WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Po świętach układam resztki ryb w słoiku i zalewam tym płynem. Przepis mam od dziadka

Po świętach często zostaje nam resztka ryby. Zamiast ją wyrzucać, możemy wykorzystać ją do przygotowania pysznej ryby w zalewie octowej. Przepis na to danie dostałem od mojego dziadka.

Smażony filet rybnySmażony filet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Po okresie świątecznym często zastanawiamy się, jak kreatywnie wykorzystać pozostałe jedzenie. Mój dziadek podzielił się ze mną wyjątkowym przepisem na rybę w occie, który od pokoleń krąży w naszej rodzinie. To danie łączy w sobie smak ryb z intensywną zalewą octową. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ryba w zalewie octowej - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Ryba w zalewie octowej to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryby. Do przygotowania tego dania możemy wybrać dowolny gatunek ryby, np. dorsza czy karpia.

Ryba w zalewie octowej jest smaczna i aromatyczna. Zalewa octowa nadaje jej wyrazisty smak, a cebula dodaje odrobiny słodyczy. Danie to można podawać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki.

Przepis na rybę w zalewie octowej

Przygotowanie ryby w zalewie octowej jest proste, a receptura jest banalna. Przepis na rybę w zalewie octowej dostałem od swojego dziadka, który był zapalonym wędkarzem.

Składniki:

  • resztki ryby (ok. 2 kg),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 cebule,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu białego.

Do szklanego naczynia układamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy wodę. W osobnej misce mieszamy gorącą wodę, ocet, sól i cukier. Połową zalewy zalewamy rybę, a następnie dodajemy cebulę i resztę zalewy. Na sam koniec zakręcamy szczelnie słoik.

Przepis na rybę w zalewie octowej, przekazany mi przez dziadka, to nie tylko danie, ale też sentymentalna podróż do tradycji rodzinnych. Wyjątkowy smak i aromat tego dania zachwycają nie tylko podczas świątecznych przyjęć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser