Polacy myślą, że są tuczące i unikają na diecie. Dietetyk załamuje ręce

To jedne z warzyw, wokół którego narosło wiele dietetycznych mitów. Niektórzy twierdzą, że są tuczące i trzeba ich unikać jak ognia. Doktor dietetyki Michał Wrzosek powiedział, jaka jest prawda.

Ziemniaki nie muszą być tucząceZiemniaki nie muszą być tuczące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniaki to nieodzowny dodatek w wielu polskich obiadach. Chociaż babcie powtarzały, że "mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw", nie miały do końca racji. Opatrzony złą sławą ziemniak wcale nie musi trafić na długą listę zakazów podczas diety redukcyjnej. Wręcz przeciwnie, jest nawet na niej wskazany i może pomóc nam schudnąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Czy można jeść ziemniaki na diecie?

Dieta kojarzy się z licznymi wyrzeczeniami, ale tak naprawdę znajdzie się w niej miejsce nawet na te mniej zdrowe produkty. Fani ziemniaków mogą odetchnąć z ulgą, bo nie dość, że nie są one zabronione, to na dodatek mogą stać się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami.

- Jest źródłem błonnika, potasu i witaminy C, a to, co go wyróżnia, to wysoki indeks sytości, więc po jego zjedzeniu długo nie będziesz głodny — wyjaśnia Michał Wrzosek, znany dietetyk.

Ekspert podkreślił, że w 100 gramach ugotowanych ziemniaków znaleźć można zaledwie 73 kcal. To obala mit, w którym ziemniaki wskazywane są jako tuczące. Na dodatek zawarte w nich węglowodany złożone dostarczają energii na dłużej, co jest korzystne dla utrzymania stałego poziomu cukru we krwi.

Ugotowane ziemniaki
Ugotowane ziemniaki © Adobe Stock | Arina Habich
- Ważne jest, by nie traktować ich jako przeciwników, ale raczej jako uzupełniające się składniki zdrowej diety. No i nie zapominajmy dodać do tego dużej porcji warzyw, ich nigdy nie zostawiaj na talerzu — podkreśla Wrzosek.

Ziemniaki jedz z głową

Ziemniaki są zdrowym i wartościowym składnikiem diety, o ile są odpowiednio przygotowywane. Okrasa z tłuszczu, duża ilość masła do purée czy głębokie smażenie nie są sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Ziemniaki najlepiej przygotować na parze lub po prostu ugotować w wodzie. Jeśli masz ochotę na frytki, wybierz te pieczone w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej. Wszystko należy robić z głową, aby wyjść na tym zdrowo.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku