Najgorszy produkt, jaki możesz wlać do kawy. Niweluje jej działanie i sprawia, że jesteśmy zmęczeni
Kawa to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Jej łyk pozytywnie wpływa na koncentrację, dodaje energii, czy też obniża ryzyko rozwoju cukrzycy. Są pewne produkty, których pod żadnym pozorem nie należy łączyć z kawą. Dlaczego kawa z alkoholem jest tym niebezpiecznym połączeniem?
27.12.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:17
Kawa z alkoholem - takie połączenie nie jest wskazane
Pomimo tego, że nikt nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy, to są pewne produkty, których nie należy łączyć z kawą. Jednym z nich jest alkohol. Może samo połączenie nie jest szkodliwe dla organizmu, to już kofeina zawarta w kawie stanowi pewnego rodzaju stymulantem. W związku z tym, pijąc kawę i alkohol, zdecydowanie później odczuwa się reakcje na procenty. W ten sposób możemy w związku z tym przedawkować alkohol i spowodować przeciążenie naszej wątroby. Kawa z alkoholem nie jest w związku tym dobrym pomysłem!
Warto mieć na uwadze również fakt, że samo wypicie kawy po alkoholu również nie ma sensu. Dlaczego? Nie uzyskamy efektu "otrzeźwienia". Kofeina w żaden sposób nie wpływa na metabolizm alkoholu przez wątrobę. Eksperci ostrzegają również, że łączenie kawy i alkoholu obciąża nadmiernie, nie tylko naszą wątrobę, ale również trzustkę.
Nie tylko kawa z alkoholem? Z czym nie należy jej łączyć?
Okazuje się, że kawa z alkoholem to niejedyne negatywne połączenie, które niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Z podobną sytuacją mamy również w przypadku innych produktów, które lubimy spożywać każdego dnia.
Z czym nie należy łączyć kawy?
- z niektórymi lekami - np. z aspiryną - taka mieszanka może wywołać podrażnienia żołądka i silne bóle brzucha;
- z nabiałem - jeśli lubimy spożywać na śniadanie produkty mleczne, to nie powinniśmy popijać ich kawą; kawa zawiera bowiem kwas szczawiowy, który łącząc się z wapniem obecnym w nabiale, prowadzi do powstania szczawianów, które odkładają się w naszych drogach moczowych i utrudniają przyswajanie wapnia;
- z orzechami, fasolą i czerwonym mięsem - produkty te zawierają bowiem cynk; spożywanie kawy po zjedzeniu tych produktów, utrudnia przyswajanie tego mikroelementu;
- z produktami, które zawierają żelazo - garbniki, które są zawarte w kawie przyczyniają się do ograniczenia wchłaniania żelaza niehemowego, co jest ważną osobą dla osób, które są na diecie bezmięsnej.
Do swojej ulubionej kawy przygotuj sernik abstrakcja. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: