Po zakupie na targu, od razu stosuję ten trik. Dzięki niemu maliny nie pleśnieją

Maliny są pyszne, ale wyjątkowo nietrwałe – często już następnego dnia po zakupie pojawia się na nich pleśń. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu owoce zachowują świeżość nawet kilka dni dłużej.

MalinyJak zapobiegać powstawaniu pleśni na malinach?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerie Morgat
Karol Wiak

Wystarczy trik z octem, o którym mało kto wie, a który naprawdę działa. Sprawdź, jak łatwo ochronić swoje maliny przed psuciem i cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej.

Dlaczego maliny pleśnieją?

Maliny to jedne z najbardziej delikatnych owoców – kto kupował je na targu, ten wie, że już po jednym dniu mogą zacząć się psuć. Winowajcą jest pleśń na malinach, która rozwija się błyskawicznie. Te owoce są bardzo soczyste i łatwo się gniotą, co sprawia, że nawet niewielka ilość wilgoci staje się dla pleśni idealnym środowiskiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Dodatkowo maliny często zbierane są w pełni dojrzałe, by były słodkie i aromatyczne. To niestety oznacza, że ich trwałość jest znacznie krótsza niż np. jabłek czy winogron. Wystarczy jedna spleśniała malina w koszyczku, aby pleśń przeniosła się na pozostałe owoce w zaledwie kilka godzin. To frustrujące, szczególnie gdy planujesz dodać je do owsianki albo zrobić szybki deser z malinami.

Jak zapobiec powstaniu pleśni na malinach?

Na szczęście jest prosty trik, który naprawdę działa i sprawia, że maliny dłużej zachowują świeżość. Kluczem jest roztwór octu z wodą. Ocet działa jak naturalny środek odkażający – usuwa bakterie i zarodniki pleśni, które przyspieszają psucie owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej 1 część octu i 8 części zimnej wody.
  2. Wrzuć maliny i mocz je około 5 minut.
  3. Dokładnie opłucz owoce czystą wodą, aby nie czuć octowego posmaku.
  4. Rozłóż maliny na ręczniku papierowym i delikatnie osusz – wilgoć to największy sprzymierzeniec pleśni.
  5. Przechowuj je w pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, najlepiej w przedniej części lodówki, gdzie masz do nich szybki dostęp.

Od kiedy zacząłem stosować ten trik, maliny spokojnie wytrzymują u mnie 3-4 dni bez oznak pleśni, co wcześniej było nie do pomyślenia. Ważne jest też, aby nie upychać ich ciasno w pudełku – owoce muszą mieć przestrzeń.

Dodatkowo sprawdzonym sposobem jest szybkie zjedzenie lub przetworzenie owoców – część można zamrozić maliny, zrobić koktajl, a nawet ukisić maliny w całości, co daje ciekawy, lekko kwaskowy smak do sałatek. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a pleśń na malinach przestaje być problemem.

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Dobre dla serca i jelit. Ale nie w każdej sytuacji
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie