Wiele osób zajada się tymi polskimi specjałami. Mogą wywołać poważne zatrucie

Polska kuchnia, chociaż niesamowicie smaczna, to potrafi przysporzyć nieco kłopotów. Te dania źle przygotowane mogą spowodować problemy zdrowotne.

Polska kuchnia- Pyszności; źródło: CanvaPolska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Jedzenie pysznych potraw to prawdziwa przyjemność, którą każdy z nas po prostu uwielbia. Są jednak potrawy, przy których zły sposób przyrządzenia oraz popełnione błędy w sztuce kucharskiej mogą sprawić, że posiłek zapamiętamy na długo i to nie w sposób, w jaki byśmy sobie tego życzyli. Jeśli na liście twoich ulubionych dań kuchni polskiej króluje jarzynowa, tatar czy kaszanka, to ten artykuł jest zdecydowanie dla ciebie.

Kaszanka

Chociaż wiele osób na myśl o kaszance wykrzywia twarz, to ma ona spore grono fanów. Do łask wraca w szczególności w czasie sezonu grillowego, dumnie leżąc na ruszcie obok kiełbasek i karkówki. Przyrządzona we własnym domu kaszanka może być źródłem zatrucia jadem kiełbasianym. Winna temu jest niewłaściwa obróbka mięsa oraz nieodpowiednia konserwacja. Nigdy nie jedz mięsa z niesprawdzonego źródła. Jeśli opakowanie kaszanki czy innych konserw jest wybrzuszone - wyrzuć je do śmieci.

Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva
Polska kuchnia- Pyszności; źródło: Canva

Tatar z żółtkiem

Nigdy, przenigdy nie jedz tatara z mięsa innego niż wołowina i wybieraj jedynie świeże mięso ze sprawdzonego źródła. W przypadku tatara ryzyko niesie za sobą również surowe żółtko. Salmonelloza jest jedną z najbardziej niebezpiecznych chorób wywoływanych przez bakterie. Narażamy się na nią jedzeniem surowych jaj, które zostały wcześniej zainfekowane Salmonellą. Dlatego, jeśli uwielbiasz tatara, pamiętaj, że musi on być świeży, a jeśli stał poza lodówką przez kilka godzin, lepiej z niego zrezygnuj. Niewłaściwe przestrzeganie norm sanitarnych podczas produkcji żywności jest głównym źródłem zakażeń.

Polska kuchnia - sałatka jarzynowa

Królowa wszystkich świąt, imprez i spotkań jest tylko jedna. Ma w sobie jednak kilka pułapek: Shigella, Campylobacter, E. Coli, Clostridium dificile. To nic innego jako chorobotwórcze bakterie, które rozwijają się w zepsutym jedzeniu. Objawem zatrucia jest zazwyczaj uporczywa biegunka, ale w najcięższych przypadkach może prowadzić do śmierci. W Polsce główną przyczyną zatruć jest brak odpowiedniej higieny rąk, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety oraz niewłaściwe przechowywanie jedzenia. Sałatkę jarzynową należy trzymać nie dłużej niż 3-4 dni w lodówce.

A może masz jednak ochotę na włoską kuchnię?

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości