PrzepisDeseryDeser na zimno z galaretką

Deser na zimno z galaretką

W naszej kuchni powstał dziś wyjątkowy deser na zimno. Nie dość, że skrywa nietypową i ciekawą zarazem niespodziankę, to jeszcze jest w 100 % fitowy!

Deser na zimno z galaretką
Pyszności

13.05.2021 | aktual.: 16.10.2023 08:54

Masę z orzechów do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Warstwa wewnętrzna

  1. 1 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 150 g jeżyny
  3. 200 g borówka amerykańska
  4. 70 g czerwona porzeczka
  5. 80 g ciemne winogrono

Biała warstwa

  1. 800 ml mleczko kokosowe
  2. 2 łyżki agar agar
  3. 80 g ksylitol/erytrytol
  4. 200 g orzechy nerkowca namoczone

Biszkopt

  1. 3 szt. jajka
  2. 40 g ksylitol/erytrytol
  3. 10 g ciemne kakao
  4. 30 g mąka ryżowa

Warstwa wierzchnia

  1. 1\2 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 100 g borówka amerykańska

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od umieszczenia owoców w formie do pieczenia. Po czym zalej całość galaretką ametystową i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z ksylitolem. Następnie dodaj do miski: żółtka, mąkę ryżową i kakao.

Obraz

3. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Czas na mieszankę z orzechami nerkowca, którą przygotujesz przy pomocy blendera próżniowego. Umieść w urządzeniu: orzechy nerkowca, ksylitol, mleczko kokosowe i agar agar. Następnie zagotuj mieszankę na palniku.

Obraz

5. Na ostudzonym biszkopcie umieść owoce z galaretką ametystową.

Obraz

6. Przerwę pomiędzy biszkoptem, a mieszanką owocową wypełnij masą z orzechów nerkowca. Na wierzchu rozsyp borówki amerykańskie, po czym wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obraz

7. Po 30 minutach umieść na deserze ostatnią warstwę z galaretki. I chłodź po raz ostatni przez 3-4 godziny.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie