziemniaczane ciemnieją? Zapominasz o jednej rzeczy

Nie ma nic gorszego, niż masa na placki ziemniaczane, która nieprzyzwoicie ściemniała i paskudnie wygląda. Jeśli takie coś zdarzyło ci się już nie raz i nie dwa, to z całą pewnością przyda ci się znajomość pewnego triku. Dzięki temu placki wyjdą idealnie barwne i nie pojawi się na nich choćby jedna ciemna plamka!

Masa na placki ziemniaczane nie ściemnieje, jeśli zastosujesz pewien trikMasa na placki ziemniaczane nie ściemnieje, jeśli zastosujesz pewien trik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż placki ziemniaczane występują w kuchniach narodowych wielu krajów europejskich, to z naszych osobistych obserwacji uważamy, że ich wersję na słodko pokochało się najbardziej właśnie nad Wisłą. Podczas gdy Węgrzy serwują je z sosem paprykowym, a Niemcy ze smażoną kiełbasą i kapustą kiszoną (nazywa się to u nich Reibkuchen), Polacy najczęściej dodają do placków ziemniaczanych śmietanę i cukier puder.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

To popularne wydanie, tak samo zresztą jak każde inne, zostanie zaburzone w momencie, w którym masa na placki ziemniaczane ściemnieje przed smażeniem. Zapobiegnięcie temu przykremu zjawisku to podstawa, ale wszyscy przecież wiemy, że nie zawsze mamy możliwość usmażenia placków tuż po starciu ziemniaków. W takich sytuacjach warto znać pewien trik.

Co zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie ciemniały?

Najpierw należy zrozumieć, co takie powoduje, że surowe ziemniaki ciemnieją. Odpowiedź na tę zagadkę kryje się w niewielkich cząsteczkach w środku warzyw. Obecne tam enzymy o nazwie oksydaza polifenolowa, są wyjątkowo podatne na działanie tlenu. Zetknięcie tych dwóch cząsteczek powoduje, że enzymy zmieniają kolor. Na podobnej zasadzie działa betanina w burakach. Barwnik tego ulega rozpadowi podczas gotowania.

Idealne placki ziemniaczane? Tylko z tym trikiem
Idealne placki ziemniaczane? Tylko z tym trikiem © canva.com

Na szczęście można zastopować utlenianie oksydazy w bardzo prosty sposób. Wystarczy dodać do masy ziemniaczanej niewielkiej ilości śmietany. Nie zmieni ona koloru dania, nada mu trochę większej puszystości i pozwoli zachować smakowity, oryginalny kolor. Zamiast śmietany można użyć również soku z cytryny, ale należy zaznaczyć, że w kwestii zmiany smaku jest to znacznie bardziej ryzykowne.

Żeby mieć pewność, że masa na placki ziemniaczane nie ściemnieje, poza dodaniem do niej śmietany warto również posypać wierzch mąką. Utworzy ona rodzaj bariery między enzymami z kartofli a tlenem i spowolni proces zmiany koloru warzyw. Dobrze jest stosować oba te triki — w końcu przezorny zawsze ubezpieczony!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze