Po świętach układam resztki ryb w słoiku i zalewam tym płynem. Przepis mam od dziadka

Po świętach często zostaje nam resztka ryby. Zamiast ją wyrzucać, możemy wykorzystać ją do przygotowania pysznej ryby w zalewie octowej. Przepis na to danie dostałem od mojego dziadka.

Smażony filet rybnySmażony filet rybny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Po okresie świątecznym często zastanawiamy się, jak kreatywnie wykorzystać pozostałe jedzenie. Mój dziadek podzielił się ze mną wyjątkowym przepisem na rybę w occie, który od pokoleń krąży w naszej rodzinie. To danie łączy w sobie smak ryb z intensywną zalewą octową. Przepis jest banalnie prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Ryba w zalewie octowej - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Ryba w zalewie octowej to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryby. Do przygotowania tego dania możemy wybrać dowolny gatunek ryby, np. dorsza czy karpia.

Ryba w zalewie octowej jest smaczna i aromatyczna. Zalewa octowa nadaje jej wyrazisty smak, a cebula dodaje odrobiny słodyczy. Danie to można podawać jako przystawkę, dodatek do kanapek lub sałatki.

Przepis na rybę w zalewie octowej

Przygotowanie ryby w zalewie octowej jest proste, a receptura jest banalna. Przepis na rybę w zalewie octowej dostałem od swojego dziadka, który był zapalonym wędkarzem.

Składniki:

  • resztki ryby (ok. 2 kg),
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 cebule,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu białego.

Do szklanego naczynia układamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy pokrojoną cebulę. Gotujemy wodę. W osobnej misce mieszamy gorącą wodę, ocet, sól i cukier. Połową zalewy zalewamy rybę, a następnie dodajemy cebulę i resztę zalewy. Na sam koniec zakręcamy szczelnie słoik.

Przepis na rybę w zalewie octowej, przekazany mi przez dziadka, to nie tylko danie, ale też sentymentalna podróż do tradycji rodzinnych. Wyjątkowy smak i aromat tego dania zachwycają nie tylko podczas świątecznych przyjęć.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥