Prosty trik sprawia, że mleko nigdy nie wybiega. A tak mało osób go zna

Poranny pośpiech i kilka rzeczy na głowie powodują, że kipiące mleko podczas gotowania jest zjawiskiem dość powszechnym. Można jednak temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Aby uniknąć sprzątania i czyszczenia kuchenki, zastosuj jeden bardzo prosty patent. Co musisz zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Gotowanie mleka

Są dwie grupy osób. Jedni spożywają zimne mleko, prosto z lodówki, a inni nie wyobrażają sobie tego bez wcześniejszego podgrzania. Jeśli zaliczasz się do tej drugiej kategorii, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że spożywa się je z płatkami kukurydzianymi, dodaje do owsianki, swojej ulubionej kawy lub do smażenia naleśników.

Obrazek
Mleko - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas podgrzewania mleka, na pewno zdarzyły ci się takie sytuacje, że mleko wykipiało. Zmuszony byłeś do czyszczenia kuchenki i palników, a bardzo często również do szorowania przypalonego garnka. To głównie pośpiech powoduje, że takie sytuacje stały się powszechne w wielu polskich domach. Na szczęście, jest prosty sposób, który pozwoli ci uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości. Nawet w takim przypadku, gdy w międzyczasie wykonujesz inne czynności, oprócz podgrzewania mleka.

Kipiące mleko nie będzie już problemem. Co musisz zrobić?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co musisz zrobić, by kipiące mleko nie było już więcej problemem, to wiedz, że istnieje bardzo prosta metoda na rozwiązanie tego problemu. Jest to tradycyjny patent, który stosowały już nasze babcie. Wystarczy, że do mleka dodasz szczyptę soli przed gotowaniem. W ten sposób nie utworzy się kożuch, który często uwalnia się do góry. Sól nie zmieni smaku mleka i stanowi świetną alternatywę dla patentu z drewnianą łyżką, który bardzo często zawodzi.

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Podobnie należy postąpić, w przypadku gdy mleko już wykipiało i przypaliłeś dno garnka. Wystarczy przelać płyn do innego rondelka, dodać szczyptę soli i zagotować. Sól zneutralizuje smak przypalenizny, a ty nie będziesz musiał wylewać tego cennego składnika, który wykorzystasz do przygotowania rozmaitych dań.

Co powiesz na smaczne i pożywne śniadanie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na omlet z papryką, serem i parówkami:

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀