Serowa choinka. Lepszej przekąski na świętach dawno nie jadłam
Szukasz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę na ciepło w zimowym wydaniu? Ta serowa choinka spisze się w tej roli idealnie!
Czego nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście przepysznych przekąsek na ciepło, które skutecznie rozgrzeją nawet w najzimniejsze wieczory. Wypróbuj przepis na szybką przekąskę z kultowym dodatkiem, który pasuje dosłownie do wszystkiego. I oczywiście chodzi tutaj o ciągnący się ser, którego w tym przepisie na pewno nie zabraknie dla nikogo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek
Serowa choinka — przepis na szybką przekąskę z kilku składników
Składniki:
- 32 sztuki mini mozzarelli,
- 1 arkusz spodu do pizzy,
- 1 jajko do posmarowania,
- 1 łyżeczka suszonego oregano do posypania,
- świeży rozmaryn do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu na pizzę. W tym celu układam arkusz ciasta na blacie kuchennym, po czym dzielę ciasto najpierw w poziome, potem w pionowe pasy. W efekcie otrzymuje sporo małych kwadracików.
Krok 2. Mini mozzarelle odsączam z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika kuchennego.
Krok 3. Następnie każdą kuleczkę dokładnie owijam kawałkiem ciasta.
Krok 4. Z tak przygotowanych kawałków tworzę kształt choinki na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5. Gotową choinkę smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję dodatkowo suszonym oregano.
Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotową choinkę serową podaję z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do przekąski świetnie będzie pasować też cała masa sosów i dipów. Smacznego!