Po świętach tak czyszczę blachy. Skuteczny trik z produktem z kuchennej szafki

Przed świętami blaszki do pieczenia nie mają łatwego życia. Gdzieś coś pocieknie, trochę przypali i w rezultacie kuchenne akcesoria wołają o pomstę do nieba. Nie musisz jednak uciekać się do ostateczności i wyrzucać ich do kosza.

Jak wyczyścić przypaloną blaszkęJak wyczyścić przypaloną blaszkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Piekarnik to jedno z najczęściej używanych w domu urządzeń, a znajdująca się w nim blacha razem z nim. Łatwo wtedy o zabrudzenia i zapach, którym przechodzi wnętrze urządzenia. Aby blacha służyła jak najdłużej, warto zadbać o odpowiednie czyszczenie. Podstawą jest oczywiście regularność w myciu i ostrożność podczas pieczenia, ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Z pomocą przychodzą wtedy 3 proste produkty, które każdy ma w swojej szafce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak wyczyścić blachę do pieczenia?

Chociaż w sklepach dostępne jest wiele środków, warto zacząć od domowej mikstury. Przygotujesz ją od ręki, z dostępnych w kuchni produktów. Rozgrzej piekarnik do około 50-60 stopni Celsjusza. Przygotuj roztwór z sody oczyszczonej, szklanki płynu do mycia naczyń i ¾ szklanki octu w dużej misce i wymieszaj, aż się spieni.

W ten sposób łatwo wyczyścisz blaszkę do pieczenia
W ten sposób łatwo wyczyścisz blaszkę do pieczenia © Adobe Stock

Wyłącz piekarnik i pędzlem rozprowadź pianę na blasze oraz innych elementach wewnętrznych piekarnika. Pozostaw na noc. Rano zmyj blachę wodą i przetrzyj wnętrze urządzenia wilgotną gąbką. Dla pełnego wysuszenia nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.

Tanie i skuteczne sprzątanie bez chemii

Soda oczyszczona jest naturalnym ścierniwem, które pomaga usunąć uporczywe zabrudzenia, ocet działa odtłuszczająco i dezynfekująco, neutralizując nieprzyjemne zapachy, a płyn do mycia naczyń zwiększa skuteczność czyszczenia, rozpuszczając tłuszcz i ułatwiając spłukiwanie.

Rozgrzany piekarnik sprawia, że składniki mieszanki lepiej wnikają w zabrudzenia, ułatwiając ich usunięcie. To prosty, tani i skuteczny sposób na to, by przywrócić blaszkom dawny blask. Większość potrzebnych składników znajdziesz w swojej kuchni, więc nie pozostaje nic innego, jak wypróbować ten patent.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie