Serowa choinka. Lepszej przekąski na świętach dawno nie jadłam

Szukasz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę na ciepło w zimowym wydaniu? Ta serowa choinka spisze się w tej roli idealnie!

Pięknie się prezentuje!Pięknie się prezentuje!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Czego nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście przepysznych przekąsek na ciepło, które skutecznie rozgrzeją nawet w najzimniejsze wieczory. Wypróbuj przepis na szybką przekąskę z kultowym dodatkiem, który pasuje dosłownie do wszystkiego. I oczywiście chodzi tutaj o ciągnący się ser, którego w tym przepisie na pewno nie zabraknie dla nikogo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek

Serowa choinka — przepis na szybką przekąskę z kilku składników

Składniki: 

  • 32 sztuki mini mozzarelli,
  • 1 arkusz spodu do pizzy,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano do posypania,
  • świeży rozmaryn do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu na pizzę. W tym celu układam arkusz ciasta na blacie kuchennym, po czym dzielę ciasto najpierw w poziome, potem w pionowe pasy. W efekcie otrzymuje sporo małych kwadracików.

Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mini mozzarelle odsączam z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika kuchennego. 

Każda kuleczka mini mozzarelli ląduje na ręczniku kuchennym
Kawałki mozzarelli lądują na ręczniku kuchennym © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie każdą kuleczkę dokładnie owijam kawałkiem ciasta.

Czas połączyć kulki serowe i ciasto
Czas połączyć kulki serowe i ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z tak przygotowanych kawałków tworzę kształt choinki na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Kształt choinki już prawie jest
Kształt choinki już prawie jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową choinkę smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję dodatkowo suszonym oregano. 

Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych
Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotową choinkę serową podaję z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do przekąski świetnie będzie pasować też cała masa sosówdipów. Smacznego!

Gotowe!
Gotowe! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie