PoradyWiele osób zajada się tymi polskimi specjałami. Mogą wywołać poważne zatrucie

Wiele osób zajada się tymi polskimi specjałami. Mogą wywołać poważne zatrucie

Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva
Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva
Ewa
24.04.2023 09:50, aktualizacja: 24.04.2023 10:16

Polska kuchnia, chociaż niesamowicie smaczna, to potrafi przysporzyć nieco kłopotów. Te dania źle przygotowane mogą spowodować problemy zdrowotne.

Jedzenie pysznych potraw to prawdziwa przyjemność, którą każdy z nas po prostu uwielbia. Są jednak potrawy, przy których zły sposób przyrządzenia oraz popełnione błędy w sztuce kucharskiej mogą sprawić, że posiłek zapamiętamy na długo i to nie w sposób, w jaki byśmy sobie tego życzyli. Jeśli na liście twoich ulubionych dań kuchni polskiej króluje jarzynowa, tatar czy kaszanka, to ten artykuł jest zdecydowanie dla ciebie.

Kaszanka

Chociaż wiele osób na myśl o kaszance wykrzywia twarz, to ma ona spore grono fanów. Do łask wraca w szczególności w czasie sezonu grillowego, dumnie leżąc na ruszcie obok kiełbasek i karkówki. Przyrządzona we własnym domu kaszanka może być źródłem zatrucia jadem kiełbasianym. Winna temu jest niewłaściwa obróbka mięsa oraz nieodpowiednia konserwacja. Nigdy nie jedz mięsa z niesprawdzonego źródła. Jeśli opakowanie kaszanki czy innych konserw jest wybrzuszone - wyrzuć je do śmieci.

Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva
Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva

Tatar z żółtkiem

Nigdy, przenigdy nie jedz tatara z mięsa innego niż wołowina i wybieraj jedynie świeże mięso ze sprawdzonego źródła. W przypadku tatara ryzyko niesie za sobą również surowe żółtko. Salmonelloza jest jedną z najbardziej niebezpiecznych chorób wywoływanych przez bakterie. Narażamy się na nią jedzeniem surowych jaj, które zostały wcześniej zainfekowane Salmonellą. Dlatego, jeśli uwielbiasz tatara, pamiętaj, że musi on być świeży, a jeśli stał poza lodówką przez kilka godzin, lepiej z niego zrezygnuj. Niewłaściwe przestrzeganie norm sanitarnych podczas produkcji żywności jest głównym źródłem zakażeń.

Polska kuchnia - sałatka jarzynowa

Królowa wszystkich świąt, imprez i spotkań jest tylko jedna. Ma w sobie jednak kilka pułapek: Shigella, Campylobacter, E. Coli, Clostridium dificile. To nic innego jako chorobotwórcze bakterie, które rozwijają się w zepsutym jedzeniu. Objawem zatrucia jest zazwyczaj uporczywa biegunka, ale w najcięższych przypadkach może prowadzić do śmierci. W Polsce główną przyczyną zatruć jest brak odpowiedniej higieny rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety oraz niewłaściwe przechowywanie jedzenia. Sałatkę jarzynową należy trzymać nie dłużej niż 3-4 dni w lodówce.

A może masz jednak ochotę na włoską kuchnię?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także