Deser na zimno z galaretką

W naszej kuchni powstał dziś wyjątkowy deser na zimno. Nie dość, że skrywa nietypową i ciekawą zarazem niespodziankę, to jeszcze jest w 100 % fitowy!

Obrazek
Pyszności

Masę z orzechów do naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Warstwa wewnętrzna

  1. 1 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 150 g jeżyny
  3. 200 g borówka amerykańska
  4. 70 g czerwona porzeczka
  5. 80 g ciemne winogrono

Biała warstwa

  1. 800 ml mleczko kokosowe
  2. 2 łyżki agar agar
  3. 80 g ksylitol/erytrytol
  4. 200 g orzechy nerkowca namoczone

Biszkopt

  1. 3 szt. jajka
  2. 40 g ksylitol/erytrytol
  3. 10 g ciemne kakao
  4. 30 g mąka ryżowa

Warstwa wierzchnia

  1. 1\2 opakowanie galaretka ametystowa
  2. 100 g borówka amerykańska

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od umieszczenia owoców w formie do pieczenia. Po czym zalej całość galaretką ametystową i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obrazek

2. W międzyczasie przygotuj biszkopt. W tym celu ubij białka z ksylitolem. Następnie dodaj do miski: żółtka, mąkę ryżową i kakao.

Obrazek

3. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. Czas na mieszankę z orzechami nerkowca, którą przygotujesz przy pomocy blendera próżniowego. Umieść w urządzeniu: orzechy nerkowca, ksylitol, mleczko kokosowe i agar agar. Następnie zagotuj mieszankę na palniku.

Obrazek

5. Na ostudzonym biszkopcie umieść owoce z galaretką ametystową.

Obrazek

6. Przerwę pomiędzy biszkoptem, a mieszanką owocową wypełnij masą z orzechów nerkowca. Na wierzchu rozsyp borówki amerykańskie, po czym wstaw do lodówki do schłodzenia.

Obrazek

7. Po 30 minutach umieść na deserze ostatnią warstwę z galaretki. I chłodź po raz ostatni przez 3-4 godziny.

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność