Ciasto francuskie w formie choinki

Mamy Boże Narodzenie, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem. Tym razem mamy dla Was ciasto francuskie w formie choinki. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje.

Obrazek
Pyszności

Zarówno czerwone, jak i zielone pesto przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Pesto zielone 250g

  1. 100 g świeży szpinak
  2. 50 g ser parmezan
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 120 ml oliwa z oliwek
  5. 50 g orzeszki pini podprażone
  6. 1 łyżeczka sól

Pesto czerwone 250 g

  1. 120 ml olej z suszonych pomidorów
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 150 g suszone pomidory w oleju
  4. 1 szkl. liście bazylii
  5. 30 g płatki migdałów podprażone
  6. 50 g ser parmezan

Pozostałe składniki

  1. 2 szt. ciasto francuskie 30 cm x 40 cm

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania zielonego pesto. W tym celu połącz w robocie kuchennym: świeży szpinak, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki pini oraz sól.

Obrazek

2. Czas na drugie pesto - w czerwonym kolorze. Tym razem zmiksuj: suszone pomidory w oleju, liście bazylii, płatki migdałów, parmezan, olej z suszonych pomidorów i sól.

Obrazek

3. Rozprowadź przygotowane pesto na cieście francuskim (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

4. Przykryj drugim ciastem i wytnij choinkę oraz gwiazdki.

Obrazek

5. Rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko i posyp dodatkowo parmezanem. Następnie piecz przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇