Po świętach tak czyszczę blachy. Skuteczny trik z produktem z kuchennej szafki
Przed świętami blaszki do pieczenia nie mają łatwego życia. Gdzieś coś pocieknie, trochę przypali i w rezultacie kuchenne akcesoria wołają o pomstę do nieba. Nie musisz jednak uciekać się do ostateczności i wyrzucać ich do kosza.
Piekarnik to jedno z najczęściej używanych w domu urządzeń, a znajdująca się w nim blacha razem z nim. Łatwo wtedy o zabrudzenia i zapach, którym przechodzi wnętrze urządzenia. Aby blacha służyła jak najdłużej, warto zadbać o odpowiednie czyszczenie. Podstawą jest oczywiście regularność w myciu i ostrożność podczas pieczenia, ale nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli. Z pomocą przychodzą wtedy 3 proste produkty, które każdy ma w swojej szafce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić blachę do pieczenia?
Chociaż w sklepach dostępne jest wiele środków, warto zacząć od domowej mikstury. Przygotujesz ją od ręki, z dostępnych w kuchni produktów. Rozgrzej piekarnik do około 50-60 stopni Celsjusza. Przygotuj roztwór z sody oczyszczonej, szklanki płynu do mycia naczyń i ¾ szklanki octu w dużej misce i wymieszaj, aż się spieni.
Wyłącz piekarnik i pędzlem rozprowadź pianę na blasze oraz innych elementach wewnętrznych piekarnika. Pozostaw na noc. Rano zmyj blachę wodą i przetrzyj wnętrze urządzenia wilgotną gąbką. Dla pełnego wysuszenia nagrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Tanie i skuteczne sprzątanie bez chemii
Soda oczyszczona jest naturalnym ścierniwem, które pomaga usunąć uporczywe zabrudzenia, ocet działa odtłuszczająco i dezynfekująco, neutralizując nieprzyjemne zapachy, a płyn do mycia naczyń zwiększa skuteczność czyszczenia, rozpuszczając tłuszcz i ułatwiając spłukiwanie.
Rozgrzany piekarnik sprawia, że składniki mieszanki lepiej wnikają w zabrudzenia, ułatwiając ich usunięcie. To prosty, tani i skuteczny sposób na to, by przywrócić blaszkom dawny blask. Większość potrzebnych składników znajdziesz w swojej kuchni, więc nie pozostaje nic innego, jak wypróbować ten patent.