Curry z kalafiorem to nasza najnowsza miłość. Nie dość, że świetnie smakuje i jest proste w przygotowaniu, to jeszcze genialnie się prezentuje.
Pyszności
Składniki:
1 szt. kalafior mały
3 łyżki olej kokosowy
200 ml mleczko kokosowe
1/3 szkl. świeża kolendra posiekana
1 łyżka sól
1 ząbek czosnek
100 ml woda
1 szt. cebula
1 łyżeczka słodka papryka
1 łyżeczka imbir mielony
1 łyżeczka kurkuma
1 łyżeczka kumin mielony
1/3 łyżeczki pieprz cayenne
1/2 szt. limonka sok
400 g pomidory krojone w sosie własnym
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od podzielenia kalafiora na mniejsze różyczki.
2. Następnie podsmaż w garnku cebulę. Po chwili dodaj do niej kurkumę, pieprz cayenne, imbir mielony, kumin i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj.
3. Jako kolejne składniki dodaj: czosnek, różyczki kalafiora, sok z limonki, pomidory krojone, mleczko kokosowe i wodę. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.