Pojawia się na niektórych jajkach. Niewielu wie, co oznacza i czy nadaje się do jedzenia

Gotowanie jajek na twardo to prosta czynność, która czasami może przynieść nieco nieoczekiwane rezultaty. Jednym z nich jest pojawienie się sinych obwódek wokół żółtka, co często budzi niepokój. Czy taka zmiana ma wpływ na smak jajka? Czy oznacza, że nie jest już świeże?

Sina obwódka wokół żółtkaSina obwódka wokół żółtka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mabaff

Przede wszystkim sina obwódka wokół żółtka to bardziej kwestia estetyki niż zdrowia. Wynika z reakcji chemicznych zachodzących podczas gotowania jajka. Jest to zjawisko powszechne i nie powinniśmy się nim martwić. Co konkretnie oznacza?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazywają ją niewidzialnym ciastem. Ta tarta wygląda jak wyjęta z bajki

Sina obwódka wokół żółtka - co oznacza?

Do powstania sinych obwódek dochodzi na skutek zbyt długiego gotowania jajek. Kiedy jajka gotujemy dłużej niż przez 10 minut, dochodzi do uwalniania się siarki i żelaza z żółtka. Te pierwiastki łączą się, tworząc siarczek żelaza, który odpowiada za charakterystyczny siny kolor wokół żółtka.

Zmiana koloru żółtka może wyglądać nieatrakcyjnie, jednak sina obwódka nie wpływa na bezpieczeństwo spożycia jajka. Jest to jedynie defekt estetyczny, który nie powinien budzić obaw zdrowotnych. Jajko z siną obwódką jest całkowicie bezpieczne do jedzenia i niepozbawione swoich wartości odżywczych ani smaku.

Dla pewności można sprawdzić świeżość jajka przed ugotowaniem, używając prostego testu w wodzie. Świeże jajko opada na dno szklanki z wodą, a stare unosi się na powierzchni. W ten sposób unikniesz niepotrzebnych wątpliwości dotyczących jakości jaj.

Sina obwódka wokół żółtka nie powinna budzić niepokoju
Sina obwódka wokół żółtka nie powinna budzić niepokoju © Canva | edgunn

Jak uniknąć powstawania sinych obwódek podczas gotowania?

Jeśli jednak sina obwódka wokół żółtka sprawia, że tracisz apetyt, pamiętaj o tym, by kontrolować czas gotowania jajek. Optymalnie jajka na twardo potrzebują ok. 7-8 minut od momentu zagotowania wody. To pozwoli uzyskać idealnie ugotowane żółtka bez nieestetycznych zmian kolorystycznych.

Dodatkowo do wody, w której gotujemy jajka, warto dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te proste dodatki pomagają zapobiec tworzeniu się sinych obwódek i ułatwiają późniejsze obieranie jajek. Po ugotowaniu warto natychmiast przelać jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo