Pokazali, co serwują przyszłym policjantom. Mogą liczyć na rarytasy

Przyszli policjanci, będący adeptami Szkoły Policji w Słupsku, mogą liczyć na wyżywienie w trakcie szkolenia. Z policyjnej stołówki wychodzą rarytasy przez 7 dni w tygodniu. Na co mogą liczyć przyszli przedstawiciele służb mundurowych?

Stołówka  - PysznościStołówka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sekcja Żywnościowa odpowiada za przygotowywanie śniadań, obiadów i kolacji dla wszystkich słuchaczy. Muszą wykazać się sporą kreatywnością - stołówka czynna jest przez cały tydzień. Zdarza się, że jednego dnia wydane musi być nawet kilka tysięcy posiłków. Praca rozpoczyna się od samego świtu, zanim wszyscy policjanci wstaną na poranny apel i odprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Jedzenie w Szkole Policji

Jest w czym wybierać - w menu słupskiej szkoły znaleźć można około 60 zup i dań głównych. Oczywiście, dostępne są one rotacyjnie, na nudę zdecydowanie nie można narzekać. Dzienna stawka żywieniowa wynosi 18 zł, z czego 4,5 zł przypada na śniadanie, 9 zł na obiad i 4,5 zł na kolację. Kaloryczność potraw musi wynosić co najmniej 2600 kcal. Podyktowane jest to aktywnością i stylem życia przebywających tam policjantów.

Zupa pizza, smażony pstrąg i ogórkowa

Jedną z najpopularniejszych pozycji w menu jest zupa-pizza, czyli zupa z farszem pizzy i dodatkiem mięsnym. To autorski pomysł pracowników Sekcji Żywnościowej, którzy dbają o wyżywienie kadry i słuchaczy przez cały tydzień. Ilość wydawanych dziennie porcji przewyższa nawet liczbę serwowanych w niektórych restauracjach w mieście.

Uwielbiana zupa pizza i smażony pstrąg - Pyszności
Uwielbiana zupa pizza i smażony pstrąg - Pyszności © Szkoła Policji w Słupsku

Na stronie Szkoły Policji można obejrzeć przykładowe zdjęcia posiłków. Obiad składa się zawsze z zupy, dania głównego i deseru. W jeden z poniedziałków na obiad podano zupę fasolową, makaron z sosem mięsnym i strudel z makiem. Innego dnia była to uwielbiana zupa-pizza, smażony pstrąg z ziemniakami i kapustą zasmażaną i drożdżówka. Czwartkowy obiad przypominał nieco typowo niedzielny - był rosół z makaronem, pieczone udko z ziemniakami i sałatą oraz jabłecznik z bitą śmietaną.

Obiad w Szkole Policji w Słupsku
Obiad w Szkole Policji w Słupsku © Szkoła Policji w Słupsku

Warto wspomnieć, że panie z sekcji na życzenie słuchaczy mogą przygotować wersję wegetariańską lub nawet wegańską każdego dania. Taką prośbę należy jednak zgłosić odpowiednio wcześniej.

Skusiłbyś się na te przysmaki?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców