InspiracjePo świętach układam resztki ryb w słoiku i zalewam tym płynem. Przepis mam od dziadka

Po świętach układam resztki ryb w słoiku i zalewam tym płynem. Przepis mam od dziadka

Po świętach często zostaje nam resztka ryby. Zamiast ją wyrzucać, możemy wykorzystać ją do przygotowania pysznej ryby w zalewie octowej. Przepis na to danie dostałem od mojego dziadka.

Smażony filet rybny
Smażony filet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

26.12.2023 11:42

Po okresie świątecznym często zastanawiamy się, jak kreatywnie wykorzystać pozostałe jedzenie. Mój dziadek podzielił się ze mną wyjątkowym przepisem na rybę w occie, który od pokoleń krąży w naszej rodzinie. To danie łączy w sobie smak ryb z intensywną zalewą octową. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba w zalewie octowej - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Ryba w zalewie octowej to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryby. Do przygotowania tego dania możemy wybrać dowolny gatunek ryby, np. dorsza czy karpia.

Ryba w zalewie octowej jest smaczna i aromatyczna. Zalewa octowa nadaje jej wyrazisty smak, a cebula dodaje odrobiny słodyczy. Danie to można podawać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki.

Przepis na rybę w zalewie octowej

Przygotowanie ryby w zalewie octowej jest proste, a receptura jest banalna. Przepis na rybę w zalewie octowej dostałem od swojego dziadka, który był zapalonym wędkarzem.

Składniki:

  • resztki ryby (ok. 2 kg),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 cebule,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu białego.

Do szklanego naczynia układamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy wodę. W osobnej misce mieszamy gorącą wodę, ocet, sól i cukier. Połową zalewy zalewamy rybę, a następnie dodajemy cebulę i resztę zalewy. Na sam koniec zakręcamy szczelnie słoik.

Przepis na rybę w zalewie octowej, przekazany mi przez dziadka, to nie tylko danie, ale też sentymentalna podróż do tradycji rodzinnych. Wyjątkowy smak i aromat tego dania zachwycają nie tylko podczas świątecznych przyjęć.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
rybaocetprzepis
Wybrane dla Ciebie