PrzepisPrzekąskiSerowa choinka. Lepszej przekąski na świętach dawno nie jadłam

Serowa choinka. Lepszej przekąski na świętach dawno nie jadłam

Pięknie się prezentuje!
Pięknie się prezentuje!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
25.12.2023 16:14, aktualizacja: 31.12.2023 02:39

Szukasz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę na ciepło w zimowym wydaniu? Ta serowa choinka spisze się w tej roli idealnie!

Czego nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście przepysznych przekąsek na ciepło, które skutecznie rozgrzeją nawet w najzimniejsze wieczory. Wypróbuj przepis na szybką przekąskę z kultowym dodatkiem, który pasuje dosłownie do wszystkiego. I oczywiście chodzi tutaj o ciągnący się ser, którego w tym przepisie na pewno nie zabraknie dla nikogo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka — przepis na szybką przekąskę z kilku składników

Składniki: 

  • 32 sztuki mini mozzarelli,
  • 1 arkusz spodu do pizzy,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano do posypania,
  • świeży rozmaryn do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu na pizzę. W tym celu układam arkusz ciasta na blacie kuchennym, po czym dzielę ciasto najpierw w poziome, potem w pionowe pasy. W efekcie otrzymuje sporo małych kwadracików.

Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mini mozzarelle odsączam z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika kuchennego. 

Kawałki mozzarelli lądują na ręczniku kuchennym
Kawałki mozzarelli lądują na ręczniku kuchennym© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie każdą kuleczkę dokładnie owijam kawałkiem ciasta.

Czas połączyć kulki serowe i ciasto
Czas połączyć kulki serowe i ciasto© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z tak przygotowanych kawałków tworzę kształt choinki na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Kształt choinki już prawie jest
Kształt choinki już prawie jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową choinkę smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję dodatkowo suszonym oregano. 

Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych
Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotową choinkę serową podaję z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do przekąski świetnie będzie pasować też cała masa sosówdipów. Smacznego!

Gotowe!
Gotowe!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także