Prosty trik sprawia, że mleko nigdy nie wybiega. A tak mało osób go zna

Poranny pośpiech i kilka rzeczy na głowie powodują, że kipiące mleko podczas gotowania jest zjawiskiem dość powszechnym. Można jednak temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Aby uniknąć sprzątania i czyszczenia kuchenki, zastosuj jeden bardzo prosty patent. Co musisz zrobić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Gotowanie mleka

Są dwie grupy osób. Jedni spożywają zimne mleko, prosto z lodówki, a inni nie wyobrażają sobie tego bez wcześniejszego podgrzania. Jeśli zaliczasz się do tej drugiej kategorii, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że spożywa się je z płatkami kukurydzianymi, dodaje do owsianki, swojej ulubionej kawy lub do smażenia naleśników.

Obrazek
Mleko - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas podgrzewania mleka, na pewno zdarzyły ci się takie sytuacje, że mleko wykipiało. Zmuszony byłeś do czyszczenia kuchenki i palników, a bardzo często również do szorowania przypalonego garnka. To głównie pośpiech powoduje, że takie sytuacje stały się powszechne w wielu polskich domach. Na szczęście, jest prosty sposób, który pozwoli ci uniknąć podobnych sytuacji w przyszłości. Nawet w takim przypadku, gdy w międzyczasie wykonujesz inne czynności, oprócz podgrzewania mleka.

Kipiące mleko nie będzie już problemem. Co musisz zrobić?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co musisz zrobić, by kipiące mleko nie było już więcej problemem, to wiedz, że istnieje bardzo prosta metoda na rozwiązanie tego problemu. Jest to tradycyjny patent, który stosowały już nasze babcie. Wystarczy, że do mleka dodasz szczyptę soli przed gotowaniem. W ten sposób nie utworzy się kożuch, który często uwalnia się do góry. Sól nie zmieni smaku mleka i stanowi świetną alternatywę dla patentu z drewnianą łyżką, który bardzo często zawodzi.

Obrazek
Sól - Pyszności; Foto: Canva.com

Podobnie należy postąpić, w przypadku gdy mleko już wykipiało i przypaliłeś dno garnka. Wystarczy przelać płyn do innego rondelka, dodać szczyptę soli i zagotować. Sól zneutralizuje smak przypalenizny, a ty nie będziesz musiał wylewać tego cennego składnika, który wykorzystasz do przygotowania rozmaitych dań.

Co powiesz na smaczne i pożywne śniadanie? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na omlet z papryką, serem i parówkami:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia