Po świętach układam resztki ryb w słoiku i zalewam tym płynem. Przepis mam od dziadka

Po świętach często zostaje nam resztka ryby. Zamiast ją wyrzucać, możemy wykorzystać ją do przygotowania pysznej ryby w zalewie octowej. Przepis na to danie dostałem od mojego dziadka.

Smażony filet rybnySmażony filet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Po okresie świątecznym często zastanawiamy się, jak kreatywnie wykorzystać pozostałe jedzenie. Mój dziadek podzielił się ze mną wyjątkowym przepisem na rybę w occie, który od pokoleń krąży w naszej rodzinie. To danie łączy w sobie smak ryb z intensywną zalewą octową. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ryba w zalewie octowej - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Ryba w zalewie octowej to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryby. Do przygotowania tego dania możemy wybrać dowolny gatunek ryby, np. dorsza czy karpia.

Ryba w zalewie octowej jest smaczna i aromatyczna. Zalewa octowa nadaje jej wyrazisty smak, a cebula dodaje odrobiny słodyczy. Danie to można podawać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki.

Przepis na rybę w zalewie octowej

Przygotowanie ryby w zalewie octowej jest proste, a receptura jest banalna. Przepis na rybę w zalewie octowej dostałem od swojego dziadka, który był zapalonym wędkarzem.

Składniki:

  • resztki ryby (ok. 2 kg),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 cebule,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu białego.

Do szklanego naczynia układamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy wodę. W osobnej misce mieszamy gorącą wodę, ocet, sól i cukier. Połową zalewy zalewamy rybę, a następnie dodajemy cebulę i resztę zalewy. Na sam koniec zakręcamy szczelnie słoik.

Przepis na rybę w zalewie octowej, przekazany mi przez dziadka, to nie tylko danie, ale też sentymentalna podróż do tradycji rodzinnych. Wyjątkowy smak i aromat tego dania zachwycają nie tylko podczas świątecznych przyjęć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska