Posiekaj kurczaka i dodaj słodki owoc. Przez długi czas nie sięgniesz po tradycyjne kotlety
Siekane kotlety z kurczaka warto wzbogacić słodkim, wyrazistym składnikiem. Dzięki temu sztampowe danie nabierze egzotycznych nut. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
26.08.2023 12:54
Kombinacja owoców i mięs nie tylko podbija smak potraw, ale wzbogaca też dietę o składniki odżywcze. Owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Ważne jest jednak, aby pamiętać o umiarze i dbać o odpowiednie proporcje, aby smaki nie przytłoczyły się nawzajem. Zobaczcie więc, jak przygotować przepyszne kotleciki drobiowe z dodatkiem słodkiego ananasa. Istne niebo w gębie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na siekane kotlety z kurczaka z ananasem
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 350 g ananasa np. puszki,
- 2 jaja,
- 40 g mąki pszennej,
- biała część średniego pora,
- 200 g sera żółtego,
- 50 g majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso posiekaj i przełóż do naczynia.
- Ananasa pokrój w drobną kostkę, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój drobno w półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Ostudzonego pora, pokrojonego ananasa i starty ser żółty połącz z posiekanym mięsem z kurczaka.
- Następnie dodaj całe jajka, mąkę oraz majonez i dopraw masę solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie całość. Kiedy masa będzie gotowa, formuj z niej kotlety.
- Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż zarumienią się.
Owoce do mięs. Jak łączyć smaki?
Kreatywne zestawianie owoców z mięsami może przynieść nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Do drobiu i chudej wieprzowiny np. szynki lub schabu warto dodać słodsze owoce, jak śliwki, morele czy brzoskwinie. Natomiast wyraziste i cierpkie w smaku (wiśnie czy żurawina), to z kolei idealny dodatek do ciemniejszych mięs, np. dziczyzny lub wołowiny.
W przypadku dań z kurczaka świetnie sprawdzi się ananas oraz sok z cytryny. Wieprzowina zaś idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami oraz śliwkami. Do wołowiny warto dodać soczyste i delikatne gruszki oraz winogrona. Natomiast w przypadku potraw z indyka warto postawić na brzoskwinie i borówki.