InspiracjePosiekaj kurczaka i dodaj słodki owoc. Przez długi czas nie sięgniesz po tradycyjne kotlety

Posiekaj kurczaka i dodaj słodki owoc. Przez długi czas nie sięgniesz po tradycyjne kotlety

Siekane kotlety z kurczaka warto wzbogacić słodkim, wyrazistym składnikiem. Dzięki temu sztampowe danie nabierze egzotycznych nut. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Słodki owoc podkręci smak kotletów drobiowych
Słodki owoc podkręci smak kotletów drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.08.2023 12:54

Kombinacja owoców i mięs nie tylko podbija smak potraw, ale wzbogaca też dietę o składniki odżywcze. Owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Ważne jest jednak, aby pamiętać o umiarze i dbać o odpowiednie proporcje, aby smaki nie przytłoczyły się nawzajem. Zobaczcie więc, jak przygotować przepyszne kotleciki drobiowe z dodatkiem słodkiego ananasa. Istne niebo w gębie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z ananasem

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 350 g ananasa np. puszki,
  • 2 jaja,
  • 40 g mąki pszennej,
  • biała część średniego pora,
  • 200 g sera żółtego,
  • 50 g majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso posiekaj i przełóż do naczynia.
  2. Ananasa pokrój w drobną kostkę, ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pora pokrój drobno w półplasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Ostudzonego pora, pokrojonego ananasa i starty ser żółty połącz z posiekanym mięsem z kurczaka.
  4. Następnie dodaj całe jajka, mąkę oraz majonez i dopraw masę solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj dokładnie całość. Kiedy masa będzie gotowa, formuj z niej kotlety.
  6. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron, aż zarumienią się.
Ananas świetnie smakuje skomponowany z mięsem drobiowym
Ananas świetnie smakuje skomponowany z mięsem drobiowym© Pixabay

Owoce do mięs. Jak łączyć smaki?

Kreatywne zestawianie owoców z mięsami może przynieść nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Do drobiu i chudej wieprzowiny np. szynki lub schabu warto dodać słodsze owoce, jak śliwki, morele czy brzoskwinie. Natomiast wyraziste i cierpkie w smaku (wiśnie czy żurawina), to z kolei idealny dodatek do ciemniejszych mięs, np. dziczyzny lub wołowiny.

W przypadku dań z kurczaka świetnie sprawdzi się ananas oraz sok z cytryny. Wieprzowina zaś idealnie komponuje się z pieczonymi jabłkami oraz śliwkami. Do wołowiny warto dodać soczyste i delikatne gruszki oraz winogrona. Natomiast w przypadku potraw z indyka warto postawić na brzoskwinie i borówki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kotlety drobiowekotlety siekaneananas
Wybrane dla Ciebie