Serowa choinka. Lepszej przekąski na świętach dawno nie jadłam

Szukasz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę na ciepło w zimowym wydaniu? Ta serowa choinka spisze się w tej roli idealnie!

Pięknie się prezentuje!Pięknie się prezentuje!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Czego nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście przepysznych przekąsek na ciepło, które skutecznie rozgrzeją nawet w najzimniejsze wieczory. Wypróbuj przepis na szybką przekąskę z kultowym dodatkiem, który pasuje dosłownie do wszystkiego. I oczywiście chodzi tutaj o ciągnący się ser, którego w tym przepisie na pewno nie zabraknie dla nikogo. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek

Serowa choinka — przepis na szybką przekąskę z kilku składników

Składniki: 

  • 32 sztuki mini mozzarelli,
  • 1 arkusz spodu do pizzy,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano do posypania,
  • świeży rozmaryn do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu na pizzę. W tym celu układam arkusz ciasta na blacie kuchennym, po czym dzielę ciasto najpierw w poziome, potem w pionowe pasy. W efekcie otrzymuje sporo małych kwadracików.

Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki
Najpierw dzielę ciasto na mniejsze kawałki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mini mozzarelle odsączam z nadmiaru wody przy pomocy ręcznika kuchennego. 

Każda kuleczka mini mozzarelli ląduje na ręczniku kuchennym
Kawałki mozzarelli lądują na ręczniku kuchennym © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie każdą kuleczkę dokładnie owijam kawałkiem ciasta.

Czas połączyć kulki serowe i ciasto
Czas połączyć kulki serowe i ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z tak przygotowanych kawałków tworzę kształt choinki na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Kształt choinki już prawie jest
Kształt choinki już prawie jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową choinkę smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję dodatkowo suszonym oregano. 

Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych
Suszone oregano doda przepysznych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Następnie wkładam ją do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 6. Gotową choinkę serową podaję z dodatkiem świeżego rozmarynu. Do przekąski świetnie będzie pasować też cała masa sosówdipów. Smacznego!

Gotowe!
Gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok